I Svenskt Kvalitetsindex mätningar är det vissa företag som alltid får bra betyg. Dit hör IKEA, ICA och de gamla monopolisterna Apoteket och Systembolaget.
Numera är Apoteket som bekant inte ensam gigant på apoteksmarknaden utan har fått konkurrens. Apoteket får dock högre betyg än de privata aktörerna, även om skillnaden är mindre nu än kort efter avregleringen. Kalla det tillvänjningsprocess.
Det vi vet är att antalet apotek har ökat markant sedan regeringen avreglerade marknaden, vilket både betyder bättre tillgänglighet och att Apoteket inte kan behandla sina kunder hur som helst längre. Apoteksdöden på landsbygden har uteblivit, även om nyetableringen går långsammare där.
Systembolaget har fortfarande ett detaljhandelsmonopol. Och svenskarna är så nöjda så. En majoritet i undersökningen stöder monopolet och anser att både service och produktkvalitet håller en hög nivå. För mig är det svårt att begripa.
Myten om att Systembolaget, och endast Systembolaget, kan tillhandahålla ett bra utbud borde ha avlivats för länge sedan med tanke på att vi svenskar reser så mycket och rimligen har sett att utbudet av vin, öl och sprit är utmärkt även i länder som inte har något statligt monopol. Senast i höstas var jag i Berlin och handlade tysk schnapps i en liten butik fylld av spritsorter från golv till tak. Liknande butiker finns givetvis för vin och öl - och inte bara i Tyskland.
Det går givetvis att stödja detaljhandelsmonopolet av politiska skäl. Det kan jag förstå även om jag är av en annan uppfattning. Men att hävda att Systembolaget måste vara kvar därför att det tillhandahåller både bättre service och ett rikare utbud än vad som skulle finnas på en avreglerad marknad är rena dumheterna.
3 kommentarer:
Du tror inte att det åtminstone till viss del kan ha att göra med att "fuldrickarna" sponsrar "findrickarna"? Som jag har fått det förklarat för mej så kan systemet köpa in väldigt fin sprit väldigt billigt för de köper så stora mängder. Jag vill minnas att jag fick nåt exempel på någon alkoholhaltig dryck som inte höll jättehög procenthalt som kostar ca 800 kr flaskan på systemet men den brukar kosta ca 1200 kr flaskan i vanliga fall. Så findrickarna kan vara positiva till systemet. Fuldrickarna som köper Sofiero eller starksprit får däremot betala mer. Överföringspolitik från fattiga till rika med andra ord.
Ochså har vi/du en viss riktigt törstig gubbe här. Undrar var han är nu?
SD dricker ju så då borde han dyka upp.
/Gurra Burra
Precis. När dom inte ägnar sig åt att vara pk så super dom och redogör för sinna sanna politik och det hade inte spelat nån roll om bolaget funnits eller inte i det fallet.
Skicka en kommentar