torsdag 28 april 2011

Jämställdheten och dubbelmoralen

Aftonbladet berättar om sajten TubeCrush, på vilken det läggs ut smygfotograferade bilder på snygga killar. Bilderna tas i Londons tunnelbana och läggs sedan upp på nätet för allmän beskådan. Rachel Bishop tycker att det är roligt men medger att hon "skulle bli förfärad om kvinnor objektifierades på samma sätt". Där har vi det igen: de dubbla måttstockarna. En liknande sajt som enbart handlade om att fota snygga tjejer och lägga upp på nätet hade mött helt andra reaktioner.

Sajten Snyggast.se, där ungdomar lade ut lättklädda bilder på sig själva för att besökare skulle kunna bedöma deras utseende på en skala 1-10, var hårt kritiserad och sedd som ett tecken på hur unga tjejer objektifieras i samhället (även pojkar lade emellertid ut bilder på sajten som upphörde 2010). Snyggast.se sågs som ett uttryck för den ökande utseendefixeringen och därmed något genuint skadligt. Trots att bilderna lades ut helt frivilligt.

Stolpskott som Malin Wollin tycker att TubeCrush är en alldeles strålande idé. För säkerhets skull påpekar hon att hon tycker att det vore fantastiskt även om män fotograferade kvinnor och publicerade bilderna på en liknande sajt. Tillåt mig att tvivla på att en av bloggsveriges mest patetiska surfeminister skulle välkomna en sajt där män kan dregla över smygtagna bilder av pumor i kollektivtrafiken. En sådan sajt skulle väcka ilska, ja, rent av kunna bli ett ämne i SVT:s Debatt. Aftonbladet rapporterade för ett antal år sedan om hur kvinnor smygfotades och varnade läsaren för att "du kan vara drabbad".

Liknande dubbelmoral märks tydligt i synen på prostitution i Sverige. Att kvinnliga sexsäljare alltid betraktas som offer i den svenska debatten är välkänt. När det gäller manliga sexsäljare förtigs antingen deras existens eller så beskrivs de som vanliga kåta män. Helt olik den kvinnliga sexsäljaren, som egentligen inte alls vill ha sex utan tvingas till det. Märkligt nog handlar alltså manlig prostitution om sex medan kvinnlig prostitution inte gör det.

Just nu sänder SVT andra säsongen av HBO-serien Hung, som handlar om en manlig lärare som säljer sex (han har två kvinnliga hallickar) vid sidan om sitt arbete för att få ihop pengar till sitt hus. Det är en lättsam serie som vänder på begreppen på ett rätt fyndigt sätt. Härom veckan förklarade den kvinnliga hallåan med ett leende att vi i kvällens avsnitt skulle få se hur det gick med "Rays lilla extraknäck". Han kallas alltid gigolo av hallåorna, inte prostituerad. Trots att det framkommer i serien att han egentligen inte alltid är så pigg på att ligga med sina kunder utan ser det som ett jobb han behöver göra för att tjäna extra pengar.

Den svenska jämställdheten är, i stort och smått, full av dubbla måttstockar och dubbelmoral. Det kanske är dags att vi börjar prata mer om dem.

"Gigolo", inte prostituerad.
"Extraknäck", inte utnyttjad.

4 kommentarer:

Anonym sa...

För att inte tala om dokumentären "Kvinnor som köper kärlek" som gick ganska obemärkt förbi på SVT för några veckor sedan.

Hans Li Engnell sa...

Bloggade om den här: http://motpol.blogspot.com/2011/03/kvinnor-som-koper-sex.html

Anonym sa...

Skulle man kunna säga att du är emot sajten Tubecrush? Ursäkta den direkta frågan men jag använder din artikel i en uppsats i min samhällsklass så jag vill bara vara säker på att jag uppfattat dig rätt :)

Hans Li Engnell sa...

Jag kan tycka att det är omoraliskt att smygfotografera människor på det sättet. Det är inte samma sak som att säga att jag skulle vilja att sajten förbjöds. Det förs en diskussion om att förbjuda smygfotografering av människor i deras hem eller i privata miljöer, men i detta fall togs bilderna på allmän plats. Lite omoraliskt är det dock.