onsdag 8 juni 2016

Vad är det Löfven älskar?


Jag betraktade det svenska nationaldagsfirandet från öster i år. Det verkar ha varit ungefär som vanligt. Ändå känner jag att något håller på att hända. Månne är det ett slags amerikanisering av den svenska politiken, åtminstone i retorik och rekvisita.

Stefan Löfven bär allt oftare svenska flaggan på kavajslaget när han företräder landet mer än bara partiet. Han har nu till och med börjat tala om "svenska värderingar".

I sitt korta tal på nationaldagen uttryckte Stefan Löfven att han "älskar Sverige". Det är, hur konstigt det än kan låta, något tämligen nytt att uttrycka sig på det sättet. Jag vet inte om Fredrik Reinfeldt någonsin uttryckte sig så. Oftast använder sig svenska politiker i stället av "vi" för att undvika att stå i centrum för något så pinsamt som kärlek till ett land. Månne har "Jag älskar Sverige "verkat alldeles för nationalistiskt, gångbart endast i krimskramsbutikernas t-shirtsavdelningar avsedda för turister.

Det är oklart om den amerikanska patriotismen, som jag har svårt för i dess mest bombastiska form, någonsin får sin motsvarighet i Sverige. Vi har i stället ett slags motsvarighet i den så kallade "svenska modellen", som beskrivs som något helt unikt. Närmast ett socialdemokratiskt världsarv.

Men något har i alla fall börjat förändras, och det har troligen en hel del med sverigedemokratiska valframgångar att göra. Även Anna Kinberg Batra bedyrade på nationaldagen hur viktigt det är att fira "det Sverige vi älskar". Både Löfven och Kinberg Batra försöker appellera till de väljare som tagit steget över till SD. Samma väljare som kallats både främlingsfientliga och fascister.

Löfven upprepade även sitt plikt- och rättighetsmantra som han använt sedan han blev partiledare: "Gör din plikt och kräv sedan din rätt". Ännu har han inte lyckats förklara vad detta betyder i praktiken. Vad innebär det att göra sin plikt? Är det att försörja sig själv? Nej,kommunen står där och erbjuder försörjningsstöd om du inte lyckas. Är det att ordna ett eget boende? Nej, lyckas du inte är kommunen förpliktigad att ge dig tak över huvudet.

Problemet med Löfvens pliktretorik är att den helt saknar innehåll. Den är säkert tänkt att ge alla som arbetar och betalar skatt råg i ryggen men utan en politik som faktiskt gör skillnad på den som försörjer sig själv och den som inte gör det, blir statsministerns retorik bara innehållslösa och tomma ord.

Jag kommer att tänka på George Orwells reflektion:
En talare som använder färdiga fraser på samma sätt som ett barn staplar legobitar har gått ett gott stycke på vägen att förvandla sig själv till en maskin. 
Detta gäller det mesta som Löfven uttrycker politiskt. Han staplar floskler som ett barn staplar legobitar. Därför är det svårt att ta honom på allvar.

När Löfven säger att han älskar Sverige ser jag framför mig en hustrumisshandlare som intygar att han älskar sin fru. Trovärdigheten blir därefter.

10 kommentarer:

 1. Utlandssvensk8 juni 2016 09:00

  "När Löfven säger att han älskar Sverige ser jag framför mig en hustrumisshandlare som intygar att han älskar sin fru."

  Strålande, Hans! På pricken!

  SvaraRadera
 2. Annie Lööfs C vill driva de andra EU-länderna framför sig och sätta agendan.
  Jimmie Åkessons SD driver de andra partierna framför sig och sätter agendan.

  SvaraRadera
 3. Nja, det steffe älskar egentligen är att han kan kläcka ur sig sina såssefunderingar(det vi andra benämner som dumt svammel) inför en skock journalister. Sedan är det ju allmänt nice att vara sosseführer för de frälsta.

  SvaraRadera
 4. Var hittar du citatet från Orwell, aka Eric Arthur Blair? Han dog i januari 1950, Lego startades som bolag 1949. Apropå floskler...

  SvaraRadera
 5. Var hittar du citatet från Orwell, aka Eric Arthur Blair? Han dog i januari 1950, Lego startades som bolag 1949. Apropå floskler...

  Ola Wong. Du tror inte att "lego" är en moderniserad översättning?

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Kan det vara partistrategernas arbete vi ser medan det händer? Testa hur opinionen låter sig svängas av fagra ord och inga åtgärder, och hoppas att det räcker?

  Undrar hur media och partiopinion reagerat om han vågat säga "Sverige är det svenska folkets land"?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Jag älskar min bil!
  Det som har hänt och händer är helt otroligt. Man förstår inte eller struntar i grundläggande fakta. Utan tvekan stoppar man in ett flertal personer mer i en bil som är avsedd för max fem. Att det går att kanske få in 7 ja tom 8 är möjligt men sedan börjar det bli svårt. Men då kommer någon på den ljusa iden; tänk med hjärtat istället för med hjärnan och så fortsätter man att lassa in folk i bilen. In med några under motorhuven, några i baggen, en hel svärm på taket. När någon som menar väl och tänker framåt och försynt säger att detta håller inte, bilen kan gå sönder så reagerar bil-liftar fanatikerna med tillrop om bil-fascist, bil-nazist och andra fula saker. Bilexperterna på liftning Anders Lindberg och Anders Arnstad uppbackade av billiftar maffian SVT säger att det finns eller bör inte finnas någon gräns för hur många man tar in i bilen. Annie Lööf, Centerpartiet håller med hon ser inte 350 stycken som något problem. Och på toppen av det hela så säger de att det är garantin inför framtiden. Hallå, fattar ni inte att ni håller på och förstör bilen, den pallar inte för detta. Med denna belastning så är den predestinerad att gå sönder. Alla kommer att drabbas såväl original passagerarna som liftare. Det kan tom en barnunge förstå. Och sedan Löfven: ”Alla skall med”. Vart då? In i bergväggen eller volta ner för stupet? Jag älskar min bil…

  SvaraRadera
 8. Löfven måste i varje fall älska sin partners låga takhöjd och ovilja att hålla givna löften.
  Och det är miljöpartiet jag menar, inte moderaterna.
  Men någon egentlig anledning att inte älska moderaterna har ju Löfven bevisligen inte heller.
  Det finns så mycket för Stefan Löfven att älska med Sverige.

  SvaraRadera
 9. Är Sverige det enda land i världen där polisen blir skyldig till att ha haft ett register över romer eftersom det är diskriminerande och samtidigt ska få stoppa in trojaner i allas datorer eftersom det är liberalt?

  SvaraRadera
 10. Shit! Trodde du "outade" Ådärkomdenja och sade till på skarpen ( efter att du ev tröttnat på signaturen ) Kändes helt orimligt givetvis. Wong är givetvis källan till citatet. Har 39,6 feber och tänkte trögt.

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.