tisdag 20 september 2016

Skattehöjarregeringen


Den budgetproposition som regeringen presenterade i dag är en klassisk sossebudget med höjda skatter och höjda bidrag. Samtidigt är det en anmärkningsvärt reformfattig budget, särskilt med tanke på att det förmodligen är den sista som hinner få några konkreta resultat för väljarna innan nästa val.

Den rödgröna regeringen har gått bet på att förändra bostadspolitiken, har inga nya och bärkraftiga idéer i arbetsmarknadspolitiken och gör inga stora satsningar på vare sig försvaret eller infrastrukturen. Det vi nu ser är det den har att komma med inför valet 2018. Det kommer sannolikt inte bli mer än så här.

Det är kort och gott ett duttande med transfereringar, och hälften av de "reformer" som Magdalena Andersson presenterade är de tio så kallade välfärdsmiljarder som kommunerna redan vet kommer stoppas i svarta hål som riksdagen skapat åt dem i form av asylrelaterade kostnader. Men detta var känt redan i våras.

Något som hamnade helt i skymundan under dagen var att regeringen förväntar sig en höjd EU-avgift med 4,5 miljarder kr. En helt absurt hög summa som EU-vännerna föga förvånande höll tyst om. Höjningen är en följd av att svenska politiker envist vägrat att omförhandla det svenska medlemskapet. Kort sagt: svenska skattebetalare fortsätter att pumpa in miljarder i den politiska unionen.

Särskilt stora konsekvenser för vanligt folk får inte regeringens budget. Ett antal punktskatter höjs förstås - alla regeringar tar chansen att höja skatten på alkohol och bensin - och Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför även en kemikalieskatt som sannolikt kommer göra din elektronik dyrare. Men mest talande är alltså vad som inte finns med.

Allianspartierna tävlade under dagen i konsten att framföra plikttrogen och väl inövad kritik. Det går dock inte att komma ifrån att det är ytterst svårt att ta kritiken på allvar efter att många av de problem Alliansen ger finansministern pisk för att inte ta på allvar förvärrades betänkligt när Sveriges statsminister hette Fredrik Reinfeldt.

Högre skatter, högre bidrag och miljardunderskott i rykande högkonjunktur. Det bådar inte särskilt gott för Sverige när konjunkturen väl vänder nedåt. Men då kanske Magdalena Andersson har ett annat jobb. 

10 kommentarer:

Anonym sa...

Egentligen är det katastrof att regeringen måste låna i högkonjunktur. En katastrof är på ingång när det dyker nedåt.
Och de borgeliga stödpartierna till regeringen bräker strunt som vanligt.

Anonym sa...

Varför fortsätter man att höja bidragen? Sänka vågar man inte för då gråter journalisterna men varför höjer man? Från vem vill man ha ryggdunkningar? Och är det så viktigt att få dem?

Lars Åhlin sa...

#Anonym 21:29: Man fortsätter höja bidrag för att tillfredsställa vänsterpartiet och vissa inom S. Svensk riksdagspolitik har blivit ett sällskapsspel! Journalisterna är domare, sätter i hög grad också upp reglerna. Partierna (inte de enskilda ledamöterna, de har inget inflytande längre) är spelarna, gör satsningar och uppgörelser med andra partier men har inte något som helst intresse av effekten av sina beslut ute i samhället. Resultat kan politiker inte ta ansvar för, gudbevars, resultatet påverkas av så mycket som ligger utanför politikens påverkan. Istället är fokus på ambitioner och åtgärder. Vem som vinner respektive förlorar avgörs av MSM.

Tomas Lenke sa...

Enligt Migrationsverket finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av de ensamkommande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Varför kan in migrationsverkat omedelbart klassa om alla de tveksamma redan nu som vuxna och det blir deras ansvar att bevisa att de är under 18?
De kostar i snitt 1 MSEK/år i HVB. 2015 kom 35.000 *70%= 24.500.
24.500*1MSEK/år = 24.5 Miljarder per år.

24.5 Miljarder per år som kanske skulle göra bättre nytta för pensionärer, polis, militär...

Disillusioned sa...

Sveriges bidrag till EU budgeten utgörs av 0.7% av BNP.
Om BNP går upp, då går bidraget upp.

Ingenting is Sveriges deal har förändrats det minsta.

Dag sa...

Det är en ynkedom att Alliansens företrädare gnäller och gnäller i stället för att agera. Sluta snacka och presentera en gemensam alliansbudget i stället. Eller är de rädda för att den ska röstas genom?

Fd moderat sa...

Det är till stor del firma Reinfeldt/Borgs fel att det ser ut som det gör. De förvärrade problemen genom att blunda för de kostnader en öppen dörr till det svenska välfärdssystemet skulle innebära.Borg är dessutom skyldig till att ha förvärrat situationen på bostadsmarknaden genom reavinstskatten på bostäder.
Borg och Reinfeldt kommer att bli hågkommna som de som puttade Sverige utför stupet.

Hans Li Engnell sa...

Ingenting is Sveriges deal har förändrats det minsta.

Jag menar inte att Sveriges deal har förändrats. Jag menar att den bör förändras.

Anonym sa...

...en höjd EU-avgift med 4,5 miljarder kr. En helt absurt hög summa...

Tvärtom. Det är väl den enda posten i budgeten som har en rimlig chans att göra någon som helst nytta. Att den - för all del, eventuella - nyttan kommer andra européer än svenskar till godo kan man beklaga, men att tro att pengarna annars skulle använts till statliga kärnuppgifter i Sverige är mer än lovligt naivt.

Jag har inget som helst förtroende för svenska statens förmåga att hantera skattepengar, och ju mindre de kan sprätta bort på miljö-, jämställdhets-, värdegrundsprojekt etc., desto bättre. Med lite tur investeras pengarna i forskning eller infrastruktur som stärker ekonomin i något annat EU-land, för om det är något Sverige kommer att behöva framöver så är det vänligt inställda EU-länder med god ekonomi.

Anonym sa...

Att en finansminister, som är sosse, lägger en sosse-budget är väl egentligen inte så konstigt?
Sossar brukar göra ungefär så.
Att en Allians av borgerliga partier tycker att det är en bra ide och köper läget är vad som borde överraska? Man kunde få för sig att Alliansen är något slags stöd-sossar eller helt enkelt tappat tron på sig själva..