Till och med gamla användare kommer tvingas radera bloggposter med sådant material eller tvingas göra bloggen privat (och därmed i praktiken gå miste om 99 procent av sina besökare). Google ska tillåta bloggare att posta naket "if the content offers a substantial public benefit, for example in artisticm educational, documentary, or scientific contexts". Självfallet är det helt upp till Google att avgöra när så är fallet.
Först och främst undrar jag varför Google gör detta. Någon orsak ges inte. Bloggare erbjuds endast tre alternativ: ta bort material som klassas som "sexually explicit" eller "graphic nude", ställ in bloggen som "privat" eller ta bort bloggen helt och hållet.
Detta är inget jätteproblem för min blogg, som främst handlar om politik. Men jag har emellanåt, mest som ett statement mot feministerna, postat bilder på barbröstade kvinnor. Detta kanske kan riskera att min blogg görs "privat" i fortsättningen. Vilket inte vore så kul.
Om bara bröst räknas som "sexually explicit" vet jag inte. Men jag gillar inte tanken på att behöva fundera en extra gång över den saken innan jag postar ett blogginlägg. Google väljer en moralistisk väg och frångår ännu en gång sin slogan "Don't be evil".
Detta är en påminnelse om hur vi i dag befinner oss i storföretagens våld. En ny policy, ett ändrat användaravtal, och vips har förutsättningarna plötsligt ändrats. Jag kan inte låta bli att undra vad som står näst på tur.
Jag har länge retat mig på Blogger. Det är en gratistjänst, och det märks. Möjligheterna att skräddarsy bloggens utseende och funktionerna på den är strikt begränsade. Wordpress är en bättre plattform.
Men efter att ha bloggat på denna adress sedan 2007 är det besvärligt att byta. Jag har ett arkiv med närmare 4 000 bloggposter, en stadig skara trogna läsare och en webbadress som många kommer ihåg.
Att vara en del av Googles nakencensur känns faktiskt inte alls särskilt kul. Jag måste därför ta mig en funderare kring hur jag ska gå vidare. Jag vet inte ens om det är möjligt att exportera bloggen till en annan plattform.
Framtiden enligt Google.
7 kommentarer:
Du kan väl alltid ha ett länkarkiv med de gamla posterna tillgängliga? Och från den en länk till ev ny blogadress? Så postar du bara rubrik och länk till nya bloggposter där vartefter. (Men att leta igenom tusentals gamla poster efter "oanständigheter" låter ju måttligt tidseffektivt och lockande).
Men är det fler nackdelar med Wordpress förutom adressändringen, kommer man att missa någon typ av automatisk länkning som blogger erbjuder?
Vet inte hur jag skulle göra i ditt läge men själva regeländringen känns ju principiellt besvärande. Håller med om det.
Minst sagt puckat, vad i hela glödheta tänker Google med?
Blir det måhända en migration en masse till Wordpress?
Visst kan du migrera blogginläggen till wordpress, det finns en "magic button" som de kallar det. Jag använde det när jag migrerade min numera avsomnade blogg för typ tusen år sen. Dock tror jag inte kommentarer migreras så kan vara värt att behålla originalbloggen men börja blogga på wordpress istället för nya inlägg. För googles beteende känns ju inte helt ok.
Suck, vilket larv. Man frågar sig också hur länge Youtube (som ju också ägs av Google) kommer att kunna hålla stånd mot puritaner och fikonlövare? Som alla vet, tuben formligen kryllar av okyska och mer eller mindre glammiga MTV-videos från det glada 80-talet...
"Detta är en påminnelse om hur vi i dag befinner oss i storföretagens våld. En ny policy, ett ändrat användaravtal, och vips har förutsättningarna plötsligt ändrats. Jag kan inte låta bli att undra vad som står näst på tur"
Det här är en av paradoxerna i liberalismen. På en fri marknad kommer så småningom ett, eller ett par, företag växa tills de har tagit död på all konkurrens. Därefter kan det företaget sätta precis de regler de själva vill och folket kommer att skrika att de vill ha en fri marknad men inser inte att det är precis det som de har.
Ja, det var väl bara en tidsfråga.
Googles bildsök har ju varit censurerad, förlåt "familjevänlig", nej, "reklaminkomstbefrämjande". Ett tag.
"Det här är en av paradoxerna i liberalismen. På en fri marknad kommer så småningom ett, eller ett par, företag växa tills de har tagit död på all konkurrens. Därefter kan det företaget sätta precis de regler de själva vill och folket kommer att skrika att de vill ha en fri marknad men inser inte att det är precis det som de har."
Ja det är sant. Ta sedan och blanda in en stor portion planekonomer och socialistvurmare i den samhällsgrytan så blir det riktigt bra. Som jagar små företag, stöder stora bolag, inför nya regleringar som kostar skjortan att bara hålla koll på osv.
En fördel är i alla fall investeringströskeln för projekt inom IT är förhållandevis låg. Och det finns alternativ hela tiden. Om man bara kollar lite. (Men SVT och SR gör ju vad de kan för att gynna just sina utvalda favoritbolag i vanlig röd ordning).
Skicka en kommentar