torsdag 10 juni 2010

Borgerligt rättshaveri

Det borgerliga haveriet i rättsfrågor bara fortsätter. Det är beklämmande att se. Beatrice Ask kommer att gå till historien som en av de värsta justitieministrar vi har sett i Sverige. De gredelina kuverten till misstänkta sexköpare var inget tillfälligt snedsteg, inget plötsligt hjärnsläpp. Hon talar bara ur hjärtat.

Nu vill regeringen att tull och polis ska få beslagta droger som ännu inte har narkotikaklassats. Fullt lagliga produkter ska alltså få tas i beslag bara för att de eventuellt kan bli olagliga i framtiden! Vad är det för fel på er? Vad sysslar ni med? Jo, ni försvarar med näbbar och klor det svenska kriget mot drogerna och gör er redo att gå över alla de gränser som krävs.

Detta förslag illustrerar hur desperata politikerna börjar bli. Den repressiva narkotikapolitiken ska försvaras till varje pris. Även om det innebär att oskyldiga drabbas, viktiga principer åsidosätts och unga trakasseras med kisslagar. Denna desperation riskerar att få värre och värre konsekvenser.

Tullen och Rikskriminalen jublar givetvis åt regeringens senaste förslag. Folkhälsominister Maria Larsson erkänner de juridiska problem som förslaget medför, men anser att "det är värt det". Så talar en principlös minister av traditionellt Allianssnitt. Inget annat att vänta när själva principlöshetens överbefälhavare är regeringschef.

Frågan är alltså vad som är att föredra i höstens val: en borgerlig justitieminister som är omedvetet ond eller en socialdemokratisk som är är fullt medveten om sin ondska?

9 kommentarer:

Jay sa...

Oavsett medvetenhet så är mängden ondska i dessa fall konstant.

Anonym sa...

Vari ligger problemet? Att Tull och Polis beslagtar amfetaminliknande preparat som inte hunnit narkotikaklassas? Vi har ju massor av exempel på ungdomar som dött för att de missbrukat dessa lagliga preparat.
Den enda anledningen till att de då varit lagliga är att den nuvarande lagstiftningen är trög och inte hänger med. Detta ska nu rättas till som tur är. Dessa preparat har inget som helst syfte förutom att folk ska missbruka dom. Varför vill du att folk ska få ut dom? Idioti!

Hans Engnell sa...

Vad ska vi då kalla detta? Förebyggande polisinsatser? Ska vi då låta polisen gripa människor för saker som kan bli olagliga inom en snar framtid? Inser du inte hur rubbat detta är? Lagstiftningen hänger inte med eftersom den rådande narkotikapolitiken är dömd att misslyckas.

Anonym sa...

Dina jämförelser är patetiska. Tycker du själv att de är i närheten av varandra? Ta mefedron el metedron t ex. De har varit lagliga, tycker du att det är preparat som bör vara lagliga och som folk ska få bruka? Isf kan jag förstå din åsikt att lagförslaget är fel, men annars är det en mycket märklig ståndpunkt. Kärnfrågan är, ska dessa design-droger vara lagliga? Med dagens lagstiftning kommer samhället inte åt problemet utan tvingas lämna ut livsfarliga preparat. Varför vill du att detta ska komma ut i samhället?

Hans Engnell sa...

Om du hade läst min blogg tidigare hade du vetat att jag inte anser att staten ska kasta människor i fängelse bara för att de använder "fel" droger.

Anonym sa...

Nu undviker du frågorna, och jag antar att du inte kommer att besvara dom ändå. Tyvärr, men du kommer bara med samma tröttsamma argument som ungdomarna som vill se en legalisering av droger. Dumma storebror staten som rättsvidrigt skapar lagar så att ni inte ska få köpa era droger lagligt. Komma med argument om att stackars importörer av kemiska produkter kommer att drabbas så hårt. Vad har du för insyn i tullförfaranden och den kemiska industrin? Förmodligen ingen alls. Kan du inte bara vara ärlig och säga att du vill knarka lagligt? Tack för mig och lycka till med bloggandet...

Hans Engnell sa...

Det handlar inte om vad jag vill. Jag använder inte droger. Jag dricker knappt heller men det betyder inte att jag vill hindra andra från att göra det. Det handlar om principer, något som du uppenbarligen saknar. Det handlar dels om rätten över sin egen kropp. Dels om en politik som inte medvetet skadar människor som den cyniska svenska nolltoleranspolitiken dagligen gör. I Sverige är en död knarkare en god knarkare eftersom personen fungerar som avskräckande exempel i den svenska antidrogpropagandan.

Mexiko är det mest flagranta exemplet på vad världens war on drugs leder till. Maffiavåld, mord, eskalerande brottslighet. Landet hade 23 000 drogrelaterade mord förra året. Det är du som behöver förklara ett och annat här, inte jag.

Anonym sa...

Så att legalisera allt som är olagligt är receptet på att få bort problem borde vi inte göra alla brott lagliga? Då får vi ju per definition en värld fri från kriminalitet.
Menar du att alla mord som sker pga knarket skulle försvinna om det legaliserades? Jo, tjenare. Du har inte sett hur mycket de grovt kriminella smugglar lagliga produkter såsom cigaretter, alkohol etc? Varför skulle det bli annorlunda på narkotikan? Det kommer smugglas likförbannat och maffian kommer döda varandra ändå i kampen för att tjäna pengar.
Du kommer med sådana otroliga långskott som sällan har bärighet i verkligheten. Det låter kanske bra, men när man börjar analysera så ser man direkt att argumenten inte håller.
Du försöker häva fram dig själv som någon mänsklighetens Robin Hood. Det finns för många korkade människor som utsätter sig för allt möjligt, därför behöver vi lagar som ser till att de inte utsätter sig för dumheter. Allt från att låta bli narkotika till att ha på sig bilbälte.

Hans Engnell sa...

Jag har fortfarande inte sett några argument FÖR den rådande politiken, som uppenbarligen inte fungerar. Varför har Portugal, efter avkriminaliseringen av all narkotika, inte sett något ökat missbruk? Varför nämns aldrig Portugal när riskerna med avkriminaliseringar diskuteras i Sverige...?

Det finns ingen mirakellösning på drogmissbruk. Men i arbete med missbrukare kan jag i alla fall säga en sak: missbruk har alltid orsaker. Människor "trillar" inte "dit" av misstag, som antidrogpropagandan lärde oss i skolan. Fokusera på de bakomliggande orsakerna i stället för att slänga folk i fängelse och tvinga 15-åringar att kissa i en kopp.

Visst smugglas det sprit och cigaretter. Men vart smugglas de? Till länder där spriten och cigaretterna är billiga eller där de straffbeskattas av staten? Och hur mycket påverkas inte smugglingen av en ökad prisnivå på den legala marknaden? Förbud är detsamma som att lämna walk over till kriminella element.

Du vill ha en storebror som berättar vad vi får och inte får stoppar i oss. Och som drakoniskt bestraffar oss om vi gör "fel". Det vill inte jag. Jag vill ha ett samhälle där vi ha friheten att bestämma mer själva men där vi också får ta konsekvenserna av våra beslut i högre grad. Vi har helt olika utgångspunkter.