måndag 13 februari 2017

Inrikesministerns platta löften


Under måndagen besökte inrikesminister Anders Ygeman det våldsdrabbade Malmö för att träffa företrädare för polisen och kommunen. Så sent som i söndags sköts ännu en ung person till döds mitt i centrala Malmö.

Ygeman hade inte så mycket att komma med. Att fler poliser behövs begriper nog alla vid det här laget, men det problem som polisen ställs inför är att utredningarna går i stå eftersom så få vågar vittna. Åklagare vill gärna se en möjlighet att vittna anonymt, men detta är långt ifrån okomplicerat ur ett rättssäkerhetsperspektiv (föreställ dig själv att bli utpekad för ett brott av någon som inte ens går att korsförhöra i domstol).

Regeringen föreslår allt från jourdomstolar till husarrest för unga förövare. Samtidigt driver polisen på för både utökad kameraövervakning och massövervakning av allas digitala kommunikation enligt det numera dödförklarade datalagringsdirektivet (när polisen misslyckas med sina konventionella metoder begärs alltid mer övervakning).

Mest anmärkningsvärt var kanske Ygemans utspel som riktade sig till de boende i Malmö:
För det är ju så att om du handlar spriten på minilivs eller åker taxi för 59 kr eller klipper dig för 50 kr eller drar en lina kokain till helgen [...] då är det väldigt svårt att sedan ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.
Nå, herr minister, det finns kanske grader i helvetet. Att klippa sig svart betyder inte att man bör förvänta sig en kula i pannan. Att på detta sätt lägga en del av skulden för kriminaliteten på vanliga malmöiter är faktiskt oerhört fult. Ansvaret för situationen är helt och hållet politiskt. Över huvud taget verkar regeringen i allmänhet och inrikesministern i synnerhet inte alls reflektera över orsakerna till Malmös desperata situation.

Hur har denna situation kunnat uppstå? Vilka snedsteg måste rättas till för att våldet inte ska triumfera och Malmö förvandlas till en stad där befolkningen får vänja sig vid att kriminella dominerar gatorna kvälls- och nattetid? Månne gör det faktum att Malmö har styrts av Socialdemokraterna nästan oavbrutet sedan rösträttens införande att det är känsligt att peka på orsaker till denna utveckling.

Malmös problem med kriminalitet är inte unika. Även Göteborg och Stockholm dras med skjutningar och grov kriminalitet i vissa områden, och polisen har uppenbara svårigheter att hantera dem även där. Malmö ser däremot ut att vara på väg att förlora greppet på flera plan med en skenande hemlöshet, alltfler familjer med försörjningsstöd och en växande otrygghet i befolkningen. Staden som sådan hade dessutom varit bankrutt utan det kommunala utjämningsbidraget.

Anders Ygemans mål med att besöka Malmö var att visa handlingskraft, men han gjorde en platt figur under presskonferensen. Ygemans uppmaning till de boende att sluta åka svarttaxi hade kunnat vara komisk om inte hela situationen vore så utomordentligt allvarlig.

Samtidigt står striden om verklighetsuppfattningen stark på kultursidorna. Medan vissa bryr sig mer om bilden av Malmö i medierna fortsätter dödandet på öppen gata. Vad är väl en skjuten tonåring när det finns fina integrationsprojekt?

Tidigare bloggat:
Fallen stad

24 kommentarer:

 1. " Månne gör det faktum att Malmö har styrts av Socialdemokraterna nästan oavbrutet sedan rösträttens införande att det är känsligt att peka på orsaker till denna utveckling."

  För det är ju så att om du röstar på socialdemokraterna år ut år och år in, då är det väldigt svårt att sedan ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

  SvaraRadera
 2. För det är ju så att om du röstar på socialdemokraterna år ut år och år in, då är det väldigt svårt att sedan ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

  Touché.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Ser att det jag tänkte skriva redan sagts, så jag instämmer i "touché".

  Tilläggas kan att om skatterna varit lägre, och momsen lägre eller helst avskaffad, så hade nog den svarta ekonomin i Malmö inte haft så stor marknadsandel.

  Jag undrar hur mycket pengar som spenderas på annat än ren basal verksamhet i Malmö? Undrar vilket polisbefäl som blir först med att be Revinge om hjälp?

  Malmö är Sveriges framtid och den socialdemokratiska integrationspolitikens skyltfönster.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. En inrikesminister som själv måste intyga att han tar Malmös problem på stort allvar måste ju någonstans veta att det finns anledning att misstänka motsatsen?

  Men å andra sidan så en opposition som godkänner samme ministers fortsatta styre godkänner att ministern fortsatt tar problemet på stort allvar?

  Som att femtonåringar som skjuter ner snöröjare bakifrån ska erbjudas fotboja i fortsättningen för att stävja ofoget.

  SvaraRadera
 5. Beatrice Ask, som varit kritisk till AKB den senaste tiden, anser att Ygeman ska tidigarelägga vapenamnestin i Malmö.Det ska nog göra susen tror Ask.Själv ett offer drar hon likväl upp en gammal luggsliten kanin ur hatten.Vapenamnestin.
  Att sätta hoppet till gamla kaniner och heliga kor visar att politikerna inte har en susning ens om vad de ska säga längre.Det blir knappast bättre av att pengarna är slut.Det var ju det Ygeman egentligen sa.Pengarna är slut och nu får ni klara er själva.Trist va?

  SvaraRadera
 6. Det är konstigt att man inte använder de lagar som finns. Exvis: hade jävulen som blev skjuten i går suttit inne för sina brott - eller ännu hellre blivit utvisad - så hade han med största sannolikhet INTE blivit skjuten. Nu var det tur det som hände. Good riddance! Så tack till den som sköt honom! (Där sparade Sverige många miljoner och ett omätligt lidande).

  @Utlandssvensk från igår: Att man skulle gå så långt som att förbjuda islam tror jag inte. Och hoppas inte heller. Folk får tro o tänka vad de vill - det är HANDLINGAR som kan - och ska - förbjudas. Det är möjligt att moskeer och minareter "förbjuds". I Sverige kommer man nog ganska snart att förbjuda religiösa (=muslimska) friskolor, och då ryker förstås oxå den judiska skolan, vilken jag tror är haken att det inte redan är förbjudet m religiösa friskolor.

  SvaraRadera
 7. nja, nu ska vi nog lugna ner om den sist skjutne som varit inblandad i en gruppvåldtäkt. om skjutningen har med det att göra är väl inte helt säkert då den skjutne varit multikriminell.
  i det här specifika fallet bör den s k fallet ta det lilla lugna och ägna sig åt annat.
  självsanering är också sanering.

  SvaraRadera
 8. Men är det fel i huvudet på vänstermänniskor?

  För det är ju så att om du handlar spriten på minilivs eller åker taxi för 59 kr eller klipper dig för 50 kr eller drar en lina kokain till helgen [...] då är det väldigt svårt att sedan ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

  Med den logiken förtjänar jag som kör lite för fort ibland bli överkörd och krossad av en rattfull långtradarchaufför.

  SvaraRadera
 9. Som vanligt måste inte nödvändigtvis allt vara antingen eller...

  Det finns mycket som är bra i Malmö, det finns också mycket som är dåligt. I DN's inlaga hävdades att alla har en agenda när Malmö skall avhandlas. Min observation är att även Göteborg drabbas lite av detta agendasättande med medan Stockholm nästan alltid klarar sig, få som kommer till tals har något att vinna på att dissa huvudstaden.

  Den som kommer närmast sanningen är nog Lars Åberg, lite trist är bara att hans röst först fått det mediala utrymme som kan göra skillnad sedan han nyligen lämnat Malmö och bosatt sig på Södermalm i Stockholm.

  Lars Åberg har adresserat konsekvenserna av bristande migrationspolitik för Sverige i allmänhet och Malmö i synnerhet i mer än ett decennium.

  SvaraRadera
 10. @ Lotta,

  " Att man skulle gå så långt som att förbjuda islam tror jag inte. Och hoppas inte heller."

  OK! Jag både tror och hoppas på motsatsen. Från mitt perspektiv förefaller det helt oundvikligt. Dessutom är vi redan inne i början på en kapplöpning. Alla västländer vet att om man inför hårda regler mot Islam tidigt, kommer de radikala att åka till andra länder.

  Wilders har pratat om att förbjuda koranen och han leder nu inför valet nästa månad i Holland. Folk där är extremt trötta på allt som har med Islam att göra. Förutom de sedvanliga problemområdena och våldsbrottslighet, har man även haft några extremt uppmärksammade mord. Googla Theo van Gogh, om du inte redan känner till historien. Han blev i princip ritualslaktad mitt på dagen, mitt i Amsterdam. Jag tror att det kommer riktigt hårda tag i Holland.

  "I Sverige kommer man nog ganska snart att förbjuda religiösa (=muslimska) friskolor, och då ryker förstås oxå den judiska skolan,"

  Det stämmer nog. Vidare är det tvångsberikning på G för alla friskolor. Judarna kommer inte att kunna bo kvar i Sverige länge till. Men det har varit utflöde länge redan....

  SvaraRadera
 11. Pinsamt, Ygeman!

  Vi kan tryggt lita på de politiker som så kraftfullt uttalar sig; "Detta är oacceptabelt", "Vi måste hitta en lösning". Skämt åsido, de här politierna med den, just nu, allt annat än briljante Löfvén i spetsen, som under alla år inte brytt sig om att försöka stoppa utvecklingen, vem är så dum att tro att samma människor plötsligt, nu, skulle kunna hitta en lösning på de problem vars utveckling de bara suttit och tittat på och t.o.m. indirekt medvetet låtit eskalera genom sin megalomana invandringspolitik utan konsekvensanalys.

  Nej, detta är det samhälle vi kommer att leva med under lång tid framöver.

  SvaraRadera
 12. Ygeman lanserar en quick fix.Kameraövervakning.
  Inte för att det hjälper så mycket när de flesta som torskar
  får någon månad eller boja
  men med på bild får dom ju vara i varje fall.
  Ingen ska exkluderas så det gäller ju alla.

  SvaraRadera
 13. @utlandssvensk,

  jag tror att det inom 10 år inte kommer att bo några judar i Malmö, kanske tidigare än så. Inte bara i Sverige lämnar judar för Israel. Även i Frankrike har judar börjat att packa resväskan. Det märkliga är att en del judar jag känner funderar på att flytta till Polen som historiskt varit känt för sin antisemitism. Anledningen till att man väljer Polen i stället för Sverige behöver vi inte spekulera i. (Som jag påpekat tidigare, det går att leva ett tillräckligt bra liv i Polen i dagsläget.)
  Det vi skall veta vad gäller de här brottslingarna är att de inte skyr några som helst medel. Om de dödar en fiende och några andra stryker med bryr de sig inte ett dyft. De bryr sig bara om sin egen klan. Sorgligt nog förstår inte många av de invandringsvänliga detta. De invandringsvänliga tror att de som kommer till Sverige tänker och fungerar som svenskar.
  På grund av sin totala okunskap välkomnar de därför en stor invandring från dysfunktionella muslimska länder för de förstår inte konsekvenserna av den. När någon påpekar det ljuger de rent ut och kommer med påhittade argument eller anekdoter.
  Jag har full förståelse för varför Visegrad-länderna agerar som de gör efter sina erfarenheter.


  SvaraRadera
 14. Man förstår att Ygeman har det svettigt nu.Till och med Lena Mellin på Pravda tycker att det är nog nu.Först nu kunde man iofs fråga sig.Har det inte varit rätt mycket nog nu rätt länge egentligen?
  Som alla andra räknar Mellin upp alla tragiska händelser som lett fram till att det är nog nu.
  Det har ju blivit några stycken igenom åren.Nu har de blivit tillräckligt många för att en svettig Ygeman ska avisera nya tuffare tag.Tydligen ska man inte få gå runt med vapen i fickan hur som helst längre och vissa ska dessutom tvingas vara hemma på kvällarna.
  Ygeman har kommit fram till sina nya tuffare tag fast diskussionen om det verkligen kan kallas no-go-zoner och gäng inte riktigt lagt sig bland alla forskarna och experterna.Det är modigt av Ygeman att ha en åsikt innan det utretts tillräckligt.
  Nu vore inte Lena Mellin Lena Mellin om hon inte raskt återvände till sin cirkel.Det saknas nämligen något i regeringens strategi....OCH ta da...upp poppar de socioekonomiska faktorerna igen.Ni vet dom som inte behöver utredas mer eftersom vi vet allt vi behöver veta redan och inget nytt hänt under de senaste tio åren.Troligen innebär det att så mycket nytt inte finns att hitta i Ygemans förslag heller om man inte heter Lena Mellin.Undantaget skulle väl vara att det är Malmöbornas eget fel eftersom de handlar svart utan att betala skatt.Det finns säkert forskning på det..

  SvaraRadera
 15. @ fd moderat,

  "Det vi skall veta vad gäller de här brottslingarna är att de inte skyr några som helst medel. Om de dödar en fiende och några andra stryker med bryr de sig inte ett dyft. De bryr sig bara om sin egen klan."

  Det där är en fungerande överlevnadsstrategi i ett mångkulturellt samhälle. Svenskarna kommer att drivas i samma riktning, det är helt naturligt. Frågan är om det går snabbt nog och det sannolika svaret är tyvärr nej.

  "Sorgligt nog förstår inte många av de invandringsvänliga detta. De invandringsvänliga tror att de som kommer till Sverige tänker och fungerar som svenskar.
  På grund av sin totala okunskap välkomnar de därför en stor invandring från dysfunktionella muslimska länder för de förstår inte konsekvenserna av den."

  Jo, de är djupt okunniga. Men det är en speciell typ av okunnighet, där de drabbade nästan militant kämpar för att inte komma ur den. Detta är i princip identiskt med beteendet hos aktivt religiösa människor, om man presenterar något som ifrågasätter deras tro.

  SvaraRadera
 16. Eftersom vi har pratat en del om Järvafältet här, kan det kanske finnas intresse att lyssna på en mycket erfaren polis som just hade en längre utläggning om bland annat det området:

  http://usapol.blogspot.com/2017/02/podd-333-svenska-no-go-zoner-2.html

  Enligt denna polisinspektör stämmer den bild som Peter Springare ger av Örebro även i Stockholm. Nästan 100% av all grov brottslighet begås av invandrare. Poliserna reagerar med förvåning när de ser ett svenskt namn i dessa sammanhang. Områdena i Järva är no-go zoner på kvällarna för vanliga svenskar. Osv, osv.

  SvaraRadera
 17. @Utlandssvensk: Det har ALDRIG gått att förbjuda tankar - i något samhälle. Samhällen fungerar inte så. Snarare sker utveckling i dynamik (fåren blir lika sin herde och herden sina får). Och det har vi länge sett i det svenska samhället. Framförallt på det sexualmoraliska planet, som ju är mycket striktare nu än för 30 år sedan. Bland yngre (<35 år) finns även en mycket starkare dragning åt familj och familjebildning (att gå samman i klaner, som du själv säger är nödvändigt för svenskarna). Jag läste en kurs på uni häromåret. Bland mina 20-åriga kursare så var det inte en enda som trodde att samhället skulle stå för pensionen för dem. (Det är en realistisk verklighetsuppfattning). Men om inte samhället står för service/skydd, så måste familjen/klanen göra det.
  Cheer up! Det har aldrig funnits bättre möjligheter att genomdriva ett borgerligt regimskifte som nu. Anders Borg har rätt: det viktigaste inom det närmaste decenniet är att avskaffa välfärdsstaten - och invandringen har möjliggjort denna politik.
  (Och när det gäller det multikulturella projektet - även det är dödsdömt. Endast aktiv diskriminering, som av judar under perioden 300-1750, möjliggör en icke-assimilering av minoritetsgruppen. Resultatet som vi kommer att se, och redan lever med, är en röd-grön röra.)

  @fd moderat: visst finns det en rörande naivitet (rasism, faktiskt) av invandringsvänliga. Det är därför som Löfven kritiserar Trump (en vit man som därmed borde veta bättre! "white man's burden" och allt det där), men inte de smutsiga mullorna i Iran. Att kritisera dem vore väl som om han skulle kritisera schimpanser för att inte vara genuscertifierade. (Det är åtminstone så som jag tolkar regeringens agerande.)

  SvaraRadera
 18. "Det har ALDRIG gått att förbjuda tankar - i något samhälle. Samhällen fungerar inte så. "

  Jag säger inte att man ska förbjuda tankar, utan en religion. Detta har man i högsta grad ägnat sig åt historiskt och det tenderar att fungera alldeles utmärkt. Sverige utplånade i princip helt katolicismen i landet genom ett förbud (inklusive dödsstraff). Men det finns hur många exempel som helst från historien. Nazism är för övrigt helt eller delvis förbjudet i nutid i flera länder och det fungerar uppenbarligen.

  Rent praktiskt tror jag på att islam på sikt kommer att behandlas i Europa ungefär som kristendom i Saudi-Arabien, dvs det är inte på pappret helt förbjudet men i praktiken mycket svårt att utöva. Fast det kan även gå längre än så. Men baksidan av myntet är att det finns en påtaglig risk att de aktiva muslimerna då samlas i länder som är långsamma med att införa förbud. Sverige är den hetaste kandidaten för det ödet.

  SvaraRadera
 19. @ utlandssvenk,

  om du vill läsa hur okunniga invandringsförespråkarna är nedan artikel av Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg urtypen för detta. De utgår ifrån att personer från klankulturer är precis som vi svenskar eller västeuropéer och blundar för hur det är i verkligheten.
  Norberg är sanslöst okunnig om migration vilket visade sig när Tino Sanandaji kritiserade Norbergs och skörbjuggsliberalen Segerfeldts bok "Migrationens kraft".
  Norberg har dessutom svart bälte i att hitta saker som stödjer hans påståenden och att blunda för allt som talar emot.

  http://www.dn.se/debatt/sluta-generalisera-om-invandrarna/

  SvaraRadera
 20. @ Lotta Trouble

  "Att kritisera dem vore väl som om han skulle kritisera schimpanser för att inte vara genuscertifierade. (Det är åtminstone så som jag tolkar regeringens agerande.)"


  :-)
  Exakt!
  En mycket bra beskrivning över - skall vi kalla det obalansen (?) - över argumentationen från det rådande etablissemanget (i huvudsak rödgrön röra).
  Eller i andra sammanhang kan det även kallas för identitetspolitik.

  Inflytandet från "elefanten i rummet" måste upphöra.
  För att relatera det till din övriga text så kan man ju säga att människor från kulturer i MENA länder inte är mogna att samsas med den öppenheten (att leva sida vid sida med andra kulturer) som ges i västvärlden.
  En del enskilda individer kan säkert, men inte grupper som sådana.

  Mvh
  Magnus Sjöström

  SvaraRadera
 21. @Magnus Sjöström: Nja, det tror inte jag (om enskilda individer - grupper). Eller snarare, det gäller ALLA. Jag tror att det främst är själva omfattningen som är kan orsaka problem med integration - inte varifrån de kommer. (Även 10,000 tyska bögar hade varit besvärligt att hantera: det finns helt enkelt inte så många barer på Södermalm. Eller som Telegraph skrev om Paddington the bear -"One bear from Peru is ok, but what if there are 100,000 bears? How would the marmelade industry cope?!")

  Som Studio 1 idag: afghanska ungdomar flyttar till Sverige för de tror att allt är gratis här och det är paradiset på jorden. Ungefär som de svenska emigranterna såg på Amerika på 1800-talet. Men Sverige är inte gratis - ett land är, till skillnad från vad Lena Andersson tror, mer eller mindre som en bostadsrättsförening. Enda gången i historien som egendomslösa har kunnat bli rika är genom industrialiseringen (och förstås genom att stjäla indianernas land i Amerika, fast de som blev mest rika på de stölderna var ju de som kom med vissa resurser. Det är SVÅRT att vara egendomslös). Och det har vi ju som bekant ingen i dagsläget. Utan högproduktiva jobb i industrin, kan inte egendomslösa få hög materiell standard. Dan Korn http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kameler-och-getter-ger-ingen-intraedesbiljett-31477 föreslår återindustrialisering av Europa, vilket kan vara en realistisk möjlighet, men det innebär även ett samhälle som är icke-miljövänligt, farliga arbeten och hårt slit.(Kort sagt, allt som miljörörelsen och vänstern är emot.)Fast det är onekligen mer realistiska utkomstmöjligheter än kamelmjölk och annat dumt. Frågan är ju vad LO skulle tycka om man satte upp en textilfabrik och sydde skjortor för 1500 i månadslön...

  SvaraRadera
 22. Ygeman, eller skall man kalla honom Ynkemans frisyr borde inte kosta mer än 25:- att få till, går han till en 50:- frisör är han grundlurad!

  SvaraRadera
 23. @ Lotta Trouble
  Jo, givetvis kan syndromet med att inte kunna samsas sida vid sida finnas hos andra grupper, men kultur och religion i MENA länder gör problemet avsevärt mer tydligt.
  Men amerikaner, japaner, australiensare, thailändare, polacker, estländare, sydkoreaner...etc är exempel på folkslag som uppenbarligen verkar ha lättare att samsas med andra, än ovan nämnda region.
  Sedan kan ju olika nationaliteter så klart dras till varandra i de länder de flyttat till och bibehålla lite egen kultur kanske, dock i högsta grad samtidigt samsas med andra!

  Mvh
  Magnus Sjöström

  SvaraRadera
 24. Kan vi för en gångs skull sluta svansa kring problemet och nämna problemet med ett ord?

  Visst har våra politiker tillåtit problemet att uppstå och undgått att lösa det, men de är inte Problemet, hur mycket medskuld de än har.

  Problemet = Blattar.

  Ska man nyansera något kan man använda tre ord:

  Blattar I Sverige.

  När de gör vad de gör på andra sidan jordklotet är de möjligen ett problem för varandra, men knappast för oss. Problemet är när de gör vad de gör /här/.

  Om vi aldrig släppt in en enda hade problemen inte funnits och vi hade kunnat hänge oss helhjärtat åt diskussioner om hög kontra låg skatt, men i dagsläget är Problemet = Blattar I Sverige.

  Blatters gonna blatt, NAXALT be damned.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.