onsdag 24 juni 2015

Regeringens halvmesyr om tiggerietTraineeregeringen höll i dag presskonferens på vilken den presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson deltog, och det gjorde intressant nog även jämställdhetsministern Åsa Regnér, som är samordnande, och demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Deras närvaro ger en fingervisning om hur regeringen ser på tiggeriet.

I korthet går förslagen ut på att underlätta avhysningar av olovliga bosättningar, bekämpa dem som utnyttjar tiggare samt skydda EU-migranterna mot våld och trakasserier.

Det är bra att regeringen har förstått att vi inte kan ha en situation där privat och kommunal mark ockuperas av människor som slår upp läger, skräpar ned och skickar räkningen till markägaren. Det är också positivt att den har insett att det de facto förekommer tvång och kriminell verksamhet bland tiggarna (vilket TV4:s Kalla fakta kunder avslöja för några veckor sedan), något som tidigare varit tabu att hävda. Morgan Johansson hävdar att "det är så här kapitalism fungerar". Att människor utnyttjas, alltså. OK...?

Däremot är frågan vad regeringen tror ska komma ur den arbetsgrupp som ska bildas mellan Sverige och Rumänien. På presskonferensen framkom att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill hjälpa Rumänien att bli en välfärdsstat (traineeregeringen on a mission).

Att många romer har sämre förutsättningar att klara sig än många andra i Rumänien är nog ingen överdrift. Men att skylla hela situationen på diskriminering är att göra det lite väl enkelt för sig. Det har nämligen framkommit att romer som tigger i Sverige själva har tagit sina barn ur skolan för att ta med dem hit för att tigga. Dessa barn bor nu under förfärliga förhållanden tack vare deras föräldrars beslut.

Så länge det är tillåtet att tigga, så länge mat och husrum erbjuds med skattebetalarnas pengar och så länge myndigheter ser mellan fingrarna när tältläger sätts upp, kommer det förstås även fortsättningsvis komma många till Sverige för att tigga. Det är inte så konstigt. Min förhoppning är att regeringen åtminstone lyckas skynda på avhysningarna så att oskyldiga markägare inte ska behöva vänta i månader på att få tillgång till sin egendom igen.

Antalet tiggare kommer sannolikt mattas av rena marknadsskäl. När de blir för många, tjänar de för lite. Dessutom finns risken att folk börjar ledsna och av det skälet ger mindre pengar.

Men om regeringen tror att ovanstående förslag i "åtgärdspaketet" kommer lösa situationen, talar den i nattmössan. Det vore i och för sig inte första gången.

Tidigare bloggat:
Incitament i tiggeripolitiken
Tiggeriförbud eller inte


10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, just ordet "incitament" borde de blindstyrande slå upp, läsa och begrunda.
Engelska wikipedia nämner bland andra "pengar", "moraliskt högtstående" och "tvång".

För att göra det riktigt tydligt kanske man skulle lägga till "vill bli omvald". Förstår ni nu?

Anonym sa...

Att vara politiker nu för tiden är att låta och se ut som man gör något.
Men i själva verket absolut INGENTING göra.
Gör man något så kan man göra fel nämligen.
Och få dålig press.
Som ger dåliga opinionssiffror.
Har man satsat hela livet och gått kurs för att bli politiker vill man inte det.

Bättre då att casha in lönen och fortsätta producera den varma luften.

Analytikern sa...

Varför nämner inte PK media att romerna tillhör den genetiskt mest inavlade grupp i Europa?

Och som de flesta vet påverkar biologisk inavel nivån på IQn hos befolkningsgruppen.
Detta med IQ hos ex vis romer och andra grupper är kanske något som bör diskuteras då IQ har en viktig betydelse för att kunna försörja sig i ett modernt västerland på legal väg.

Anonym sa...

Häng munspelsställ med miniatyrvindkraftverk på varenda politiker, så får vi åtminstone nån nytta av varmluften...

Lars Åhlin sa...

Härligt bloggpost. Avslappnad och klarsynt. Heja, Hans Li Egnell!

Enligt Avpixlat sade Morgan Johansson vid presskonferensen: "Samtidigt måste han ha en grundläggande respekt för dessa människor". Vad menar han! Hur kan man respektera människor som - genom att tigga och uppmuntra sina barn att delta - inte respekterar varken sig själva eller sina barn!

Lokala ordningsstadgor i många kommuner innehåller (gissningsvis pga att SKL rekommenderat detta) ett stadgande om att insamling av pengar inom tättbebyggt område får göras enbart efter tillstånd från polismyndigheten. Länsstyrelsen i Västmanland ansåg, i samband med att de efter ett överklagande upphävde ett beslut i Sala kommun om att tillämpa detta stadgande, att man måste skilja mellan "aktivt" och "passivt" penninginsamlande, varvid tiggeri skulle anses vara passivt och därmed inte omfattas av ordningsstadgans krav på polistillstånd. VILKET TRAMS!!!

Varför driver inte kommunerna denna fråga hårdare? Ställ krav på polisen - och därmed statsverket - att genomdriva de lokala ordningsstadgorna!

Ådärkomdenja sa...

Mes-SVerige är "godhets"-förlamat. Ta för f*n tag i problemet, tillämpa lag och ordningsstadgar, och genomför de åtgärder som finns tillgängliga. Snällhets-PK-ismen förgör Sverige. SD sopar hem följderna av förfallet inom 7Partiet och myndighets-lakejernas förlamande undfallenhet.

Anonym sa...

Vänstern tror sig tillhöra och vara solidariskt med proletariatet.
Man vill inte förstå att internationellt sett så tillhör man ett mycket rikt och priviligierat
undantag.
En överklass.En borgarklass.
Därför kan man inte heller acceptera att resurserna är ändliga.Proletariatet ska ha det minst lika bra som den svenska borgarklassen.Men det är någon annan som ska betala.
De rika ska betala.De rika kan betala.
Eftersom man är solidarisk med proletariatet och liksom står på samma sida så är det inte vänstern som ska betala.
Det underliga är att nedmonteringen av välfärden och sänkta trösklar på arbetsmarknaden kommer att drabba någon.
Vem?
Ja, tydligen inte vänstern och borgarklassen i varje fall.Inte ett dugg.Inte alls.
I varje fall om man tar i och ljuger tillräckligt mycket.

Anonym sa...

Tänk att SD skördar framgångar genom att bara tala sanning, och att vara rationella. Häpnadsväckande att sjuklövern och media kommit undan med lögner och idiotier så länge som de har. Vem går på ytterligare spel för galleriet som detta? Ju närmare valet 2018 vi kommer desto mer kommer desperationen att öka hos de sju andra partierna. Det blir härligt att skåda!

Anonym sa...

De handlar om populism och oansvarigt beteende i botten. De behövs kraftag, samhällsförändringar istället har man har man varit upptagen med att kalla alla rasister.. man har inte ens bemödat sig med att ta fram en egen politik visar det sig.

De här måste vara nån sorts lägsta nivå på politikerna/ministrarna landet varit utsatt för?

Anonym sa...

Men man ska inte glömma att folk faktiskt har röstat på sittande partier.
Flera gånger dessutom.
Och lydigt köper pappersmedia så länge de har råd.
Samt betalar licensen.