måndag 3 september 2012

Nevs chanser är små

Så blev det då till slut klart. Elbilskonsortiet Nevs har köpt Saab. Avtalen är undertecknade och "en större del" av köpesumman ska ha betalats in.

Kan vi därmed lägga Saabsåpan till handlingarna? Förmodligen inte riktigt. Under överskådlig tid lär det vara tyst eftersom Nevs nu ska arbeta med sin affärsplan, locka ingenjörer och senare bygga bilar. Årsskiftet 2013-2014 ska elbilen lanseras, är det tänkt.

Men sedan ska företaget lyckas göra vinst på en sorts bilar som till och med världens största biltillverkare har svårt att få ekonomi i (ett exempel är att GM nyligen stoppade produktionen av sin el-Chevrolet Volt). Och räkna inte med att vi hört det sista från Youngman och Victor Muller. Det kan mycket väl bli strid om vilka som har rättigheterna till Phoenixplattformen (en strid som Nevs i så fall lär vinna eftersom Muller endast verkar ha sålt vissa icke-exklusiva rättigheter till Youngman).

Varumärket Saab lever vidare - under ny logga. Men det blir namnet till trots något annat än vad Saab har varit under sina tidigare ägare. Nya okända ägare har tagit över. Personligen förhåller jag mig ytterst skeptisk till Nevs chanser att lyckas i en bransch där allt hittills handlat om dyr utveckling, småskalig produktion och stora förluster. Planen bör närmast betraktas som ett fantasiprojekt.

I värsta fall kommer vi om några år åter få se krisrubriker om Saab. Då kommer den naturliga frågan att bli: Valde konkursförvaltarna rätt köpare?

Inga kommentarer: