fredag 10 oktober 2014

Kvinnor som offer


Sveriges Kvinnolobby är en otäck feministisk organisation. Ni minns väl tweeten om att "Klippa kuken"?

Just nu bedriver Kvinnolobbyn en kampanj mot den så kallade sexistiska reklamen i samhället. På stora affischer uppmanas vi att anmäla reklamen genom att fotografera och skicka in.

Kvinnolobbyn påstår i sin kampanj att "sexistisk reklam får kvinnor att må dåligt och att vilja förändra sina kroppar". Det är ett väldigt generellt påstående om halva befolkningen. Mår alla kvinnor dåligt av lättklädd reklam? Mår ens majoriteten dåligt? Jag ger faktiskt inte särskilt mycket för Kvinnolobbyns egen undersökning i detta fall.

Därför tvivlar jag på att detta är ett problem för fler än den minoritet som letar maktstrukturer i varje vrå och som söker efter saker att bli upprörd och kränkt över. För det är just detta som Kvinnolobbyn uppmanar till: Känn efter. Är du inte kränkt ändå? Känner du inte hur dåligt du mår av den här reklamen?

Kvinnolobbyn vill att du som kvinna ska må dåligt. De förminskar på detta sätt kvinnor, berättar hur de ska förväntas känna och gör dem till åskådare i sina egna liv. Det är ovärdigt. Jag kan bara hoppas att vissa ryter ifrån. Vilken rätt har Sveriges Kvinnolobby, denna extremistorganisation, att tala för Sveriges alla kvinnor?

Att påstå att några reklamfilmer eller affischer skulle vara "ett hinder för jämställdhet" i samhället är absurt. Och i likhet med många andra som säger sig strida för jämställdhet är Sveriges Kvinnolobby inte ett dugg intresserad av mäns situation. Det framgår visserligen redan av förbundets namn.

Socialister och feminister hävdar inte sällan att liberaler är egoister som bara tänker på sig själva. Men de största egoisterna är faktiskt inte liberalerna utan alla som vill att just deras värderingar, i allt från sex till kultur och allt däremellan, måste gälla för alla. Sveriges Kvinnolobby hör till den gruppen, och de förkläder sin intolerans i en jämställdhetskamp.

Egentligen är alltsammans väldigt enkelt: gillar du inte H&M:s underklädesreklam - köp inte underkläder från H&M. Vi underskattar ständigt den makt som våra plånböcker ger oss.

Läs även:
HAX


Sexism!

6 kommentarer:

Mona sa...

Har aldrig känt mig störd av lättklädd reklam,faktum är att jag knappt ser den.Inte nu när jag blivit äldre och inte heller när jag var ung.Jag har varit fullt upptagen med livet och förstår inte hur man orkar lägga sin värdefulla tid på att leta saker att bli kränkt av. Förspilld tid enl.mig

Melmac sa...

Det är som historian med den äldre damen som ringt polisen p.g.a. att hennes granne tvärs över gården sprang naken hela tiden, som om han ville visa upp sig för henne. Usch och fy! Sexuellt ofredande!
Polisen kommer dit, tittar ut genom fönstret, går fram och tillbaka, går ut på balkongen och kommer in igen:
- Men jag ser ingenting. Man kan ju knappt inte se in i lägenheten för gardiner och persienner.
- Jo, konstapel, om konstapel ställer sig på kökspallen här vid fönstret och kikar mellan svärmorstungan och fönsterfikusen så ser man in till hans badrum, ja där mellan persiennkanten och gardinen!

Anonym sa...

Beträffande bilden nedan: det finns ju redan många konservativa som ropar "sexism", även när de ser lättklädda män.

Det är bara i Uppsverige och det amerikanska bibelbältet i USA det förekommer en debatt om "sexualiseringen av det offentliga rummet".

Vi har drabbats av en skarp våg, där uppsvensk frikyrklig nymoralism och nationalism står i centrum.

Amnexis sa...

Secessionisten 12:38:

Dock är det två olika läger som ogillar varandra, som står för den frikyrkliga moralismen respektive nationalismen. Det nationalistiska lägret är ju INTE rabiata motståndare till lättklädd reklam så du gör det som vanligt väldigt enkelt för dig..

Emelie sa...

Detta är största anledningen till att jag inte vill kalla mig feminist. Det eviga förminskandet av mig som kvinna och hur de ska veta och bestämma hur jag ska tycka, tänka och känna. Jag köper det inte. Skulle jag tycka att en reklam vore vidrig, osmaklig och sexistisk (det har ännu aldrig hänt), så är det rätt enkelt - bara bojkotta märket i fråga! Det behöver inte vara svårare än så.

Anonym sa...

Kränkthet och offerroll ger makt, svårare än så är det inte. Check your victim privledge, lixsom.
/B