tisdag 29 oktober 2013

"Mystisk" olycka i Beijing

Under måndagen uppges en bil ha kraschat vid Himmelska fridens torg i Beijing med fem dödsoffer och 38 skadade som följd. En tragisk olycka eller ett attentat?

Torget är en välbefolkad plats så det torde finnas gott om vittnen. Regimen tog dock saken i egna händer och satte av upp avskärmningar för att förhindra insyn. Enligt kinesiska medier var det en jeep som kraschade in i en folkmassa utanför porten till Förbjudna staden och fattade eld. Orsaken till händelsen lär vi aldrig få veta säkert.

Den kinesiska regeringen motiverar sin omfattande censur med att den vill motverka "ryktesspridning". Om detta är skälet är agerandet på olycksplatsen synnerligen kontraproduktivt. Det finns få bättre sätt att främja ryktesspridning än att sätta upp stora skärmar runt vad som i kinesiska medier beskrevs som en vanlig men tragisk olycka.

SVT fattade misstankar och kallade olyckan "mystisk". Det epitetet hade definitivt mer med avskärmningen än själva kraschen att göra.

Uppdatering: Enligt nya uppgifter misstänks bilkraschen ha varit ett självmordsdåd utfört av personer från Xinjiangprovinsen. Journalister från AFP blev kvarhållna och fick bilder av händelsen raderade av polisen.

Olycksplats.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte ens den kinesiska diktaturen klarar sig från muslimsk terrorism. Säger mycket om muslimer som grupp.

Micke sa...

Den kinesiska dikaturen är kapitalistisk ocdess ledare fick utbildning av Friedman på 80 talet så den har du inga problem med.

Säger mycket om dig som liberal och sverigedemokrat på en och samma gång.

Anonym sa...

Jag har inga problem med någon regering som skoningslöst förföljer muslimska terrorister Micketrollet.
Däremot har jag svårt för gummiryggade politiker som inte erkänner att islam är en terroristreligion.