Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
onsdag 14 augusti 2013
Ge Nobels fredspris till Manning och Snowden
Den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo (刘晓波) dömdes till elva års fängelse för anstiftan till samhällsomstörtande verksamhet. Han tilldelades Nobels fredspris 2010 för sin kamp för demokratin i Kina.
Liu sitter i fängelse, hans fru i husarrest och andra tänkbara mottagare av priset vägrades utresa. Stolen stod därför tom.
Bradley Manning har nominerats till Nobels fredspris av aktivister som stöder hans (vår allas) sak. Det är en ovanligt vettig nominering.
Och det finns fler som är förtjänta av priset. Edward Snowden, inte minst. Snowden och Manning lade inte bara sina karriärer i papperskorgen, de riskerade sina liv för att de ansåg att allmänheten hade rätt att veta vad den amerikanska staten sysslade med.
Manning riskerar 90 år i fängelse. Snowden är på flykt och får resten av sitt liv leva med vetskapen att amerikanska säkerhetsmyndigheter kan hitta och eventuellt döda honom.
Bradley Manning och Edward Snowden. De borde få dela Nobels fredspris. De hade mest sannolikt också fått det om de varit ryssar eller kineser. Nu råkar de vara amerikaner som avslöjat övergrepp begångna av den amerikanska staten. Något Nobels fredspris kommer det därför inte bli tal om.
Etiketter:
Irakkriget,
krig,
mänskliga rättigheter,
Nobels fredspris,
USA,
övervakning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Det har väl inte så mycket att göra med att de är amerikaner som att Obama är en vänsterpresident och tidigare fredspristagare?
Tror du det varit lika otänkbart under Bushadministrationen?
Nobels fredspris har blivit en dålig norgehistoria. Är det någon som vet hur det gick när tillsynsmyndigheten försökte ta dem i örat?
"Nobelstiftelsen och dess kommitté för att utse fredspriset lyder under stiftelselagen. Länsstyrelsen i Stockholm har att tillse att stadgarna i stiftelser efterlevs. Nu ifrågasätter länsstyrelsen om Nobelkommittén för fredspriset följer Alfred Nobels intentioner.
Tillsynsmyndigheten har ställt frågor till Nobelstiftelsen, rapporterar Dagens Nyheter.
Det är på tiden.
Länsstyrelsen borde blockera den norska Nobelkommitténs rätt att utse fredspristagare. Under Thorbjørn Jaglands ledning har man grovt misskött sin uppgift.
Nobelstiftelsen och dess norska kommitté måste återgå till Alfred Nobels testamente och utse fredspristagare enligt hans kriterier."
http://erixon.com/blogg/2012/02/nobelkommitten-granskas-av-lansstyrelsen/
Obama är ungefär lika mycket vänster som Göran Hägglund är kommunist. Däremot är det säkerligen så, att kritiken mot USA internationellt (inte minst från EU) är mycket svagare än vad den hade varit om Bush satt vid makten vid Snowdens avslöjande.
Att fredspriset blivit en norgehistoria är förvisso rätt. Det betyder dock inte att Nobelkommitt'en har hittat rät pristagare ibland. Och att välja Manning och Snowden skulle vara en välbehövlig knäpp på näsan för den amerikanska administrationen.
@ Hans Engnell
Skitsnack, Obama ligger i många avseenden till vänster om svenska socialdemokrater.
http://herbertson.wordpress.com/2008/04/11/clinton-obama-till-vanster-om-svenska-s/
Det är klart att det går att hitta enskilda frågor där Obama kan anses vara mer vänster (ett relativt begrepp, för övrigt) än Socialdemokraterna under Persson eller Löfven. Men överlag är Obama snarare att likna vid en reaktionär svensk kristdemokrat. Det är abort- och bögfrågor som ofta får honom att framstå som "vänster".
Obama gillar big government, precis som Bush. Ingen av dem är således liberaler utan i varierande grad konservativa. Dvs. de är som de flesta amerikanska presidenter.
@ Hans Engnell
Varför är han mer lik en reaktionär kristdemokrat än en reaktionär sosse?
Svensk vänster är ju faktiskt speciell i ett internationellt perspektiv pga de nära förbindelserna med frikyrko- och nykterhetsrörelsen som gjorde att man tidigt anammade högerns traditionella vapen som flaggviftande, kungatrohet och försvarsvilja liksom den nationalkonservativa folkgemenskapsideologin.
Hur nära de amerikanska fackförbunden står Barack Obama?
@ Hans Engnell
Obama står väl fackförbunden väldigt nära?
http://www.lewrockwell.com/2012/05/thomas-sowell/the-criminal-gangs-called-unions-2/
http://archive.mises.org/10104/obama-thanks-his-union-friends/
Var det inte just det som räddade honom i senaste presidentvalet mot Romney?
http://erixon.com/blogg/2012/11/stodet-till-bilindustrin-raddade-obama/
Som sagt: Obama gillar big government, precis som Bush. Det gör honom inte nödvändigtvis vänster. Många konservativa och neocons gillar big government.
Och vad facken beträffar kan liknelser med S och LO knappast göras.
Hitman har fel.Obama står liksom alla andra presidenter kapitalet närmast. Det är ju dom som betalat hans plats.
Ingen blir president i Usa utan att ha majoriteten av den amerikanska kapitalet bakom ryggen.
Skicka en kommentar