onsdag 16 januari 2008

S-väljarna är okunniga

Förstagångsväljarna kan väldigt lite om politik. Det visar väljarundersökningar gjorda vid valet 2006. Generellt tillhör folkpartiets och moderaternas väljare de mest kunniga medan socialdemokraternas väljare är mest okunniga.

Det är ett intressant resultat. Jag har länge funderat över kunskapsnivån på partiernas väljare, men också på hur tradition spelar in när folk röstar. Många s-väljare säger sig rösta socialdemokratiskt av stark familjetradition, närmast av tvång. En undersökning kring detta vore väldigt intressant att se.

Föga förvånande trodde folk att arbetslösheten var högre än den egentligen var. Här kommer vi in på den upplevda verkligheten kontra den verkliga verkligheten. Det finns en föreställning om att saker är sämre i dag än "förr i tiden". Många är övertygade om att brottsligheten ökar när den i själva verket inte gör det. Kriminologer som bara säger vad undersökningarna visar hotas av lynchstämning. Vi utgår dels från vad vi läser och hör i olika medier men också från vad vi upplever i vår egen vardag. Om vi drabbas av inbrott i sommarstugan blir det ett tecken på en ökande brottslighet, likaså om vi blir rånade eller nedslagna på stan. Sådana känslor är mumma för politiker att plocka upp och spinna vidare på. Men felaktiga slutsatser leder oundvikligen till felaktiga beslut. Okunnighet är farligt - särskilt i politiken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du definierar aldrig ordentligt vad som är "kunskap" eller "okunnighet", vilket i sig är viktigt om du gör ett sådant påstående. Vidare är det svårt att på ett objektivt sätt fastställa vad som är "kunskap", ett IQ-test visar t.ex. framförallt hur bra en person är på att göra IQ-test och förutsätter vidare att personerna som har konstruerat dem är kapabla att avgöra detta på ett realistiskt sätt.

"Kunskap om politik" är i sig heller ingen garant för att ens värderingar är "bättre". Många med låg kunskap om politik röstar istället med t.ex. hög kunskap om ekonomi, miljö, arbetsförhållanden mm. är denna kunskap mindre värd?

Jag tycker inte heller att det är särskilt liberalt att kritisera människors rätt att i fria val av fri vilja välja vilka de vill rösta på?

Själv växte jag upp med en hel generation brats som blev muf-are för att få roliga fester med alkohol innan de fick rösta, det hade också varit intressant att få se en undersökning kring ;)