lördag 10 maj 2014

Farhågor inför riksdagsvalet


Valet till Europaparlamentet är enkelt. Riksdagsvalet är desto svårare. Jag har ingen aning om hur jag ska rösta till riksdagen i höst. Jag vet faktiskt inte hur jag ska rösta i kommun- eller landstingsvalet heller.

Detta är ett dilemma. Ty samtidigt som jag velar växer de krafter jag avskyr av hela mitt hjärta. En röst på deras motståndare hade förefallit naturlig. Men jag vill rösta med någotsånär gott samvete, vilket betyder att inget av riksdagspartierna är ett realistiskt alternativ.

Valet kommer som alltid att handla om två block som tävlar om regeringsmakten, men framför allt om Moderaterna mot Socialdemokraterna. Den kampen är emellertid ointressant. Det är vad som händer vid sidan om de två stora partierna som har betydelse nu.

Miljöpartiet har legat stabilt runt 10 procent i mätningarna under lång tid. De kommer förmodligen hamna där, eller kanske något högre. Vänsterpartiet ökar och närmar sig tvåsiffriga tal. En rödgrön regering med Jonas Sjöstedt som minister är inte långt borta - även om det skulle svida i den socialdemokratiska själen att plocka in V i en regeringskoalition.

Alla gillar en uppstickare. Det är delvis därför Feministiskt initiativ får massor av gratispress just nu. Att Fi särredovisas i mätningarna ger partiet mångfalt mer utrymme än om de bara ingick i gruppen "övriga" och tilldelades en notis. Men mediernas fäbless för vänsterfeministiska frågor och feminismens oerhört starka ställning i akademiska kretsar i Sverige ska inte underskattas. Många som rapporterar om Fi vill nog att partiet ska lyckas.

Höstens val bär med sig en rad farhågor för en liberal väljare. Som att Vänsterpartiet får 10 procent och ges reellt inflytande i en S-ledd regering. Att Fi kommer in och lyckas påverka en rödgrön regering i (ännu mer) radikalfeministisk riktning.

Jag tror ändå inte att Fi kommer in. Det är en sak att säga att man ska rösta på ett extremt parti, en annan att faktiskt göra det. Och än har partiet inte lagt fram sitt valmanifest. Det har inte sagt ett ord om kronor och ören. Förhoppningsvis blir det uppenbart för väljarna att partiet saknar en trovärdig ekonomisk politik. I ett val som i huvudsak kommer handla om just ekonomisk trovärdighet, borde Fi vara chanslöst.

Nu visar ändå flera mätningar att partiet ökar kraftigt. Det är begripligt att väljarna i en tid av ideologisk stagnation och samling i mittenträsket söker nya alternativ. Men Fi är mer sekt än parti, mer feministisk studiecirkel än trovärdig lagstiftare.

Om olyckan skulle vara framme och Sverige har ett feministiskt sektparti i riksdagen efter valet, finns två alternativ: att packa väskorna eller organisera sig

11 kommentarer:

Anonym sa...

Med bl.a. kommunisterna och sverigenazisterna i riksdagen blir det väl bara ännu ett sektparti?

Hur kan en liberal rösta med gott samvete överhuvudtaget?

Som Nicodemus Ungh t.ex. skrev:

"Kommer du få större frihet om du offrar din röst på ett politiskt system som EU och nationalstaten? Hur kan man uppnå frihet om man röstar på ett parti som verkar genom en stat eller ett system som dagens EU? Har du någonsin fått mer frihet efter att ha lagt din röst på ett parti? Vill du verkligen legitimera Europaparlamentet eller Sveriges Riksdag? Är de ansikten du ser på den politiska reklamen runtom i vårt land något som bidrar till din egen makt över ditt eget liv? Är den ens estetiskt tilltalande? Jag bara undrar eftersom du är med och finansierar den? Känner du att du har makt när lägger din röst vart fjärde år? Kan du genom dig röst verkligen stå för och förutse de politiska beslut och förslag som följer? Känner du dig verkligen representerad? "

http://www.mises.se/2014/05/08/varningsklocka-hovhistoriker/

Ben Stone hade också en riktigt bra podcast om saken:
http://www.badquaker.com/archives/2093

Anonym sa...

Hans Li Engnell: Mycket bra och intressant analys av läget för en liberal väljare även om personligen inte kommer lägga en röst på PP i EP Valet.

Har också blivit väldigt oroad över vad Fi kan ställa till med plus våldsvänstern i Ung Vänster. Därför har jag tänkt om ett halvt varv om riksdagsvalet.

Blir KD eller C definitivt om det kan se till att det finns teoretisk chans rödgröna inte får egen majoritet. Hade det vart kört och de Rödgröna skulle fått det hade min röst från början blivit LP. Nu är jag inte lika säker då jag hört talas om att det finns väldigt många med liknande åsikter i Centern plus att det kan vara bra att få in folk som jobbar inifrån riksdagen med antifeministiska och liberala värderingar. Sen så om nu Fi kommer in så kanske det i alla fall kan bli konstig parlamentarisk situation för S med utpressningar som kan leda till nyval med en stark minoritetsopposition. Sen så är det väll ändå LP bästa valet åsiktsmässigt man kan göra som liberal. problemet är väll att de har för liten organisation och chans.

I kommun och landsting här i Stockholm blir det förmodligen M då de är mer renodlade liberaler, möjligtvis C. Kanske KD om det skulle vara motiverat av taktikskäl. Har däremot aldrig förstått varför alla gammelmoderater fortfarande verkar rösta på M på riksplanet, vill man inte vrida Alliansen i mer marknadsriktning eller protestera mot Nymoderaterna på något sätt ?

Hmm, du verkar ju vara väldigt organiserad redan med dina intressanta analyser och ditt anti feministiska program. Du skrev för inte så länge sen att du aldrig skulle bli en partimegafon, jag skrev då tillbaka till dig, varför skulle du inte bli det ? Sen sa jag också att du skulle bli en bra partimegafon för LP. Fick heller inget svar då.

Har du tänkt om och vill jobba partipolitiskt ? Eller på hur sett ska du organisera dig ?

// Arg liberal EU kritiker

Anonym sa...

@ Anonym 10 maj 2014 10:36

När du menar att sverigedemokrater är synonymt med sverigenazister, kan du väl ändå ge en förklaring kring hur du resonerar?

Vad exakt är så förträffligt med de c:a 1 000 00 personer som fått permanent uppehållstillstånd årligen? År 2013 såg asylprocessen ut som följande:


1 Syrien 16 317
2 Statslös1 6 921
3 Eritrea 4 844
4 Somalia 3 901
5 Afghanistan 3 011
6 Serbien 1 669
7 Irak 1 476
8 Kosovo 1 209
9 Iran 1 172
10 Albanien 1 156

Vem är det som betalar notan för asylprocessen och vilka är det som tjänar på den? Vanliga skattebetalare betalar notan medan korrupa politiker höjer sina bostadspriser, storföretag får billig arbetskraft, asylindustrin (Bert Karlsson tjänar grova stålar) rullar vidare. Och hur mycket är kostnaden för varje svensk medborgare? Snaphanen förklarar:

"I cannot vouch for the accuracy of this number suggested by Jan Tullberg. However, if you divide 250 billion kroner by 9.7 million people, it amounts to nearly 26 thousand kroner per inhabitant per year. That’s nearly an average monthly wage in Sweden, before tax."

Kostnaden för kalaset ligger på c:a 250 miljarder/år och varje svensk skattebetalare betalar 26000 kr för migrationen. (Beräkning 250 miljarder/9.7 miljoner = 26000 kr.)

Vi ägnar alltså första månaden (januari) till att betala för asylindustrin medan (återigen) korrupta politiker höjer priserna på sina fastigheter/bostäder och storföretag får billig arbetskraft. Vidare får sveriges medborgare än svårare att finna bostad samt yrke när undanträngningseffekt uppstår.

Understryker: förklara för mig hur svensk migrationspolitik är lyckad! (Väljer du att undvika att beskriva och gärna ge ekonomiska siffror hur migrationspolitiken är positiv, får du själv fundera över ditt anseende).

http://snaphanen.dk/2014/05/06/sweden-and-the-cost-of-mass-immigration/

http://www.lasningen.se/om-boken/

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hogsta-antalet-asylsokande-pa-20-ar/

// Magne

Amnexis sa...

Om du vill ge övriga träsk-partier en spark på kulorna så finns det bara ett parti att rösta på. Behöver inte ens säga namnet, alla vet redan att det är det enda oppositionspartiet.

Dessutom har du mycket gemensamt med oss Sverigedemokrater - främst gällande åsikter kring åsiktskorridoren, tiggare, EU, statsfeminism, genustokerier och Sveriges debatt- och medieklimat, hyllandet av UKIP och Farage - även om det kanske svider lite.. ;)

Jag önskar att fler Sverigedemokrater (det finns en del) hade dina åsikter kring sexköpslagstiftningen, narkotikapolitiken och övervaknings/integritetsfrågorna + lite annat smått o gott som du brukar skriva om på bloggen.

SD är ett ungt parti som fortfarande formas, ofta till det bättre var med tiden går. Det behövs vettiga liberala röster i SD också, så inte skutan får slagsida åt ena hållet!
Men jag antar att du inte är så sugen på SD Hans, men man kan väl få drömma lite? :)

Hans Li Engnell sa...

Arg liberal EU kritiker:

Jag avskyr egentligen partipolitik. Det är ett slags organiserad form av vuxenmobbning och sektmentalitet. Partipolitiken krymper människor och gör dem, lite tillspetsat, dumma. Vi har mången gång sett fritänkande personer förvandlas till knapptryckande mähän som försvarar sitt parti i alla lägen när de blivit riksdagsledamöter. Jag hyser därför ett visst förakt för denna sorts politiska engagemang och dess förljugenhet.

Så vilken sorts organisering det blir får jag helt enkelt se. Alla idéer är välkomna!

Tanken på att starta ett NYTT parti är alltid kittlande. Men så inser jag snart hur mycket jobb som krävs vid sidan om idéarbetet, att det krävs en hel del pengar och att detta nya parti kommer dras med personkonflikter och partipiskor precis som alla andra.

Jag tror emellertid att det finns en grogrund för någon sorts rörelse som tillvaratar de röster som i dag hånas och förminskas av feministerna, som tar ledsnat på genusvansinnet och som ärligt talar mest vill bli lämnade i fred. Jag tror nog mer på ett nätverk än ett parti. I alla fall till en början.

Hans Li Engnell sa...

Amnexis: Jag instämmer i att det finns beröringspunkter. SD är det enda öppet antifeministiska partiet, exempelvis, och har en hållning i migrationsfrågan som mest tycks kontroversiell i Sverige (men är officiell politik i andra länder utanför Europa). EU-kritiken är välkommen.

Men i några av de frågor du nämner är partiet tyvärr för konservativt för att locka mitt intresse.

Anonym sa...

Hans Li Engnell: Hmm, Jo iofs det är väll det man hört talas om i media och i andra sammanhang. Men är det din egen erfarenhet av något partipoltiskt liv ?

Sen har ju alla partier olika strukturer och kulturer men olika möjligheter att påverka.

Ja knapptryckargubbar har det blivit av många. Men det är ju igen garanti att alla blir det.

Så eget parti säger du är kittlande. Vad skulle det partiet skilja sig från KLP då om det nu skulle komma ?

Jo nätverk på feminism finns ju som fungerat bra. T.ex det Per Ström bedrev men lades väll ner p.g.a alla hot om jag minns rätt ?

Jo men både KD och SD är totalt emot detta genusvansinne. Sen har båda massor med brister i övrigt men det är en annan fråga.

// Arg liberal EU kritiker

Micke sa...

Varför är så många bögar oroliga för gamla käringar?

Amnexis sa...

"Varför är så många bögar oroliga för gamla käringar?"

Jag trodde Federley och gänget gillade Gudrun? Såg du inte "debatten" mellan Lööf och Schyman?

"Lesbiska kvinnor för Hezbollah" och "transor för böneutrop" gillar väl också Gudrun?

Hans Li Engnell sa...

Arg liberal EU kritiker:

Jag har en bakgrund i MUF och Moderaterna, och känner förstås en del som är eller har varit partipolitiskt aktiva på alla tänkbara nivåer. Allt pekar i samma riktning: Det är en rutten verksamhet.

Så även om det förstås är kittlande med ett nytt parti, enkom utifrån en förhoppning om att det ska bli bättre än alla andra, talar det partipolitiska systemet emot det. Jag tror att ett verkligt liberalt parti har väldigt små förutsättningar att nå framgång i Sverige.

Anonym sa...

Hans Li Engnell: Ok, då förstår jag om du har haft sådan erfarenhet och insyn. Men sen så är ju både MUF och Moderaterna väldigt slutna rörelser där den enskilde medlemmen har väldigt lite att säga till om speciellt när de sitter i regeringsställning. Så är det ju förstås i Folkpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och möjligtvis Vänsterpartiet också.

Men vad jag har hört och läst så ska KD, C och MP ha väldigt öppen partikultur med högt i tak ovasett vad man tycker i sakfrågorna.

Jo ett verkligt liberalt parti som KLP har nog väldigt liten chans tyvärr.

Undrar hur ett parti som lade sig mellan Alliansen och Socialdemokraterna i ekonomi/skatter men liberalt i övrigt som avsaffande av särlagstiftningar, bort med sexköpslagen, legalisera cannabis i ett första steg, avskaffa Systembolaget, legaliserat Surogatmödraskap, bort med rökförbud på krogen, Spelmonpolet, bort med IPRED, FRA lagen och Datalagringsdirektivet, avskaffa Lagen om hets mot Folkgrupp, bort med pappamånaderna och legalisering av lättare vapen. Samt stenhård brottsbekämpning mot brott med riktiga brottsoffer samt nolltollerans mot alla former av politiskt våld för att upprätthålla Yttrandefriheten. Vad tror du om det ?

Men hur hade du tänkt att man skulle påverka lagstiftningen om inte inom det parlamentariska systemet ? Det enda liberala organisation som lyckats riktigt bra utanför det parlamentariska systemet i Sverige är Centrum För Rättvisa som vunnit många principfall. Men man kan ju hoppas att fler dyker upp.

// Arg liberal EU kritiker