lördag 22 november 2014

Om SD fäller regeringens budget...


Det drar ihop sig till omröstning om budgeten. Det brukar vara en tämligen ointressant historia, men denna gång är det en historiskt svag regering som lägger fram budgetpropositionen till riksdagen. Allianspartierna kan inte ensamma fälla den, men med stöd från SD skulle Alliansens budget gå igenom och Löfvens falla.

Det är ett ovanligt men icke desto mindre intressant läge. Enligt företrädare för SD har partiet ännu inte bestämt sig för hur det ska agera. Min utgångspunkt har hela tiden varit att SD gärna vill fälla regeringen, men inte just nu. Att det vore klokt att bida sin tid i fyra år, hinna fortsätta mogna och sedan skörda frukterna av en fullständigt misslyckad rödgrön regerings politik i valet 2018.

Ett omval skulle inte nödvändigtvis gynna SD, har varit min tes. Partiets ledare är sjukskriven, vilket är ett stort avbräck i en valrörelse. SD har gjort ett historiskt starkt val och ett omval skulle riskera att gynna de partier som står för "stabilitet".

Å andra sidan har ett parti alltid en skyldighet att företräda sina väljare, och det finns nog en hel del SD-väljare som gärna skulle se Löfven avgå. Framför allt vill många se Miljöpartiet sparkas ut från Rosenbad.

Dessutom skulle ett omval komma olägligt också för andra partier. Kristdemokraterna klarade sig kvar med knapp marginal. Folkpartiet backade efter en trött valrörelse. Moderaterna är officiellt ledarlösa.

Med detta sagt tror jag fortfarande inte att SD fäller Löfven - även om det vore en underhållande knäpp på näsan. Det vore att riskera en historisk valframgång.

Även om SD lägger ned sina röster denna gång och släpper igenom den rödgröna budgeten, betyder det dock inte att regeringen på något sätt går säker framöver. Det kommer fler budgetomröstningar, och om ett år kan förutsättningarna för att fälla regeringen och tjäna på det vara bättre.

Sossarna och miljöpartisterna har all anledning att vara nervösa. De kan köpa sig tid men inte trygghet. Det finns ingen anledning för SD eller allianspartierna att ge dem det heller.

Löfvens samarbetsregering kan gott klara sig själv. Han skulle ju fixa det där som hade gått sönder i Sverige. Varsågod. 

3 kommentarer:

Amnexis sa...

Vad ska man med vågmästarrollen till om man inte utnyttjar rollen som vågmästare? FÄLL LÖFVEN HÅRT!!! Var inte rädda för att skapa parlamentariskt kaos, för det har vi redan ändå...

Anonym sa...

Naturligtvis behöver det inte bli omval om SD röstar ned regeringens budget, eller därtill alliansens budget, eftersom regeringen Löfven kan bilda en enpartiregering.

Sverigedemokraterna kommer att växa ytterligare vid omval. Sentios undersökning ger SD 16,7 % oktober månad. Detta institut prickade SD på 12,7 % den 14 september. Detta innebär att SD troligen minst har 17 % av svenska folkets röster om omval sker vid skrivande stund.

Vill SD ha omval? Jag är inte aktiv inom partiet, men tycker mig se ett stort motstånd mot rekordinvandringen från både partimedlemmar och sympatisörer. Därför kommer förmodligen SD rösta ned regeringens budget, och konsekvensen blir möjligen omval.

Min egen åsikt i frågan: SD ska naturligtvis stoppa vansinnet som driver detta land ned i fördärv. Den pågående massinvandringen som kommer ske i fyra års tid ska omgående stoppas. Enda alternativet är att fälla regeringens respektive alliansens budget och utlysa nyval. Vid nyval har SD troligtvis 20 % av rösterna, då samarbetar något av blocken med SD. Om så inte blir fallet, då har S och M kokat ihop en ohelig allians... och allt som väntar är antingen ett SD på 40 % som regerar på egen hand, ja mer vill jag avslöja från spåkulan.

/ Magne

Anonym sa...

Att INTE fälla budgeten skulle resultera i en svekdebatt för SD. Internt så är stödet överväldigande för en fällning.