lördag 19 december 2015

Jag har aldrig haft så lågt förtroende för politiken som nu


För en liberal hör det till att vara skeptisk mot politiker och kritisk mot politiken rent generellt. Den representativa demokratin innebär att medborgarna lämnar ifrån sig makt över det egna livet till folkvalda i utbyte mot att dessa representanter rattar riket, sörjer för rättssäkerhet, rättstrygghet och en varierande grad av sociala rättigheter.

Detta bär oundvikligen en konfliktlinje eftersom politiker vill maximera sin makt på medborgarnas bekostnad. Men det är svårt att se ett trovärdigt alternativ. Dock bör det politiska inflytandet över våra liv ständigt pressas tillbaka och hållas på ett minimum. En futil kamp, kan tyckas.

Jag tyckte väldigt illa om regeringen Reinfeldts andra mandatperiod. Dels för att reformarbetet helt avstannade, dels för att alltmer kom att handla om att distansera sig från det åttonde partiet i riksdagen, inte att presentera en egen politik som väljarna kunde känna förtroende för. Det politiska innehållet urholkades.

Ändå måste jag konstatera att den sittande regeringen befinner sig på en helt egen inkompetensnivå. Dess första 15 månader vid makten är det tarvligaste jag sett från en svensk regering under min livstid.

Stefan Löfven är säkert en hygglig karl. Men som statsminister är han direkt oduglig. Han leder en regering som reagerar, inte regerar. Den låter sig kastas runt av omständigheter i stället för att ligga steget före. Den kommer till insikt om sådant som vanliga väljare sett för länge sedan och den gör det först när det är för sent.

Migrationspolitiken är ett flagrant exempel. Om den förra regeringen och den nuvarande bara agerat stegvis tidigare, hade dagens panikåtgärder aldrig behövts. Titta på Danmark. I stället valde politikerna att stänga ute allt förnuft.

Regeringen har under det senaste året konsekvent pekat finger mot EU och hävdat att migrantkrisen, delvis felaktigt kallad "flyktingkris", hade gått att lösa om alla länder bara varit lika generösa som Sverige. Genom detta påstående visar Löfven och hans ministrar åter igen att de inte förstår sig på incitament. De lever alltså i tron att antalet asylsökande inte hade påverkats av om alla EU:s 28 medlemsländer haft samma generösa asylregler som Sverige.

Den så kallade flyktingkrisen är inte ett europeiskt problem utan i första hand ett svenskt, tyskt och österrikiskt. Det är inte på grund av kriget i Syrien som det svenska mottagningssystemet har klappat ihop. Det är till följd av den svenska migrationspolitiken som gjort Sverige till ett attraktivt land för asylsökande. Trots att detta enkla förhållande borde vara begripligt för envar fortsätter statsministern envist att hävda att Sveriges problem är EU:s fel. Det är oärligt och, faktiskt, rent absurt.

Löfven höll sitt jultal under lördagen. Det var 17 minuter av floskler och trams. Antingen visade han sig sällsynt dåligt insatt i hur situationen i Sverige ser ut eller så antog han att åhörarna inte har hela bilden klar för sig.

Alla barn ska ha en bra skolgång, sa statsministern samtidigt som hans egen regering möjliggjort för en situation där undervisning bedrivs i förråd och där nyanlända elever får vänta på att börja skolan på grund av kapacitetsbrist. Alla som kan ska arbeta, sa Löfven samtidigt som mer än var femte utrikes född går arbetslös. Socialtjänsten finns där för dig när och om du behöver den, sa Socialdemokraternas partiordförande samtidigt som 7 av 10 socionomer vill lämna socialtjänsten.

"Vi ska inte skapa skuggsamhällen", sa Löfven. Anmärkningsvärda ord från en statsminister vars politik gör att den som fått avslag på sin asylansökan inte avvisas utan kan stanna och leva i det fördolda, att marockanska ungdomar som begår brott och bor på svenska gator inte skickas hem och att antalet utanförskapsområden fortsätter att öka i antal.

Så här låter det när landets statsminister går i otakt med den verklighet han bidragit till att skapa. 

Jag har aldrig haft ett så lågt förtroende för en svensk regering tidigare, eller för riksdagen som helhet. Sveriges politiska ledarskikt har under de senaste åren visat prov på en så låg kompetensnivå, en sådan arrogans och en så bristande verklighetsförankring att den sannolikt har förlorat människors förtroende för en hel generation framåt.

Löfven kan predika hur mycket han vill om sammanhållning, om "vårt Sverige" och hur vi ska bygga landet tillsammans. Många av oss har redan tappat tron på det Sverige han beskriver. Det räcker inte att presentera floskler längre. Inte ens i ett jultal. Vi har passerat det stadiet för länge sedan.

Stefan Löfven pratar om ett land som inte finns. 

29 kommentarer:

Anonym sa...

En bortskämd och höginbillad befolkning har fått den regering den vill ha och förtjänar. Tyvärr.

Lars Åhlin sa...

Ja, Löfven är som statsminister så fullständigt inkompetent att man av skam och medkänsla går från TV:n eller radion om han dyker upp.

Men faktiskt är Moderaterna fullt ut lika inkompetenta (eller rakt av ohederliga). Även om stora delar av centern och liberalerna tycks ha drabbats av en lika allvarlig psykos som vänstern, så finns antagligen ändå en majoritet i riksdagen (M, Sd, Kd och delar av L/C) som skulle kunna stöda en regering med lite mer verklighetsförankring. Att M inte organiserar en sådan koalition är ett svek mot Sverige som nästan är allvarligare än Socialdemokraternas.

Anonym sa...

Svenska folket har förvandlats till en skock bortskämda, oansvariga dagisbarn som bara gapar efter mer lördagsgodis i form av samhällsservice, och gladeligen låter politiker och tjänstemän "micromanage" deras liv in i minsta detalj. "Nanny state" på engelska, vilket stämmer exakt.
Jag har heller aldrig haft så lågt förtroende för politiker och myndigheter som nu. SVerige har urartat totalt, och värre lär det bli. Det enda man kan göra är att lämna det sjunkande skeppet, dvs flytta utomlands, och ju längre bort desto bättre.

Riga sa...

Inte bara politikerna, även en del generaldirektörer, till exempel Dan Eliasson och Anders Sundström, verkar inte ta sina arbeten på allvar. Så jag håller med om att det känns hemskt nu när assimilation inte sker, skolan inte fungerar, försvaret är en potemkinkuliss och media inte granskar makten längre.

Skulle gärna se statistik på riksdagens sammansättning ålders- och arbetslivserfarenhetsmässigt, jämfört med övriga Europeiska länder. Kan man tänka sig någon form av krav på riksdagsmän, arbetslivserfarenhet, studier och eller annat?

Anonym sa...

Jag vet inte vad jag ska säga. Mina värsta farhågor har besannats. Det jag i några år undrat, fattar man faktiskt inte vad man håller på med? Jag hade lixom trott att efter allt trams om SD hit och dit, när man stod inför faktum så skulle de *fatta*. Och så skulle de tvingas göra det de måste göra. Myrsteg säger jag bara ... och idel förfärliga ord om som antyder att de tror det värsta är över. Det är det inte, och nya strömmar kommer.

Det är bara att titta på FNs statistik över befolkningsexplosioner och att fler har råd att röra på sig.

EU ska vi inte tala om heller, inte mycket bättre även om de underliggande länderna verkar fatta precis om vad tryckte från andra kontinenter består i (alla utom Sverige och nyligen Tyskland).

I grund och botten är det befolkningsexplosion. Vilket i sin tur leder till stress och osämja då deras politiker är av annan typ men lika dåliga. Syrien nämner jag alltså inte, för där är det krig på riktigt, men det är ju inte enbart syrier som tar sig till Europa ...

En ond cirkel som endast kan brytas genom att de andra länderna ordnar upp sitt. Med tanke på hur lätt det är nå Europa, så behövs nog Fort Europa. Bättre att enbart ta in kvotflyktingar och arbetskraftsinvandrare och kunna satsa resurser på att hjälpa i flyktingläger och att tras-länderna att rycka upp sig.

Anonym sa...

"Så korkat att inte ens Löfven kan tro på det" http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21969175.ab

utlandssvensk sa...

" Sveriges politiska ledarskikt har under de senaste åren visat prov på en så låg kompetensnivå, en sådan arrogans och en så bristande verklighetsförankring att den sannolikt har förlorat människors förtroende för en hel generation framåt."

Ja, så borde det vara. Men 70-80% av befolkningen verkar villiga att ge förnyat förtroende till denna blandning av sinnesvaga pajaser och rena brottslingar. Det är väl i sig betydligt mer anmärkningsvärt än något annat.

Alldeles oavsett vad man anser om SD borde alla rimliga och tänkande svenskar kunna enas om att aldrig mer ge sin röst till något av partierna i sjuklövern. De är förbrukade och förtjänar endast och enbart att ställas till svars för sin inkompetens och sina brott mor svenskarna.

Starta nya partier eller rösta blankt eller säg upp medbogarskapet. Vad som helst, bara inte ytterligare en röst på sjuklövern.

Anonym sa...

Stefan tänkte tyst:
Och nu är SD störst inom LO-kollektivet också.
Arbetarjävlar.
Som inte har någon bildning och ingen utbildning.
Som är bonn-jävlar och inte får ligga.
Och polisen vill ha hjälp av militären fast det inte krisar och kollapsar.
Fascistjävlar.
Aftonbladet har nog glömt Ådalen och romregistren alla fall?
Vi måste stänga bron och bygga ett nytt starkare Sverige.
Som är super-solidariskt.Allt åt alla.
Det finns inga tak och Sverige är snart superstarkt om inte arbetarjävlarna tar över LO.
Alla kan sköta en robot om dom inte redan är läkare eller raketforskare.
Annars kan EU kanske vara lite super-solidariska?
Ok, nu har man plan B klar för sig i varje fall.

Ett vettigt alternativ sa...

Väl skrivet! Håller med dig fullständigt.

Jerker Montelius sa...

Är det inte problemet i stort hur illa gamla institutioner sköter sitt jobb:

Regeringen regerar inte.
Försvaret försvarar inte.
Rättsväsendet skipar inte rätt.
Skolan skolar inte.
Public Service servar inte allmänheten.

Arbetsförmedlingen förmedlar inga arbeten men det har den aldrig gjort.

Vården fungerar fortfarande även om den nu börjar gå på knäna.

Anonym sa...

Ja, det är så illa som du beskriver det. I Sverige. Det är nästan ofattbart.

Anonym sa...

Jerker Montelius
Det är en väldig tur att det inte är gratis i varje fall!
Hur skulle det då gå med BNP:n?

Fd moderat sa...

Dessutom har rättsstaten kapitulerat i områden som Bergsjön. Sverige närmar sig en sydamerikansk position där det finns två parallella samhällen.
I Brasilien går polisen inte in i kåkstäderna utan låter de kriminella hållas. Däremot sätter de åt de kriminella när de begår brott utanför sina områden.
Sverige går en strålande framtid till mötes med alla kulturberikare som kommer hit. (OBS! Sista meningen är ironi.)

Anonym sa...

Tycker riktigt synd om Löfven! Han lät sig ytterst motvilligt och efter stor vånda väljas till partiordförande i SAP därför att partiet inte hade något bättre att komma med...

Det var dessutom andra gången man valde en motvillig ordförande, Juholt ansåg ju själv att han var lite väl 'yvig' för att bli partiledare... som ni kanske kommer ihåg.
Och nej, jag är inte sosse.
Allt vittnar om synnerligen dåligt omdöme i SAP!
/Gunilla

Anonym sa...

> 7 av 10 socionomer vill lämna socialtjänsten.

Spelar det någon roll? Vem annan än socialtjänsten anställer socionomer?

Hans Li Engnell sa...

Socionomer arbetar som behandlare, kuratorer, på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och på många andra håll.

Pyrrhus sa...

Håller med helt. Förstår inte vilken plan regeringen har. Förmodligen ingen alls. Det är långt kvar till nästa val, men tvivlar på att det hjälper. Partierna utanför regeringen är inte så mycket att hänga i granen heller. När det väl blir val så kommer problemen att vara ännu värre och vi kommer sannolikt ha kåkstäder i landet. Saker som nog inte ens en kompetent regering kan göra något åt så lätt.

Politikerna i landet är så otroligt blåögda och naiva. Alternativt så skiter de i landet.

"Det enda man kan göra är att lämna det sjunkande skeppet, dvs flytta utomlands, och ju längre bort desto bättre."

Det ligger nog en hel del i det, känns oftare och oftare som att Sverige inte har så mycket till framtid. Frågan är var. De andra nordiska länderna har alla sina egna problem, vissa värre än andra. Även de som sticker ut positivt har sina mindre vackra sidor. Fördel är att det som svensk inte är några problem att bosätta sig där.

Kanada vore nog det bästa, men inte så lätt att få komma dit.

Anonym sa...

Håller också med. Suveränt bra blogg-inlägg. Intill varje kommatecken.

När begreppet "politikerförakt" myntades, jag vill minnas det var ngn gång på 70-talet, var jag en av dem som tog politikerna i försvar. Visst tog de ibland felaktiga beslut och några av dem ägnade sig rent av åt kriminella handlingar. Men likväl. Känslan fanns att de flesta ändå gjorde sitt bästa och att de hade Sveriges väl och ve för sina ögon. Den känslan finns inte idag.

V

Utlandssvensk sa...

@ Pyrrhus,

"Frågan är var"

Det finns några ganska omfattande trådar om detta här:

http://mensanen.blogspot.ch/2015/06/emigrera.html

Det är en pågående serie och skribenten har utlovat en post om Kanada snart.

Själv börjar jag undra om inte de gamla Östländerna är värda att titta på.

istappar sa...

Är det bara var femte utrikesfödd som går arbetslös, det låter inte som speciellt mycket. Menar du att 80% av utrikes födda jobbar, och att det inkluderar barn, ungdomar och pensionärer?

Hans Li Engnell sa...

Det är Arbetsförmedlingens siffror (21,6%). De brukar väl inte räkna vare sig barn eller pensionärer.

Anonym sa...

"Höginbillad" Haha, dagens nyord, tack för det! Beskriver åkomman perfekt.

utlandssvensk sa...


"Det är Arbetsförmedlingens siffror (21,6%)."

Det kanske kan vara kul med en tillbakablick från 2011:

"DN har bett Arbetsförmedlingen räkna på andelen utrikes födda bland myndighetens registrerade arbetslösa. Statistik finns från januari 2005 och framåt. Då var 22 procent av de öppet arbetslösa och deltagarna i arbetsmarknadspolitiska program utrikes födda. Den senaste siffran är från oktober 2011. Då var siffran 35 procent. En ökning med 13 procentenheter."

"På papperet är Sverige ändå bäst på integration när alla EU-länder plus Norge, Schweiz, Kanada och USA jämförs. Detta resultat presenterades tidigare i år och fick stor uppmärksamhet. Bland annat kommenterade integrationsminister Erik Ullenhag topplaceringen."

"Hillevi Engström, Erik Ullenhag och Tobias Billström lovade på en gemensam presskonferens i Rosenbad den 30 maj 2011 att gapet på arbetsmarknaden mellan invandrare och infödda ska minska under mandatperioden, alltså före valet 2014."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utanforskapet-skulle-minska-sa-har-blev-det/

Anonym sa...

Hej.

Vad skall göras åt sakernas tillstånd, är en jobbig fråga. Särskilt för den som inte tror att SD kan bidra med lösningar, vare sig av den ena eller andra sorten. Det är gott och väl för oss kommentarsfältsskribenter att göra oss lustiga och insupa den förbittrade cynismens nektar (ingen nämnd och ingen glömd, allra minst jag själv), men tror någon på allvar att icke-SD partierna går att påverka i nödvändig riktning?

C är toppstyrda av vad som verkar vara gamla Frihetsfrontare från svartklubbstiden (alltså rättshaverister), Fp byter namn istället för politik, moderaterna är ständigt allt nyare, Kd:isarna är ett alibi för de troende borgare som inte gått till SD, Fi är manshatande kommunister, v är rasistiska kommunister, Mp är agrarkommunister, S består av mänskliga fästingar, och SD är någon sorts folkhemsnostalgiker som till analytikers förtret vägrar passa in i den felaktiga och föråldrade vänster-höger manövern. Kan det vara så j*vligt att det måste bli SD i brist på bättre, för jag undrar jag hur många som står ut med att rösta på vad som de facto blir ett samarbete mellan S och m?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"Kan det vara så j*vligt att det måste bli SD i brist på bättre,"

Svar ja. Tyvärr. Har själv gjort samma resa. Allt som inte är PK och marxism/feminism är av godo. Precis så illa är läget...

utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Kan det vara så j*vligt att det måste bli SD i brist på bättre,"

I mitt fall drog jag den slutsatsen för jävligt länge sen!

En fråga till dig:

Om SD hade fått 30% av rösterna 2006, tror du att Sverige nu hade varit ett bättre eller sämre land, jämfört med det faktiska utfallet?

Pyrrhus sa...

@Utlandssvensk: Intressant länk, verkligen!

"Det är en pågående serie och skribenten har utlovat en post om Kanada snart."

Ska bli intressant. Ju mer jag läser om det, desto mer framstår British Columbia (framför allt Vancouver) nästan som ett paradis på jorden.

"Själv börjar jag undra om inte de gamla Östländerna är värda att titta på."

Något speciellt land du tänker på? Sitter väl lite fast i den mentala bilden av öststater som... öststater. Jag tycker dock att Estland och Tjeckien har tilltalande drag (med reservation för att jag inte har djupare kunskap om dessa länder).

Anonym sa...

Vad är det för fel på Blattra!?

Utlandssvensk sa...

@ Pyrrhus.

"Något speciellt land du tänker på? Sitter väl lite fast i den mentala bilden av öststater som... öststater. Jag tycker dock att Estland och Tjeckien har tilltalande drag (med reservation för att jag inte har djupare kunskap om dessa länder)."

Nja, jag vet inte heller så mycket om de länderna. Men det som slår mig är att de flesta av dem inte alls har drabbats av mångkultur och de verkar dessutom ganska bestämda med att undvika det i framtiden. Vidare verkar de ganska immuna mot socialism, eftersom de har sett effekterna på nära håll. Kapitalistiska lågskatteländer med helvita befolkningar finns det inte gott om och min gissning är att detta kommer att bli värt en hel del över tiden.

Schweiz är också i stort fritt från mångkultur och socialism och utan tvekan är detta ett stort plus för de rika personer och företag som flyttar hit. Men här är det DYRT!

Men jag ska betona att jag knappt vet någonting om östländerna. Däremot tror jag att jag skulle titta på några av dem om jag var yngre och funderade på att flytta. Jag gick igenom den processen för 20 år sen och då tittade jag bara på västländer.