Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
tisdag 18 mars 2014
Putin gör precis som han vill
Krim är på väg att åter bli ryskt. Vladimir Putin spelar ett högt spel men han har befolkningen bakom sig och vet att det han gör är ganska riskfritt. Omvärlden står som vanligt handfallen när en stormakt agerar.
Både USA och EU riktar sanktioner mot enskilda ryssar som anses delaktiga i annekteringen av Krim. Putin svarar med att uppmana "herr Obama och eurobyråkraterna" att sätta upp hela duman på listan. "Ta er i häcken", med andra ord.
Viss kritik som Putin rutinmässigt framför mot väst, och som han upprepade i sitt tal, är faktiskt legitim. Västländerna har generellt sedan andra världskriget sett på sig som världens föredöme. Inte helt utan orsak, givetvis. Det var här som den moderna demokratin först slog rot. I västvärlden har historiens friaste och rikaste samhällen skapats.
Men framgångarna har gjort väst närmast berusat av sin egen förträfflighet, vilket lämnat blinda fläckar på förståelsen av andra kulturer och uppfattningar. Inte minst är detta tydligt i fall som Ryssland och Kina. När Putin hävdar att USA och EU hycklar när de kritiserar andra länder för brott mot mänskliga rättigheter och sedan själva begår dem, har han rätt.
Problemet är att den störste hycklaren är Putin själv. Han jämför folkomröstningen på Krim med Kosovos utropade självständighet. Ryssland har emellertid inte erkänt Kosovo, vilket gör att parallellen faller. Han har inte lyckats ge en rimlig förklaring till varför det för ett land, som under lång tid pläderat för att stater inte lägga sig i andras inre angelänheter, är rätt och riktigt att med vapenmakt annektera delar av en annan suverän stat.
Nu riktar alltså USA och EU sanktioner mot Ryssland. De kommer förmodligen få liten eller noll effekt. Visserligen kan de kan få vissa ekonomiska effekter för Ryssland, men de lär i så fall få ekonomiska konsekvenser även för EU. Det Europa i detta läge borde är att försöka göra sig oberoende av rysk gas. Vilket är lättare sagt än gjort.
Det vore oerhört olyckligt om Putins agerande orsakade en kollaps i de diplomatiska förbindelserna mellan Ryssland och väst under de kommande åren. Samtidigt är det just nu svårt att se hur detta ska kunna undvikas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Blev det inte lite mycket liberalt nu?Ryssland åberopar väl fallet kosovo för att de självsvåldigt utropade sig som självständiga,efter att ha hört till Serbien i 300 år,västvärlden applåderade.Nu när Ryssland återbördar Krim som tidigare hört till Ryssland i 200 år då är det fel enligt samma hycklare Carl Bildt tex.Varför har Ryssland inte samma rätt som USA att bevaka sina intressen?USA hjälpte till att störta diktatorn i Libyen med kaos som följd.USA stödde Brödraskapet iEgypten och ville stödja Islamisterna mot Assad i Syrien,tror Putin ledsnade på västs hyckleri moral ock vurm för Islam...Hälsar Jarmen
75 % på Krim lär anse sig vara ryssar. Om nu alla dessa röstade för att utträda ur Ukraina och de övriga 25 % bojkottade valet är valresultatet logiskt!
Historiskt har större delen av Ukraina betraktats som ryskt, ja det kallas t o m för Lillryssland.
Om man inte tar till sig dessa historiska fakta lär man inte för- stå Rysslands inställning.
Det handlar inte om en mans in-
ställning. Han har en stor majori-
tet av det ryska folket bakom sig!
Ryssland har inte varit så litet
sedan Peter den store och är nu
inträngt i ett hörn. En sårad björn
är farlig1
Ryssland tänker inte upprepa den tid det fick uppleva under suputen
Jeltsin.Om vi inte inser att det
handlar om ett geopolitiskt spel
där Ryssland, som har funnits sedan
800-talet har en rättfärdig plats
kommer det att sluta illa!
Civilingenjör Bo Adolfsson
Det får inte glömmas att det främst är USA och deras tjänstemän med dubbla medborgarskap, amerikanska och israeliska, som planerat, finansierat, utrustat demonstranter, revolutionärer och statskuppsmakare.
Polen-Tyskland-Frankrike-Ryssland och Ukraina undertecknade ett avtal den 21/2 som några timmar senare förkastades av uppviglad folkmassa och nazisterna gjorde statskupp med våld och fördrev gamla presidenten. Det blev USAs man som blev premiärminister. Vi vet också att USA investerat 5 miljarder US-dollar i statskuppen och nya premiärministerns fond bildades 2007 i Schweiz. Sedan finns också Shell, Exxon och Cheveron på plats i Ukraina med miljard dollar investeringar i gasfält. Kontrollen över Krim förlorade väst, men har kontroll över Rysslands gasledningar i västra Ukraina.
Det svåra blir att vända utvecklingen i Ukraina, staten är bankrutt och folk är arbetslösa, fattiga och snart hungriga. Att överlämna sig till IMF lån mot nedskärningar i socialservice och privatiseringar för att säkra utländska bankers lån och räntor. Här kan nästa revolution bryta ut.
Sedan måste oligarkernas tillgångar nationaliseras och skyldiga dömas för bedrägeri, stöld, skattebrott, bokföringsbrott, etc.
Nu verkar alla nya oligarker skynda sig att plundra tillgångar, guldreserv hade snabbt flugits ur landet till USA, FED i New York har den i sitt förvar.
Det är ett geopolitiskt spel om politisk makt, militär, pengar, energi och naturtillgångar. Gasledningar från källor i Asien till Europa måste dras genom flera länder och blandar in flera länder och regeringar.
Oljelobbyn i USA och England med Exxon och Cheveron (Rockefeller), BP och Shell (Rothschild) har alltid haft stor tyngd i Washington. Amerikansk utrikespolitik, underrättelsetjänst och militär används i olika länder för att underlätta för bolagen att utvinna och transportera olja, gas, kol, mineraler, etc säkert till kunder.
Bloggens signaturbytande nazist får uppenbara problem då han måste ta ställning till att en fascistisk diktatur glufsar i sig ett annat land där det finns en fascistisk minoritet.
Skicka en kommentar