måndag 7 april 2014

Ytliga valår


Vi har redan konstaterat att det inte finns någon större konflikt att tala om inför höstens val. När alla är överens om i stort sett allting, vad ska då medierna fokusera på? Jo, ytan.

Allt handlar numera om två saker: vad visade den senaste opinionsmätningen (och jösses, vad många de är nuförtiden)? Och hur ligger partiledarna till i förtroendemätningarna? Ingen sakpolitik - bara yta. Ingen djupanalys - bara tomma kommentarer om det uppenbara.

Årets val handlar om förtroende. Tydligen kommer varken regeringen eller oppositionen lova väljarna särskilt mycket. Alla vill nämligen framstå som pålitliga, trovärdiga och regeringsdugliga.

Det ska bli ett slags konst i att hålla hårt i plånboken. Alliansen blev omvald på duon Reinfeldt & Borg 2010. De hoppas att det ska fungera en gång till. Vilket inte så mycket tyder på.

Detta kommer att göra valrörelsen sövande tråkig. Inte nog med att alla är överens om det mesta - ingen vill egentligen göra någonting av regeringsmakten. De vill bara åt den. Riksdagspartierna kunde lika gärna skicka hem sömntabletter till väljarna och be dem vakna igen den 15 september.

Vad har hänt? Var är glöden? Var är alla som, möjligen mot bättre vetande, vill förändra och påverka? Månne bör vi vara tacksamma för att politikerna är så fantasi- och håglösa. Det kanske räddar oss från en del dumheter som annars hade kokats ihop.

Men å andra sidan vet vi att nästa regering, säkert som amen i kyrkan, kommer att vilja bestämma mer över ditt och mitt liv. Det är trots allt det politikerns jobb går ut på. När det kommer till makt spelar partifärg ganska liten roll.

Läs även:
HAX

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle nog säga att Alliansen inte vill någonting mer än att förvalta läget, som är väldigt långt ifrån perfekt samhälle . Den rödgröna röran vill ju däremot göra en hel del riktiga galenheter som att kraftigt höja marginalskatterna, kriminalisera sexköp utomlands, ta bort informationsplikten i smittskyddslagen, bygga ut transfereringssystemen, stänga ner kärnkraftverken snabbt och Kvotera stora delar av Föräldraförsäkringen. Visst inget av alternativen är bra men Aliansen går inte i skogstokig felriktning.

// Arg liberal EU kritiker

Hans Li Engnell sa...

Alliansen skärpte sexköpslagen och har nu tillsatt en jämställdhetsutredning som kan leda till både det ena och det andra som gläder stats- och radikalfeministerna. Visst är de rödgröna snäppet värre på vissa områden, men skillnaden är verkligen inte stor.

Lägg därtill hela hanteringen av FRA...

Anonym sa...

Hans Li Engnell:

Ja fast igentligen var det väll inget fel att Aliansen nu vill skärpa sexköpslagen när det gäller riktiga trafficingnoffer, alltså när köparen vet att det eller borde vetat om att den prostituerade är utsatt för riktigt tvång som i mina ögon är rena våldtäkten. Däremot var det självfallet dåligt att att de höjde maximistraffet till 1 år för sexköpslagen istället för att avskaffa den, antar att det var någon slags eftergift till KD. Ja jämnstäldhetsutredningen de tillsatt är rena tramset men det är ändå först när de kommer skarp lagstiftning det blir allvarligt. Där tror jag ändå KD bromsar utredningens förslag. Men det är fortfarande mils avstånd till Genusdagis, normkritiska myndigheter och annat som de Rödgröna vill.

Men sen får man faktiskt komma ihåg en del av de små liberala reformer som Alliansen gjort som sänkt skattetrycket med 5 procentenheter, sålt ut lite statliga företag och tagit bort värnplikten.

Sen kan jag hålla med om att FRA hanteringen tillsammans med Datalagringsdirektivet är helt åt helvete. Men de kom ju från herr Bodström från början. Sen är är jag 90 % säker att FRA lagen kommer åka på pumpen i Europadomstolen så då är den ur vägen, 60 % säker att datalagringsdirektivet också är oförenligt.

Sammantaget. Det finns en hel del små saker många klassiska liberaler tyvärr inte ger Alliansen beröm för. Men på det stora hela så behövs ett riktigt liberalt alternativ.

// Arg liberal EU kritiker

Hans Li Engnell sa...

Fokus borde ligga på människohandel, inte vanlig sexhandel. Tyvärr gör ju Alliansen, och alla andra, allt för att blanda ihop begreppen. Sveriges riksdag slog ju 1998 fast att all sexhandel är en form av våld.

Alliansen har gjort bra saker också: skattesänkningar, avskaffat apoteksmonopol och en del bra förändringar av skolan (men FP vill detaljstyra alldeles för mycket).

Men det var under de fyra första åren. De senaste fyra har det inte hänt någonting. Det beror förstås delvis på det parlamentariska läget, men det känns också som att Alliansen har slut på energi. Och Maria Arnholm skulle lika gärna kunnat vara jämställdhetsminister i en rödgrön regering.

Anonym sa...

Lysander Spooner talar från graven:

http://westernrifleshooters.files.wordpress.com/2013/07/lysander_spooner___voting_by_subject416-d5f2txo.jpg?w=500&h=281

Anonym sa...

Hans Li Engnell:

Ja det är tragiskt att de borgerliga partierna blandar ihop begreppen. Men både Folkpartiet och Moderaterna röstade ju emot Sexköpslagen 1998, tror nog att Reinfeldt innerst inne inte är så extremt för sexköpslagen, då borde han ju inte enbart fokuserat på den ofrivilliga sexhandeln och velat höja även för vanliga sk torskar som köper av vanliga sexarbetare. Men samtidigt så är ju tre av fyra av Alliansens ungdomsförbund som är emot Sexköpslagen och om jag minns rätt så var även förre KDU ordföranden Aron Modig kritisk mot den lagen.

mm, ja det är bra att det löjliga monopolet är borta. Ja Folkpartiet påstår ju sig vara liberala men vill lägga sig i väldigt mycket som Föräldraförsäkring, annat kvotering och övervakning tråkigt nog. Ja det är klart det var lättare att regera när de hade absolut majoritet. Sen så är de ju ganska fega också som inte vågar driva på. Ja Maria Arnholm är svårt att få grepp på, hon skulle lika gärna kunna vara miljöpartist eller socialdemokrat. Nyuanko Sabuni var bättre men långt från perfekt.

Men är i alla fall glad för de små segrar som vunnits.

// Arg liberal EU kritiker

Anonym sa...

Jag skulle vilja veta om S kommer att gå tillbaka till det så kallade DDR-Sverige och hur de förhåller sig till Frankrikes ekonomisk politik.

/B