söndag 12 februari 2017

Ers skenhelige


I september 2015 stod Stefan Löfven i New York och talade om hur stolt han var att representera "världens första feministiska regering". Ett och ett halvt år senare är han på besök i den teokratiska diktaturen Iran för att förhandla fram handelsavtal. Nu är feminismen lägligt nog bortglömd.

Jag tillhör inte dem som kritiserar statsministern för att han besöker diktaturer. En svensk regeringschef ska kunna besöka och representera Sverige i alla länder. Det viktiga är hur besöket går till. 

För en man är klädsel sällan eller aldrig ett problem i möte med andra kulturer. Kvinnor har det inte lika lätt. Om detta blev vi ånyo påminda när handelsminister Ann Linde varken kunde ta Hassan Rouhani i hand eller visa sitt hår. Bilden av ministern som hälsar på Yasri Khan-vis och täcker håret för att tillmötesgå strikta regler för kvinnlig klädsel är en bild av underkastelse.

Att ta seden dit man kommer är förvisso viktigt och något jag brukar förespråka. I mötet med andra kulturer kan det handla om hur man för sig, hur man tilltalar personer och andra subtila koder. 

Men slöjan är inte vilket plagg som helst. Det går an att anordna "World Hijab Day" och säga att man bär slöjan frivilligt i ett sekulärt västland. Ett sådant evenemang ignorerar emellertid de miljoner kvinnor som inte har rätt att välja. Där lagen, traditionen, släkten och familjeöverhuvudet bestämmer. Sådan är situationen för kvinnorna i Iran. 

Just av detta skäl blir bilden av handelsministerns underkastelse så svårsmält. Sveriges så kallade feministiska regering lovade att tala om mänskliga rättigheter "i breda termer", som Stefan Löfven uttryckte det. Man behöver inte vara välbetald politisk analytiker för att begripa att det viktiga med Iranbesöket är att ro hem ett antal handelsavtal, inte att stå upp för kvinnors rättigheter. 

Detta hade väl varit helt OK om det nu inte vore för regeringens oerhört höga svansföring i just dessa frågor. Det silas mygg och sväljs cirkustält i jämställdhetspolitiken. 

Löfvens skenhelighet är monumental. Feministisk regering? Bara i retoriken. 

27 kommentarer:

 1. Vi kan ju se det så här istället, det går att kuva vänsterns gapiga kvinnor tydligen rätt enkelt.
  T o m en gapig vänsterminister kan uppträda respektfullt när mannens hand är stark och inte struntliberal.
  Södermalmskvinnorna är nog mer lättkuvade än vad vi trott.
  Det här är hoppingivande, det är dags att trycka till dem ordentligt sä de lär sig på söder. Titta så belåten steffe ser ut och tanterna accepterar lätt sin plats.😁

  SvaraRadera
 2. Tror de att de är med i nåt infantilt rollspel?
  Går tydligen bra för kvinnliga regeringsföreträdare från andra länder att inte acceptera kvinnoförtryckande seder.
  https://twitter.com/Peter_Freij/status/830487369765748737/photo/1

  Usch och fy vad jag skäms för vår regering. Kappvänderiet och ynkedomen har verkligen nåt nya höjder.

  Det enda goda med detta är att även de mest inbitna feminister måste genomskåda hyckleriet.

  SvaraRadera
 3. Därför kan feminismen vinna mot populisterna berättar Katrine Marcal medans statsministern och hans feminister paraderar iförda hucklen inför ayatollorna i diktaturens Iran.Hyckleriet och rena idiotin har alltid legat nära tillhands på Aftonbladet.Det är bara anmälningsbenägenheten som gått upp på senare år.
  Herr feministen statsministern själv vet bara att Margot blir så läskigt sur om han inte kommer ihåg att han är feminist när journalisterna frågar.Det är ju inte bara Romson som har lite problem med grundfärgen..

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Om du följer mina regler bestämmer jag.
  Om jag följer dina bestämmer du.

  Det där med ömsesidig respekt och frivillighet med mera är en intra-kulturell företeelse; inte en inter-kulturell. Där är ömsesidigheten alltid underordnad vem som har makt över den andre.

  Men tror man på att alla folk är lika, och att västerländsk liberal kapitalistisk demokrati är en sorts högsta möjliga utvecklingsnivå istället för en av många kulturbundna statsskick utan inbördes kvalitativ rangordning annat än vad man själv föredrar, så kan man inte hävda sin egen kultur och sitt eget folks seder som bäst.

  Den postmoderna människan således. Inte en människa i ett samhälle byggt ur moderniteten, utan en människa utan samhälle.

  Slutgiltig seger existerar inte för någon kultur, men att leva en dag till på det sätt man vill är en sorts seger det också - har Löfven den insikten, eller tror han på allas lika värde enligt bilden?

  Det är ju fördelen en sådan som jag har, som hävdar att mitt sätt som svensk är bäst; jag ställs inte inför två ömsesidigt exkluderande principer ('skick följa, eller land lämna' samt motstånd mot rituellt tvång (slöja mm).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera


 5. Först Margots halsstarriga dummerier och nu detta

  Extra tråkigt nu när man kan tänka sig hur det talas i korridorerna i Iran och Saudiarabien:

  -Den gläfsande hunden har tvingats krypa till korset.

  Vad ska våra muslimska medborgare som flytt till Sverige tycka om oss.

  Stolt svensk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Stolt svensk"?, hehehe, skulle inte tro det, hehehe

   Radera
 6. Statsministern kommenterar AKB:s opinionssiffror och Wallströms ryska kärlekstweets.Inget är för litet för vår statsministers uppmärksamhet.Han hade till och med kollat tjeckisk web-tv och visste att en barnboksförfattare uttryckt sig konstigt.Mannen med järnkoll.Stefan Löfven.
  Det egna kryperiet inför det iranska prästerskapet och det episka sveket av allt vad feminism heter kommenterar han dock inte.Inte ens husorganet öppnar munnen.Parallellen till förortens kvinnoförtryck är tydlig.En socialdemokrat håller sig med dubbla måttstockar.Minst.
  Lilla knähunden MP jamsar med och tror man fick feministiska stilpoäng på ett iscensatt foto.Jovisst, den som läser AB och DN tror det också..

  SvaraRadera
 7. Statsministern kommenterar AKB:s opinionssiffror och Wallströms ryska kärlekstweets.Inget är för litet för vår statsministers uppmärksamhet.Han hade till och med kollat tjeckisk web-tv och visste att en barnboksförfattare uttryckt sig konstigt.Mannen med järnkoll.Stefan Löfven.
  Det egna kryperiet inför det iranska prästerskapet och det episka sveket av allt vad feminism heter kommenterar han dock inte.Inte ens husorganet öppnar munnen.Parallellen till förortens kvinnoförtryck är tydlig.En socialdemokrat håller sig med dubbla måttstockar.Minst.
  Lilla knähunden MP jamsar med och tror man fick feministiska stilpoäng på ett iscensatt foto.Jovisst, den som läser AB och DN tror det också..

  SvaraRadera
 8. Därför kan feminismen vinna mot populisterna berättar Katrine Marcal medans statsministern och hans feminister paraderar iförda hucklen inför ayatollorna i diktaturens Iran.Hyckleriet och rena idiotin har alltid legat nära tillhands på Aftonbladet.Det är bara anmälningsbenägenheten som gått upp på senare år.
  Herr feministen statsministern själv vet bara att Margot blir så läskigt sur om han inte kommer ihåg att han är feminist när journalisterna frågar.Det är ju inte bara Romson som har lite problem med grundfärgen..

  SvaraRadera
 9. Två besök i Saudiarabien visar att även svenska drottningen kuvas lika lätt,
  http://www.svenskdam.se/wp-content/uploads/2011/10/Kungen-scanpix.jpg
  medan den kvinnliga tyska försvarsministern är rakryggad,
  https://img.rt.com/files/2016.12/original/5852a95dc461883e668b45c8.jpg

  SvaraRadera
 10. Ja medans regeringens sändebud till Iran är på-slöjade så är MSM här hemma av-slöjade.

  SvaraRadera
 11. Ska man ta seden dit man kommer? Då borde hijab i Sverige förbjudas. Michelle Obama reste obeslöjad till Saudi, men så kräver jänkare inte heller att folk i burka ska ta av sig den när de sätter fot i USA.
  Alla djur är jämlika, utom vissa som är mer jämlika.

  SvaraRadera
 12. Jag skäms!!! Det är så sant, vi har inte längre någon kultur. Uppblåsthet parad med kryperi är inge kultur att yvas över.

  Svetsarens besök i Saudiarabien och Iran visar på total kapitulation. Utan strid! Avskyvärt!

  Tänk bara på hur de "asgarvar" i Riyad och Teheran åt den löjligt uppblåsta figuren uppklädd till statsman i maskeradkläder.

  SvaraRadera
 13. Clara Henry har presenterat sin nya kille.
  Babben har skällt på nån låt.
  Ranelid = Trump och ska mobbas.
  Alex Schulman håller med.
  Dom som flydde för sina liv
  går under jorden när dom bedöms
  inte ha flytt för sina liv
  och bör då få amnesti istället.
  Feministen Löfven kommer snart hem
  och förbjuder vinster i välfärden
  och inför hijab i riksdagen.
  I Angered löser man arbetslösheten
  med en kommunal kamelfarm.
  Facebook och MSM skriver en algoritm
  som sållar fram sanna nyheter ur flödet.

  SvaraRadera
 14. Det finns rötter och sen finns det rötter.
  "Men att regeringen åker på ”handelsresa” till Iran har väckt kritik. Iran klassas av många bedömare som en religiös diktatur. Antalet avrättningar är bland de högsta i världen och det finns ett mycket stort antal politiska fångar i landet. Kvinnor diskrimineras och homosexuella kan straffas med döden."
  Så skriver AB om Iran.Löfven ser inga problem.
  "Ann Linde säger att Sverige har tagit upp mänskliga rättigheter upprepade gånger i diskussioner med Iran. Men hon ser ingen konflikt i att bedriva handel i ett land som bryter mot mänskliga rättigheter eller tillämpar dödsstraff."
  Ann Linde ser inga problem.
  Påhucklad handel är trots allt något helt annat än att svara om man blir tilltalad.
  Det finns rötter och sen finns det rötter.

  SvaraRadera
 15. En bild säger mer än tusen ord.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2017/02/feministisk-regering.jpg

  SvaraRadera
 16. Kom ihåg att det rör sig om en ren snackeregering fylld med pratkvarnar.
  Ingenting annat.

  SvaraRadera
 17. @ Lotta,

  " Då borde hijab i Sverige förbjudas"

  Hijab tror jag inte är förbjudet i något västland, men däremot sprider sig förbuden mot burqa väldigt snabbt. Till och med Tyskland verkar vara på gång med ett förbud:

  http://www.bbc.com/news/world-europe-13038095

  Min uppfattning är att detta bara är början och att vi snart kommer att få se betydligt hårdare regler. Förbud mot bönetorn, förbud mot moskeer, förbud mot koranen och till slut förbud mot islam. Det kommer! De länder som är hårdast först blir vinnarna.

  SvaraRadera
 18. Nu höll jag på att skriva "att man ska ta säden när den kommer". Man ska ta seden dit man kommer men vem skulle ställa upp på Bacha bazi utan att protestera? Eller tacka ja till prostituerade om det erbjöds. Man ska ta seden dit man kommer förutsatt att man inte bryter mot sina egna principer eller moral. Sen är det ju så att man legitimerar en diktatur om man åker dit oavsett syftet med besöket.

  SvaraRadera
 19. @ Anonym 22.24,

  "vem skulle ställa upp på Bacha bazi utan att protestera?"

  Ja, den frågan borde alla ställa sig. Om man inte tror att man skulle kunna integreras-assimileras in till att godkänna Bacha bazi, bör man inse att för de som accepterar denna sedvänja är det minst lika svårt att ta till sig vårt normsystem.

  Följaktligen gäller att de svenskar som absolut inte skulle kunna tänka sig att acceptera Bacha bazi om de flyttade till Afghanistan rent logiskt inte kan förvänta sig att de som flyttar från det landet till Sverige kommer att acceptera vårt sätt att leva. Att nästan ingen förefaller vara villig att erkänna detta, är sannolikt ytterligare ett bevis på att mångkulturtänkandet bäst analyseras som en religion.

  SvaraRadera
 20. Jaha ja då var det rasistiskt och främlingsfientligt och döds-knarkar-nazistiskt att ha åsikter om den feministiska regeringens underkastelse enligt den socialdemokratiska feministiska ministern Ann Linde.

  SvaraRadera
 21. Slöjan är faktiskt enligt lag i Iran, undantag medges ej.

  Alltså är det inga problem med att Linde använder slöja. I Iran.

  Användandet av slöja i Europa är dock annorlunda, det är en politisk uniform, och kan därför förbjudas.

  SvaraRadera
 22. Anonym 13 februari 2017 06:35
  Kunde man inte tänka sig att göra som med prostitutionen?
  Alltså det skulle ju bli olagligt för en svensk även om det var lagligt i landet det utfördes i? Eftersom det var feministiskt.

  SvaraRadera
 23. Sådant här var mycket lättare att hantera på den tiden Sverige bara var en humanitär stormakt.Nu, som feministisk stormakt, har det en tendens att stöka till sig på ett sätt det inte gjorde då.Men å andra sidan gäller, nu som då, att kritiska röster är främlingsfientliga och dumskallar.Många svenska kvinnor VILL faktiskt bära hijab för att undvika trakasserier och våldtäkter.Handelsministern får jobba på ett bilateralt avtal där Iran köper Scania-bussar och Sverige köper iranska burkhor?

  /Rör inte min hijab!

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att Benjamin Ingrossos låt var helt värdelös i #mellofest.
  Roger Pontare däremot är en klippa.
  Nu är jag fullständigt översköljd av rasister som attackerar mig
  och tror att debatten grundas i främlingsfientlighet.

  Ann

  SvaraRadera
 25. I tider som dessa när främlingsfientligheten breder ut sig och Trump och Putin vore det verkligen på tiden att modiga vänsterkvinnor i solidaritet tog på sig sin hijab för att stötta Ann Lindes och de iranska kvinnornas kamp för att få bära hijab.Var är Gudrun Schyman? Veronika Palm? Åsa Romson?
  Var är ni när feminismen behöver er som mest?

  SvaraRadera
 26. Vi tänker inte låta den här utvecklingen fortsätta, säger Anders Ygeman på plats i Malmö.Åtgärder han tänker sig för att stoppa sagda utveckling är att skylla lite på medborgarna (förmodligen i den del av Malmö som kan välja hur de konsumerar), införa elektroniska fotbojor och så berättelsen om allt hans parti gjort för att sätta stopp på just utvecklingen.I övrigt ska det fortsätta som förut.Malmös bidrag till papperslösa fortsätter finansieras via utjämningsbidraget och utvecklingen orsakas som alltid av socioekonomiska faktorer och närheten till Köpenhamn.
  Vi kan alltså konstatera att i Teheran gäller iransk lag och i Malmö fortsatt gatans lag.Anders Ygeman skulle framstå som betydligt mer trovärdig om han överlät uttalandena till populisterna som bara har enkla svar på svåra frågor.Ygeman själv har överhuvudtaget inga svar och den stora frågan är om han ens förstått frågan...
  Ygeman borde följa partikollegans linje och ikläda sig huvudbonad.En passande dumstrut.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.