Jag tycker absolut att Sverige både ska få saluföra och exportera snus. Den frågan ska inte avgöras på EU-nivå.
Men även om det alltid är roligt att se engagemang mot EU:s klåfingrighet, är det lite komiskt att det just är en egentligen trivial fråga som det svenska snusets överlevnad som får människor att gå igång. Inte övervakningsstaten. Inte den krympande nationella demokratin. Inte det växande avståndet mellan vanliga medborgare och det alltmer världsfrånvända EU-frälset.
Vem skickar regeringen att sköta förhandlingarna för Sveriges del? Jo, folkhälsominister Maria Larsson (KD). Jag trodde att hon var fullt upptagen med att propagera för högre dödlighet bland narkomaner.
18 kommentarer:
Är centralmaktsfrälset i Mälardalen mindre världsfrånvänt?
Det tycks vara en storm i den svenska ankdammen:
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/titta-det-gar-visst-att-kopa-snus-i-eu---bara-inte-svenskt/
Luktsnus som är vanligare närmare civilisationen har det aldrig varit rabalder kring:
http://metro.co.uk/2012/07/08/sniffing-victory-at-the-18th-snuff-world-championships-in-germany-3373201/
Anonym:
Vad vill du egentligen? Föredrar du EU-styret från Bryssels bakgator? Framför styret från riksdagen i Mälardalen?
Eller är det nåt annat du försöker få fram? I så fall vad, och hur går vi till väga för att komma dit?
"If there's a new way
I'll be the first in line
But, it better work this time"
@ Jonte
En liberal decentralist föredrar regionernas Europa med nullifiering och secession, framför en monopolistisk centralstat och centralbank i Mälardalen.
En bra essäsamling:
http://mises.org/books/secession_state_liberty.pdf
Det var ingen nådig lunta, 360sidor, finns inget lite kortare dokument som kan förklara detta utan att gå igenom halva USAs historia?
Men det är alltså inte EU av idag du förespråkar? Ty på det örat är jag tyvärr döv sedan länge.
@ Jonte
Liksom Sverige är EU knappast en homogen enhet. Men man har en starkare liberal tradition vad gäller federalism och subsidiaritet på de flesta andra håll (Sverige och Frankrike är värst).
Korta utdrag och citat om hur t.ex. Mises resonerade:
http://mises.org/daily/6226/
Lite om läget i Sverige:
http://www.scania.org/books/regbok/index.html
Tack. Ska läsa igenom nu. Kanske dumt att haspla ur sig dumma frågor innan, men va fan:
När du påstår att EU har en stark liberal tradition, är det det EU vi röstade för att gå med i eller det EU som det utvecklats till idag?
Går utvecklingen inom EU åt rätt håll enligt dig?
@ Jonte
Det är lika relevant att fråga om Sverige går åt rätt håll.
Jag tror Freedom Project Europe som är modellerat efter det amerikanska Free State-projektet är inne på rätt spår, vilket går ut på att få så många frihetligt sinnade att flytta till en plats:
https://www.facebook.com/pages/Freedom-Project-Europe/168613706546189
Att euron blivit ett fiasko i motsättning till Skandinaviska myntunionen, borde säga oss något om fiatvalutor contra guldstandard. Genomsnittslivslängden för en fiatvaluta är bara 27 år:
http://www.youtube.com/watch?v=gY1EcCUu5nw
När du påstår att EU har en stark liberal tradition, är det det EU vi röstade för att gå med i eller det EU som det utvecklats till idag?
-------------------------------
Det är samma korporativistiska högerprojekt som Svenskt näringsliv satsade 500 miljoner på propaganda (mest av alla aktörer) för att vi skulle ansluta oss närmare till.
...och svenska nyliberaler engagerade sig emot.
Micke; Hur kommer det sig att den gamla maoisten Barroso kunnat svänga 180grader i sin politiska uppfattning och numera företräder ett sådant "högerprojekt"?
Jag tycker EU börjar likna gamla Sovjet, med ekonomipolitiska 10-årsplaner som basuneras ut som framgångar redan innan de implementerats.
Men när allt kommer omkring verkar både höger- och vänsterfolk bete sig precis lika illa när de kommer till makten. Köttgrytorna framförallt liksom.
Det är nog maktens påverkan på människan som är den egentliga orsaken till den misär vi ser, och frågan är ju hur vi väljer ledare som inte gillar eller kan motstå maktens berusning.
Tack anonym för fler länkar, det ang. fiat-valutor är jag helt med på. Secessionen som den beskrev i länkarna låter fint på pappret, men om du tycker att EU är ett bra exempel på det i verkligheten blir jag tveksam igen.
Frågan jag ställer mig om dagens EU verkligen kan påstå sig stå för liberala principer? De framträder väldigt otydligt i så fall, speciellt när man tittar på hur den banala snusfrågan hanterats...
Hans Li Engnell sa...
...och svenska nyliberaler engagerade sig emot.
--------------------------------
Ja det är ju fel.Det enda dom var intresserade av på det tiden var extacy och sprit och visionen om att alla skulle bli spanjorer som satt på uteserveringar om vi knöt oss till EU.
Micke; Hur kommer det sig att den gamla maoisten Barroso kunnat svänga 180grader i sin politiska uppfattning och numera företräder ett sådant "högerprojekt"?
------------------------------------
Fråga Anders Borg.Han har gjort samma resa från andra hållet.
Micke:
Du visar återigen att du inte har koll de på nyliberaler du så ofta kritiserar. Svenska nyliberaler var drivande i kampen mot euron i organisationen Medborgare mot EMU. I EU-omröstningen var flertalet positiva utifrån förhoppningen att Sverige genom ett inträde skulle liberaliseras, men nästan alla förhoppningar har ju kommit på skam när EU vuxit till en odemokratisk och byråkratisk koloss. I dag skulle jag säga att antalet nyliberaler som är positiva till EU är försvinnande få.
Nyliberaler?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Medborgare_mot_EMU
Roligt att du måste kolla upp Medborgare mot EMU på Wikipedia...
Så Erik Lakomaa, tidigare redaktör för Nyliberalen, är inte nyliberal? Mattias Svensson är inte nyliberal? Och HAX, som var aktiv i valrörelsen, är inte nyliberal?
Lägg ägg.
Micketrollet von Halmgüppe.
Roligt att du måste kolla upp Medborgare mot EMU på Wikipedia...
--------------------------
Roligt att du hittar tre nyliberaler i den 11 år gamla församlingen.
Ja gu va roligt micketrollet. Alla skiter på sig av asgarvet.
Du extraknäcker väl inte som ståuppare? Stackars publik i så fall...
Skicka en kommentar