onsdag 5 juni 2013

I jämställdhetsfrågor känner jag mig dansk


I en replikväxling som publicerats samtidigt i DN Kultur och danska Politiken ska skillnaderna mellan danskarnas och svenskarnas syn på jämställdhet redas ut, är det tänkt. Först ut var den danske antropologen Dennis Nørmark. Feministen Nina Björk svarade.

Den svenska extremfeminismen har många namn; elitfeminism, statsfeminism, radikalfeminism. Nørmark använder begreppet nyfeminism. Det beskriver en urspårad feminism som i stället för jämställdhet och lika rättigheter propagerar för ett slags revanschistisk diskriminering av män och särskilda rättigheter för kvinnor. Enligt Nørmark har nyfeminismen skapat en könskamp som fått många män att börja revoltera.

Det är förstås problematiskt att diskutera jämställdhet och feminism utifrån nationella egenskaper. Men om vi accepterar den utgångspunkten för debatten måste jag säga att Nina Björk i sin replik mest lyckas skjuta över målet. Hon kritiserar kapitalismen, det ekonomiska system som hon anser får oss att konkurrera i skolan, på arbetsplatsen och på bostadsmarknaden (en kritik som känns igen från Björks bok Lycklig i alla sina dagar). Men detta begripliggör inte svensk jämställdhetspolitik. Det gör inte svensk nyfeminism vare sig mer trovärdig eller mer inkluderande. Tvärtom innebär Björks syn på vad feminism är att den utestänger alla som inte delar hennes extrema vänstersympatier. Inte ens statsfeministen Birgitta Ohlsson skulle känna sig hemma.

Nina Björk tycker att det är Dennis Nørmark, inte de svenska feministerna, som är fixerad vid kön. Det är svårt att finna stöd i den åsikten. Ty samtidigt som högljudda svenska feminister som Maria Sveland, Birgitta Ohlsson, Gudrun Schyman, Katerina Janouch och Björk själv vill påskina att de minsann är så öppensinnade och toleranta att de knappt vill erkänna förekomsten av ett biologiskt kön, tolkar de allt i sin tillvaro utifrån det enda perspektiv de känner sig hemtama med - genusperspektivet. Det gör att allt handlar om kön. Hela tiden.

Genusperspektivet har satt sig i Sverige. Inte bara i form av genusdagis utan också av statliga granskningar av genus i skolornas historieböcker (pdf), jämställdhetsperspektiv på forskningsanslag och mycket, mycket annat. Ja, all regeringens politik ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv - vilket fått Sveriges Kvinnolobby att framföra kritik mot att de senaste tio årens budgetpropositioner inte har haft tillräckligt tydliga jämställdhetsanalyser. Sverige är ett extremt land, det går inte att komma ifrån.

Avslutningsvis finner jag det en smula underligt att jämställdhet i Sverige tydligen är att vi män (ja, nu talar jag om oss som grupp) förväntas acceptera och till och med skratta åt förlöjliganden som i pjäsen Vita kränkta män och rena hån som i föreställningen SCUM  samtidigt som feminister tillåter sig själva att flyga i taket över en bikinimodell hos H&M.

I jämställdhetsfrågor känner jag mig sålunda väldigt dansk, och jag har i allt högre grad kommit att betrakta Sverige som ett feministiskt skräckland.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Danmark har inte bara en bättre jämställdhetspolitik utan även på migrations- och drogområdet.

/Ludde

Gammal glad gumma sa...

Sverige - Feminismens Saudi-Arabien.

Anonym sa...

Ställer man det i ett europeiskt perspektiv framstår Sverige som ännu konstigare.

Vad får Sverige att sticka ut på detta sätt?

Det är intressant att den svenska statsfeminismen är mer amerikansk än europeisk, i sin åskådning.

Anledningen till att man i Danmark och resten av Europa betraktar den som främmande, är att man inte har Sveriges puritanska arv från frikyrkan och nykterhetsrörelsen.

mona sa...

Lyssnar aldrig på feminister längre,deras drev och bedrövliga uppförande mot Per Ström sa allt om vad dom egentligen är.UCH

Micke sa...

Alla vet hur du och dina kollegor som det är så förbannat synd om låtit i mail, på bloggar och i arrangerade drev där ni hotat med mord våldtäkt och våld mot anhöriga.

Grina nu lite mer över dom fruntimmer som hotar er syn på verkligheten så förbannat att ni är tvugna att agera som islamister.

Anonym sa...

Vilka är "jag" och "mina kollegor"?

/Micke-picke

Robert sa...

Jag är också nyfiken på vilka "du och dina kollegor" syftar på. Syftar det på någon specifik kommentator eller syftar det på Engnell och likasinnade liberaler?

Anonym sa...

Ja, feminismen har gått väldigt långt i Sverige.

Det handlar inte längre om jämställdhet utan om rent hat mot halva befolkningen från ledarsidor, teatrar etc. Det handlar också om hårresande experiment som t ex att sänka fyskraven för brandmän till farligt låga nivåer bara för att kvinnor ska kunna söka det jobbet, och miljontals skattekronor varje år till "vetenskapliga" studier om manligt könskodade musikinstrument och liknande flum.

I grunden tror jag att den svenska konsensuskulturen har möjliggjort detta. Plötsligt ska "alla" som syns i offentligheten vara feminister, ungefär som att "alla" var maoister på 70-talet. Virrpannor finns i alla länder, men det är bara i Sverige som sansat folk tystas, hånas och fryses ut bara för att dom inte vill ta till sig den senaste trendideologin. Det leder till avsaknad av debatt, och i förlängningen till att feministerna kan hållas utan att mötas av folkligt uppror.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Jag är också nyfiken på vilka "du och dina kollegor" syftar på. Syftar det på någon specifik kommentator eller syftar det på Engnell och likasinnade liberaler?
-------------------------

Det syftar på alla män som är rädda för fruntimmer.

Micke sa...

Det syftar på alla m,än som det är synd om därför att dom inte klarar att vara män.

Micke sa...

Det syftar på alla män som ser det som en självklarhet att vi ska omges av nakna kvinnor överallt men som inte kan tänka sig samma massiva öppna exponering av män i hetero och i synnerhet inte i homosexuell marknadsföring och exploatering.

Det syftar på alla konsekvenslösa käringar som för att styrka sina krav i arrangerade och spontana kampanjer hotar kvinnor och deras familjer med döden och kvinnorna med våldtäkt.

Dom är ANSIKTET på er syn på kvinnors roll.

Anonym sa...

Mata inte micketrollet.

Robert sa...

Micke tycks ha missuppfattat - det finns inte många män som reagerar när halvnakna/nakna män används i reklamsammanhang - tvärtom är de flesta män som kritiserar radikalfeminismen helt öppna för att såväl halvnakna kvinnor som halvnakna män förekommer i reklam.

Däremot finns det många feminister som får hjärnblödning av H&M:s bikinireklam - enbart för att det råkar vara kvinnor i reklamen.

Anonym sa...

Robert sammanfattar det hela bra tycker jag.

Micke trollar som vanligt.

Micke sa...

Micke tycks ha missuppfattat - det finns inte många män som reagerar när halvnakna/nakna män används i reklamsammanhang
---------------------------
Jag har inte missuppfattat något överhuvudtaget.Däremot VET jag att mäns sexualitet och nakna kroppar INTE används i offentlig miljö och media för att sälja i samma omfattning som kvinnors. Proportionerna är sannolikt 1/10.

Dom flesta män skulle bli vansinniga om deras sexualitet exploaterades ÖVERALLT på samma sätt och i samma OMFATTNING som kvinnors.

Hans Li Engnell sa...

Blanda inte ihop dig själv med resten av ala män.

Micke sa...

Det är du som gör det och föreställningen att du skulle få samma acceptans bland män för samma omfattning av sexualiserade skildringar i bild och media av män som den rådande av kvinnor är löjlig.
I synnerhet som dom allra flesta heretosexualla män lider av homofobi i varierad grad.

Anonym sa...

Det är utifrån dig själv du bedömer din omgivning micketrollet...

Micke sa...

Det vore ok om du konsekvent raderade dom inlägg där den person som konsekvent skriver inlägg utan annat innehåll än trollandeadresserat till "micketrollet" så att vi slipper se skiten.

Han har trots allt lovat dig att sluta.

Anonym sa...

Micke, vad hände med ditt löfte om att sluta Skriva hos HAX?

Du trollade där senast igår...

Micke sa...

Micke, vad hände med ditt löfte om att sluta Skriva hos HAX?

Du trollade där senast igår...
-----------------------

Den enda som har trollat hos Hax är du och det gör du på samma sätt som härsom du gjort sedan i September genom att fortsätta stalka mig med helt innehållslösa inlägg som alla har gemensamt att du adresserar dom "micketrollet".

Jag utgår från att all din SKIT som inte relaterar på något sätt överhuvudtaget till ämnet där du systematiskt hävdar att andra (jag) är troll därför att du inte delar deras åsikt (min)tas bort.

Anonym sa...

Intressant beteende, att munhuggas och samtidigt ropa efter censur av motståndare micketrollet.

Anonym sa...

Som jag ser det har feminismen blivit en form av sexism.
/B

Anonym sa...

Rasismens och puritanismens virus har funnit en ny värd i feminismens kropp.

Anonym sa...

Queerfeminister FÖR böneutrop:

http://korta.nu/1h5wq

;D

Skapligt förvirrade typer...

Micke sa...

Intressant beteende, att munhuggas och samtidigt ropa efter censur av motståndare micketrollet.

--------------------------------------
Det är svårt att se att någon som anonymt i varje enskilt inlägg sedan måndader kallar någon för troll utan att diskutera i sak är något annat än en stalker och en spammare.Hans Li Engnell sa...

Streck i "debatten".

Anonym sa...

Motsägelsefullt inlägg. Först skriver du att jämställdhet är bra (till skillnad från vad du benämner som "urspårad feminism") sen vänder du dig mot analyser av hur den ekonomisk politiken påverkar jämställdheten. Hur ska du ha det?