onsdag 31 mars 2010

Den grymma rättvisan

Fallet med den mordåtalade Mats Alm är intressant. Dels eftersom dödsorsaken för det tänkta mordoffret, sambon Linda Chen, inte har kunnat fastställas. Det går alltså inte ens att med säkerhet säga att hon har blivit mördad. Dels eftersom den tilltalade själv gick ut och vädjade i TV3:s Efterlyst efter sambons försvinnande och sedan dess både har hållit sig undan polisen och totat ihop en fullständigt osannolik och skrattretande historia.

Man ska inte döma folk på förhand. Alla ska betraktas som oskyldiga innan motsatsen bevisats. Men när det gäller Mats Alm har han själv varit sin värsta fiende. I stället för att bara hålla tyst gick han ut i Efterlyst (och redan där väckte hans framträdande misstänksamhet). I stället för att ligga lågt och svara på polisens frågor försvann han och hittades sedan vid sambons kropp, beväpnad med en förvirrad historia om att ha blivit drogad och kidnappad av knivbeväpnade kineser. Och till råga på allt lämnade han elektroniska spår efter sig som direkt motbevisar att han låg nedklämd i bagageutrymmet på en bil i två och ett halvt dygn. Att ta en bild på sig själv i Stockholm under den tid han säger sig ha varit kidnappad förefaller en aning korkat. Och, för att använda Leif GW Perssons ord: om en dator, en mobiltelefon och en kamera åker till Stockholm på egen hand lär det väcka viss uppmärksamhet. Alm bör rimligen ha följt med.

Själv säger Alm att han inte minns någonting när hans lögner avslöjas. Advokaten Peter Althin konstaterar att hans klients minnesförmåga inte är särskilt framstående. Det påminner lite om när Helén Nilssons mördare Ulf Olsson satt i rätten och nekade och inte minns någonting, trots att det fanns DNA-bevis som knöt honom till det döda offrets kropp. Den här gången saknas emellertid den säkra bevisning som fick Olsson fälld för mord.

Det riktigt intressanta är således inte Mats Alms vilda fantasivärld utan frågan om hur Faluns tingsrätt ska bedöma det minst sagt skakiga bevisläge som åklagaren presenterar. Ingen dödsorsak. Inget mordvapen. Inga konkreta tekniska bevis som knyter den tilltalade till offret genom brott. Och egentligen inget tydligt motiv, annat än ett tänkbart ekonomiskt sådant. Allt som finns är i ärlighetens namn Alms egna lögner, hans fullständigt söndersågade alibi. Detta är skälet till att åtalet är så brett och inte bara gäller mord utan också dråp och vållande till annans död. Åklagaren har försökt "spela säkert".

Många tror att Alm endast kommer att dömas för brott mot griftefriden och därmed vara på fri fot efter sommaren, andra att tingsrätten lägger samman alla indicier och trots allt fäller honom. Personligen tycker jag att mesta tyder på att Mats Alm är en både klumpig och småkorkad mördare. Att ställa det utom rimligt tvivel är förstås något helt annat. Rättvisan är grym ibland, det har vi sett i många fall när säkert mycket skyldiga personer släpps fria på grund av bristande bevis. Och så måste det vara, det finns inga alternativ om vi vill ha en rättssäker hantering. Även om det kniper i bröstet ibland.

Inga kommentarer: