onsdag 13 februari 2008

Till yttrandefrihetens försvar


17 danska tidningar publicerade i dag Muhammedkarikatyren av Kurt Westergaard. Det kan tyckas onödigt och provocerande, dessutom lite som att slå in öppna dörrar efter att Jyllands-Posten publicerat karikatyrer av Muhammed 2005. Men jag stöder den självfallet. Danmark har yttrandefrihet och ska inte behöva böja sig för extremgruppers tolkning av islam. Här får inga eftergifter göras överhuvudtaget. Därför är det viktigt att visa att det inte var ett omedvetet snedsteg som Jyllands-Posten gjorde 2005 utan att det är så här det fungerar i demokratier med yttrandefrihet. Vi har rätt att "kränka" religiösa symboler.

Det är osannolikt att en liknande omfattande publicering kommer att ske i Sverige. Men utrikesminister Carl Bildt försvarar den självklara rätten hos danska medier: "Vi måste försvara yttrandefriheten, självklart." Konstnärer ska inte behöva frukta för sina liv för att några galenpannor inte gillar deras konst. Ingen ska behöva frukta för sitt liv på grund av sina åsikter.

2 kommentarer:

Mårten sa...

Att man KAN göra karikatyrer av Mohammed betyder ju inte att man MÅSTE eller BÖR göra det. Det finns viktigare saker att använda yttrandefriheten till. Visst är det sjukt att man ska bli hotad till livet för att man ritar en bild men att Lars Vilks blir förvånad att militanta islamister har en karta över hans hus är ju inte ett tecken på att han är särskillt smart...

Hans Engnell sa...

Självklart måste man inte göra det. Men de senaste publiceringarna är ett positivt tecken på att medierna i Danmark inte viker sig för det våld och hot om våld som blev följden av publiceringen i Jyllands-Posten.

Vilks var väl snarast förvånad över att polisen inte berättat något för honom...