Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 25 maj 2016
Den nya floskelregeringen
På en som brukligt floskeltyngd presskonferens där Stefan Löfven upprepade det nötta mantrat att regeringen "bytt inriktning från skattesänkningar och nedskärningar till samhällsbygge" presenterades till sist den nya regeringen.
Det blir tre nya ministrar. Eftersom framtidsministern vid sidan om de två miljöpartisterna lämnar betyder det att antalet ministrar blir lika stort som tidigare - 23 statsråd.
Mest är intressant är att det tidigare språkröret Peter Eriksson, som det ryktats om, tar över posten som bostadsminister. Löfven vågade uppenbarligen inte sätta en socialdemokrat på den posten, trots att många efterfrågat detta. Eriksson blir även "digitaliseringsminister", vilket får sägas vara ännu en märklig titel skapad av Löfven.
Löfven uppger att han tillsammans med sin nye bostadsminister vill kalla till sig bostadsmarknadens samtliga parter för att reda ut vad som behöver göras för att komma tillrätta med bostadsbristen. Mer samtal, alltså. Det är häpnadsväckande att alla utredningar som gjorts, alla samtal och konferenser som hållits i decennier inte anses räcka. I Löfvens värld kan man inte samtala nog.
Den svåraste uppgiften landar onekligen på Peter Erikssons axlar. Bostadsfrågan är på flera sätt en ödesfråga. Dagens kollapsade hyresrättsmarknad göder kriminaliteten, försvårar familjebildning, tvingar unga att bo hemma, komplicerar för företag att rekrytera nya medarbetare, spär på lånekarusellen och håller på att göra socialtjänsten till en bostadsförmedling. Allt detta, och mycket mer, är direkta eller indirekta konsekvenser av en bostadsmarknad som har upphört att fungera. I detta akuta läge vill alltså Sveriges statsminister sätta sig ned och samtala med marknadens parter. Åter igen leker statsministern fackföreningsordförande.
Energiminister Ibrahim Baylan behåller sin portfölj men blir samtidigt befordrad till samordningsminister. Det är Baylan som ska ansvara för att samordna olika ministrars arbete för att komma tillrätta med det Löfven kallar "våra fattiga och socialt utsatta områden". Han blir således ett slags anti-segregationsminister. Det är en uppgift som heter duga, vilket gör valet av just Baylan synnerligen gåtfullt.
Löfven var noga med att påpeka att frågan inte har med invandring att göra (ändå kan man ju fråga sig vilka utsatta områden Löfven avser om inte just i första hand invandrartäta förorter till landets tre största städer, men det är en diskussion för ett annat tillfälle).
Stefan Löfven ger intryck av att veta precis vilka utmaningar och stora bekymmer Sverige som land står inför eller befinner sig mitt uppe i. Men han saknar politik för att lösa problemen, och detta ändras förstås inte av att nya namn nu besätter ministerposterna. Mantran och valrörelseretorik löser varken integrationsproblem eller bostadskris.
Ändå kan denna medelstora regeringsombildning fungera som lite nytt syre för en skadskjuten regering som tappat luften. I synnerhet som den borgerliga oppositionen verkar sträva efter att ge regeringschefen största möjliga arbetsro.
Från Alliansen har Löfven inget att frukta.
Läs även:
Ledarsidorna
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Framtidsministern försvinner och en Samordningsminister tillkommer.
Det måste betyda att Sverige inte har någon framtid men att det åtmindstone är samordnat?
"Bostadsfrågan är på flera sätt en ödesfråga."
Jo, visst är det så!
Jag grubblade lite över de nya kraven på amorteringar och ser följande scenario:
1. Befintliga ägare av bostäder kommer inte att påverkas påtagligt, eftersom de inte drabbas av krav på amorteringar.
2. Köpkraften för de som ska in på bostadsmarknaden, alternativt behöver större boende, kommer att närmast kollapsa.
3. Således kommer vi att få säljare som inte måste gå ner i pris, kombinerat med köpare som inte kan betala dagen nivåer. Resultatet lär då bli kraftigt fallande omsättning.
4. Men kommunerna påverkas inte av amorteringskravet! Dessa lär därför få en fantastisk möjlighet att köpa upp fler bostäder.
Summan av detta bör bli att svenska ungdomar i större utsträckning lämnar landet, eftersom det kommer att bli ännu mer omöjligt för dem att få bostäder där det finns jobb. Kommunerna kommer sen att köpa upp äldre svenskars bostäder och trycka in MENA familjer där.
För Eriksson är ju sharia i Turkiet inte någon central fråga, så bostadspolitiken kommer att få ett väldigt lyft.
Peter Eriksson har så vitt jag kan se flera fördelar. 1) Han kan föra sammanhängande resonemang. 2) Han undviker argument som är så uppenbart bisarra att de omedelbart kan vederläggas. 3) Han yttrar sig inte hatiskt eller nedvärderande mot meningsmotståndare. 4) Han uppträder med sådan värdighet att man kan ta honom på allvar.
Detta gör Peter Eriksson till ett ovanligt inslag i Decemberpartiet.
// Anders Eriksson
@ Anders Eriksson,
Peter Eriksson är en totalfanatiker vad gäller immigration. Tro inget annat! Att han sen är klart bättre på att uttrycka sig än Romson är ingen fördel, det är en nackdel. Galna extremister som kan uppträda sansat och förtroendeingivande är det absolut farligaste som finns. Tänk bara på Reinfeldt!
Här är ett litet replikskifte mellan Eriksson och Åkesson angående migrationspolitik:
https://www.youtube.com/watch?v=IH4uSdryFL8
Törnrosa från Alliansen tycker inte den nya regeringen räcker till.
Säger att det inte finns någon plan.Slumrar sedan vidare.
Hen har det ju så gott i hängmattan.
Varför ändra på det?
Hej.
Undrar om Baylan betalat sitt studielån än?
Tidigare har han haft svårt att få riksdagsersättningen att räcka till detta...
I övrigt påminner regeringsombildningen om när en alkoholist kvar i förnekelsen byter från vit till brun sprit, "för att må lite bättre".
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Men är verkligen det här med amortering ens en issue utanför Sthlm och Gbg? Jag bor i en av landets tio största städer och har aldrig hört talas om att någon fått amorteringsfritt lån. Hur vanligt är detta egentligen? Finns statistik eller är detta något som banker helst döljer?
Framtidsministern försvann "In the Past".
Peter Eriksson har inget twitter-konto och blev ändå digitaliseringsminister.
Journalisterna lägger tid på de tunga frågorna.
Frågorna som journalisterna klarar.
Finns det någon glad gamäng som törs gissa varför Expressen inte visar "charten"
från Metros Yougov-undersökning?
Expressen är glada över MP:s 28% men det finns mer i staplarna....
http://www.expressen.se/nyheter/ny-matning-mp-ut-ur-riksdagen/
som kan jämföras med
http://www.metro.se/nyheter/ny-matning-fran-yougov-mp-rasar-under-riksdagssparren/EVHpey!vpQfTpNU5huw/
Skicka en kommentar