Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
måndag 8 juli 2013
Piratpartiet är med i kampen
Piratpartiet ser inte ut att ha någon realistisk chans att utmana om en plats i Sveriges riksdag. Men i Europaparlamentet sitter partiet redan och som HAX har berättat sedan piraterna gjorde sitt kanonval 2009, har Piratpartiet gjort mycket gott.
Det är svårt att arbeta konstruktivt för reformer i EU. Arbetet handlar därför huvudsakligen om att släcka bränder, att stoppa de värsta dumheterna.
I en ny Sifoundersökning, där Piratpartiet inte särredovisas, får gruppen "övriga partier" sex procent. Eftersom Sverigedemokraterna särredovisas (sju procent) och Feministiskt initiativ sannolikt inte har mer än maximalt en procent, torde Piratpartiet ligga på runt fem procent. Vilket skulle betyda ett mandat.
Detta är oerhört uppmuntrande siffror ett knappt år före EU-valet och borde ge piraterna självförtroende att planera en stark valrörelse som kanske kan pusha partiet till att behålla sina två mandat. Noterbart är att om antagandet om fem procent är korrekt, innebär det att PP är större än både Centerpartiet och Kristdemokraterna i denna mätning. Men som framgår av HAX bloggpost (länkad nedan) är det väldigt osäkert exakt var PP står i opinionen.
För en liberal EU-skeptiker finns bara ett rimligt val och det är Piratpartiet. Det är därför av stor vikt att partiet stannar i parlamentet.
Vissa kanske minns att jag rev mitt röstkort 2009. Jag gjorde det i protest mot ett EU jag på intet vis ville legitimera. Men nu har jag sett att även en liten motståndsrörelse kan vinna enstaka segrar mot ett gigantiskt maskineri, och om det så bara handlar om att stoppa grus i detta maskineri är det värt en röst.
Vi måste stötta de få goda krafter som finns att tillgå. Piratpartiet är definitivt en sådan. Din röst kommer att behövas 2014.
Läs även:
HAX, Anna Troberg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Är inte också Sverige - staten med längst avstånd inom sig i hela EU - ett gigantiskt maskineri?
Donald Livingstons föredrag "The Rise of the Nation-State" handlar i stor grad även om Sverige.
http://mises.org/media/972/
Hans lösning - uppbrytning i mindre enheter - är faktiskt en möjlighet EU:s regionalmodell går ut på, men den svenska staten motarbetar med stor frenesi.
Hans, glöm inte Junilistan. Dom fick 3% 2009, och har kanske fortfarande en del stöd kvar.
Men jag håller med om att det mesta av övriga borde vara PP. Dåligt dock att inte särredovisa ett parti som har mandat.
Skicka en kommentar