söndag 16 september 2012

Veckan som gick #44

# Journalisterna hemma igen. Martin Schibbye och fotografen Johan Persson kom till slut hem till Sverige igen. Det 11 år långa fängelsestraffet blev bara 14 månader efter en lyckosam benådningsprocess. I många journalisters ögon är de hjältar, i andras inte fullt lika hjältemodiga. Visst är granskande journalisters arbete viktigt så till vida att mycket som de avslöjar annars skulle ha förblivit okänt för den breda allmänheten. Men när Schibbye och Persson säger att deras rättigheter blivit kränkta  i etiopiskt fängelse doftar det ändå naivitet lång väg. Hade de väntat sig en förstaklassbiljett hem i händelse av att de greps? De gav sig in i en livsfarlig region och lät sig filmas med vapen i hand!

Schibbyes bakgrund som "stolt kommunist" och aktiv i Revolutionär kommunistisk ungdom har gjort att vissa dragit öronen åt sig. Och det dröjde inte många minuter innan anhöriga började skälla på den (borgerliga) regering som uppenbarligen lyckats tämligen väl med sitt diplomatiska arbete i detta fall. Nu borde detta inte ha något med hans journalistiska gärning i den etiopiska Ogadenprovinsen att göra, invänder vissa. Visserligen inte, men jag ställer mig ändå lite frågande till den hjältestatus som de båda journalisterna fått (ofta av just journalister på vänsterkanten) och kan inte låta bli att ställa frågan: hade de som krävt frigivning av Schibbye och Persson ställt upp lika unisont om de i stället haft sverigedemokratisk eller (hemska tanke) nyliberal bakgrund?

# Barroso håller tal. EU-kommissionens ordförande höll i veckan sitt årliga State of the union-tal (på vilket UKIP:s Nigel Farage tidigare svarade att "the union is in a state"). Inte mycket nytt under solen. Men denna gång gick kanske Barroso ett steg för långt. När man får kritik av EU-foriker som Carl B Hamilton och Gunnar Hökmark har man nog gjort något galet. Barroso förespråkar öppet en federal EU-stat. Och han har mage att prata om "mer demokrati" när hans vision i själva verket går ut på det rakt motsatta. José Manuel Barroso har förlorat förmågan att skämmas. Men det är han långt ifrån ensam om i sin krets.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Federalism betyder väl bara statsförbund?
Ur liberal synpunkt borde väl diskussionen snarare än det simplistiska nationen-contra-EU handla om på vilken nivå politiken bör formas, d.v.s. från stor till liten skala och till den närdemokratiska arenan, snarare än nationalstaten?
Släpp de nationalistiska dogmerna, Hans.

Hans Li Engnell sa...

Det handlar om att välja den viktigaste striden först. Om vi inte rullar tillbaka EU:s makt är varje försök till närdemokrati, ökat självbestämmande för individen eller vad du vill kalla det meningslöst. För då har makten redan flyttats ur räckhåll.

Anonym sa...

Om man tar bort de nationalistiska skygglapparna, kan man inse en paradox: EU med dess federalistiska principer och regionalmodell, är mindre centralistiskt än Sverige, som är en av Europas mest centralstyrda stater.
För många seriösa svenska politiker som jobbar för federalism, maktdelning och författningsdomstol i Sverige, är den europeiska integrationen inte bara en möjlighet, men den enda räddningen.
När du rentav flirtat med tanken att rösta på Sverigedemokraterna enbart p.g.a. deras EU-motstånd på denna blogg Hans, har du tyvärr visat att du är beredd att öppna Helvetets portar p.g.a. din nationalistiska partiskhet.

Anonym sa...

Micke här: Häng er eller gilla EU! Så enkelt är det bara. Man kan inte såväl köpa som dissa pavan.

Hans Li Engnell sa...

Du förstår inte? EU består av en del som ger projektet viss demokratisk legitimitet: parlamentet. Dess makt är emellertid kraftigt begränsad. Makten ligger utom medborgarnas kontroll. Vi kan så klart inte avsätta ministerrådet, vi kan inte rösta bort kommissionen. Om mer makt förs från Sveriges lagstiftande församling till EU-nivå tappar vi möjligheten att dels påverka stora beslut framöver, dels utkräva politiskt ansvar. Jag vill inte kalla EU:s demokratiska underskott för någon "räddning". Läs gärna HAX blogg för lite information om hur arbetet fungerar i Bryssel.

Vad Sverigedemokraterna beträffar, kallar du detta för flirt?
http://motpol.blogspot.se/2012/08/stollarnas-parti.html

Micke sa...

Vad var det jag sa?

Anonym sa...

Micke: Kommer du inte själv ihåg vad du sagt för mindre än ett dygn sedan? Du, börja dricka te med Hasse här istället för renat med brusiga Berra på bänken.

Hej, du brukar ju alltid logga in ju. Men inte ovanför, varför? Du och Tjalle Balle kanske är samma person?

Nej, lägg ner hela EU och bilda en nordisk union istället. Norrmännen gillar vår huvudstad och vi deras fisk och olja, det blir toppen.

/Hans och Greta