tisdag 11 augusti 2015

Mord i den svenska idyllen

Ikea är platsen där vuxenlivet börjar för många. Vi köper vårt första bohag, eller delar av det, där. Och kompletterar det sedan, motvilligt, genom livet trots att vi ofta svär att aldrig sätta vår fot där igen. Svenska folket hyser ett slags hatkärlek till Ingvar Kamprads möbeljätte.

Saknade skruvar och alla köer till trots räknar ingen med att det medför en risk att besöka ett Ikeavaruhus. Dubbelmord är ovanliga men ett dubbelmord på Ikea är en oerhört chockerande händelse. Det ska liksom inte hända just där.

Två asylsökande eritreaner misstänks ha knivmördat två personer, en är anhållen i sin frånvaro på sjukhus. Motivet är oklart och innan vi har fått klarhet i händelseförloppet ska vi inte dra några säkra slutsatser om någonting.

Mediebevakningen är dock som alltid intressant. Vissa medier försökte in i det sista undanhålla att det handlade om just asylsökande. SVT kallade den yngre gärningsmannen för "den misstänkte 23-åringen från Arboga" och bägge männen för "hemmahörande i Arboga". Polisen var dock öppen med deras härkomst på sin presskonferens, vilket fick SVT att ändra sin beskrivning i senare artiklar.

Varför gör de så här? Det föder givetvis omedelbart uppfattningar om att sanningar döljs för allmänheten, att vissa saker inte får sägas. Lite så är det nog också. Hade en svart man dödats av en vit är risken stor att Aftonbladet hade kallat det hela för en "rasistattack". Ni vet det där om att dra snabba slutsatser, att utnyttja tragedier för sina egna syften.

Polisens svar på händelsen är att stärka skyddet på asylboenden då det sägs finnas "mörka krafter som kan utnyttja situationen". Mig veterligen har dock inga specifika hot inkommit mot asylboendet där de två gärningsmännen bodde.

Genast när något fruktansvärt inträffar börjar kampen om verklighetsbeskrivningen. Sveriges Radios vinkel är att säkerheten i handeln måste ses över. Det kan ju inte ligga knivar framme när man ska... köpa knivar. Det gäller att tona ned gärningsmännens etniska bakgrund, och att de är asylsökande, av rädsla för att det ska födas rasistiska hämndmotiv.

Just detta tror jag är kontraproduktivt, i synnerhet som forum som Flashback går varma efter uppmärksammade händelser. Att det handlade om två asylsökande var känt bara runt en timme efter dådet (även om de felaktigt utpekades som somalier).

När vinkeln är satt, oavsett om det nu blir fråga om "bristande säkerhet i handeln" eller något annat, kommer nästa steg: att rationellt söka förklara det som inträffat. En lärare på asylboendet i fråga konstaterar att gärningsmännen "måste ha varit med om något väldigt dramatiskt i sitt hemland för att kunna begå ett sådant vansinnesdåd."

Jag hoppas att polis och rättsväsende lyckas hitta en betydligt bättre förklaring än så. Inte minst för de anhörigas skull.

Läs även:
Fnordspotting

30 kommentarer:

 1. Klart det är kontraproduktivt.Så in i helvete kontraproduktivt.
  SVT framstår,eller egentligen avslöjar sig,som den politiska maktens förlängda arm.
  Som PK-maffians högborg.
  Så sätter man riktningen för resten av mediebolagen som vill stå på god fot med makten.
  Som här i Sydsvenskan som nu fått klart för sig vilken åsikt man ska ha.

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/kanske-gar-det-inte-att-forhindra/

  Men också polisen i Per Ågrens kropp.Mörka krafter anas i mossen.Men det handlar inte om att skydda offren utan om något annat.Migrationsverket hade i varje fall ingen hotbild enligt dem själva.Det har säkert ändrats sen dess.

  Om det bara hade varit så att SD fått vatten på sin kvarn.Om det bara hade varit så att konspirationsteoretiker och foliehattar anat mörka krafter i mossen.
  Här är det mer än övertydligt vad det är frågan om.
  Demokratur.
  Propaganda.
  Det är dessutom så klumpigt gjort.Så övertydligt.Man försöker inte ens dölja det.
  Antingen sväljer man verklighetsbeskrivningen och är god, eller så platsar man hos de mörka krafterna i mossen.
  Övervakningen av internet måste snart skärpas.Det finns alltför många mörka krafter där som
  snabbt ställer SVT och politrukerna med rumpan bar.

  SvaraRadera
 2. Goebbels ligger i sin grav och är lycklig över sina adapter.På hans tid fick man kommendera fram massan som skulle marschera.Nu är det subtilare.
  Propangandaministeriet har lärt sig läxan och förfinat metoderna.

  SvaraRadera
 3. Märker på mig själv att jag ständigt är på min vakt när jag tar del av MSM.

  Vad är det som de utelämnar, finns det information som månne kan böjas och vridas för att ge ett önskat intryck, hur har man valt ut dagens nyheter? Jag utgår numera alltid från att en politisk kommissarie - inte en särskild befattning utan den lilla, alldeles frivilliga kommissarie som sitter mellan öronen på varje V- och MP-röstande journalist - har filat, vridit och vänt för att risken för värdegrundsavvikelse skall minimeras. Vad säger Romson, Ernman, Gardell, Arnstad och annan intellektuell elit, kommer Twitterati att acceptera beskrivningen?

  MSM har tappat sitt informationsmonopol men de verkar inte ha begripit det fullt ut ännu, det är därför det blir så löjeväckande när de via olika internetsajter avslöjas gång på gång med sina manövrer.

  SvaraRadera
 4. Vi är ett fredsskadat folk som förmodligen kommer ha oskyldiga brottsoffer allt oftare. Att det är en militärregim i Eritrea där de båda gärningsmännen kommer från, är ju ett tecken på att posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan vara aktuellt.

  Detta är ju ingen oväntad händelse direkt, liksom den dagen 2010 då Taimour Abdulwahab sprängde sig för "islams sak" på Drottninggatan i Stockholm. Denna gång missade asylsökaren inte med kniven, utan den måste ha vidrört vitala organ då båda personerna avled på plats. Är någon förvånad som följer samhällsutvecklingen? Vi kan bara konstatera att detta var väntat. Vem hade inte väntat sig detta? Jag hade det iaf. Rubriken på medieartiklar rörande detta borde vara: "Väntad händelse: två mördade vid Ikea av asylsökare." Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att detta var egentligen oundvikligt. Vi tar varje vecka in c:a 200 personer från denna militärregim i Eritrea. Hur osannolikt är det att 1 % av dem har PTSD-liknande störningar? Alltså 2 personer, vilket var vad som behövdes för mordet på Ikea i Västerås på en 55-årig kvinna och hennes 28-åriga son, vilka var på besök hos släkten från Skellefteå.

  Magne

  SvaraRadera
 5. Instämmer i allt.

  Jag är en av dem som gärna häckar på Flashback då något händer. Mycket skit som kommer, men också ett enkelt sätt att få de bästa länkarna till information. Och .... de som faktiskt vet något kan dyka upp!

  Jo jag vill absolut veta etniciteter på både BO och GM. Varför? Dels för att media så gärna vill dölja om GM är invandrare och dels för att jag vill få en liten pejl på hur det egentligen står till med statistiken, vika drabbas och av vilka. BRÅ har ju släpat efter några år ...

  Ska bli mycket intressant hur "vansinnesdådet" kommer att förklaras. Krigstrauma? Psykisk sjukdom? (obehandlad pga att GM inte sagt ngt eller vården inte har tid?). Något annat eller kombination? Det finns ALLTID, i alla fall enligt mig ett motiv om det så vore "såg troll" och började banka in skallar på ett torg för flera år sedan.

  Kan säga att jag förstår media och polisen, hur de resonerar. Men som de flesta verkar tycka, det är improduktivt. Att nu vakta ett asylboende ... jadå det finns säkert risk för att mindre tänkande individer (som inte ser improduktiviteten i vad de gör/vill göra) som kan ge sig ut för att minst skrämmas. Åsså sen ... ger sig motpolerna på vänsterkanten ut och bokstavligt talat slår till. Minst startas det väl ett fackeltåg ...

  SvaraRadera
 6. Björn Rosengren köper nytt boende för slantarna.
  Som kostar som det kostar när man ska bo ståndsmässigt.
  Där finns nog inga asylboenden som grannar.
  Inget Ikea när S-toppen ska handla.Inte konsum eller Ica.
  S-toppen handlar på Saluhallen.Bara det bästa är gott nog.
  Väljarna står där med öppna hjärtan.
  Ikea plockar bort knivarna från hyllan.
  Det kan gå illa annars.
  Mycket illa.

  SvaraRadera
 7. Vi behöver jobba för att riva ner media-monopolet.
  Bloggar,Flashback,Twitter,rss:er allt sånt som ligger utanför politikernas gränser.
  Tack Hans för att din blogg törs, även om du säkert borde fundera lite på din egen säkerhet ibland.Var det inte miljöpartiet som ville licensiera bloggare?
  Rätt var det är är du olaglig och kriminell.Gulag kan ligga i Säffle..

  SvaraRadera
 8. Men vad är det här? Tove Lifvendahl går i otakt och tar ut steget.Inte så långt men ändå.I otakt är det i varje fall.
  "Det politiska ansvaret efter Ikeamorden"
  Vad har hänt med SvD? Är det inte längre allas vårt ansvar,alltså ingens ansvar?

  länk:
  http://www.svd.se/det-politiska-ansvaret-efter-ikeamorden

  SvaraRadera
 9. Tove Lifvendahl menar nog att integrationen måste förbättras. Hon ser nog gärna 10 000 asylsökare i veckan, och att samtliga ska få PUT och gärna medborgarskap direkt. Hon vill nog bara sänka ingångslöner och minimilöner och ha en stor samling proletariat att ta av när det behövs arbetskraft. Hon skiter blanka fan i svenskarnas tillvaro. För henne är detta en yta på jorden där det ska produceras varor och tjänster, inte en plats för harmoni och fred. Tofve kan lika gärna flytta till London, New York eller Singapore. Stockholm är en plats där hon för närvarande försöker få in så mycket pengar som möjligt genom att skriva artiklar som genererar många klick, för då blir hennes chef så nöjd, vilket betyder att hon snart får lite mer pengar på kontot.

  Magne

  SvaraRadera
 10. Svensk psykiatrivård behöver flera med ptsd eller andra traumabenämningar,gärna från väldens mest våldsamma och outvecklade länder.Enligt förståsigpåare höjer det BNP så vi alla blir rikare mera berikade,avslutar med en slogan för framtiden,Allahu Akbar!

  SvaraRadera
 11. Läser i vänstermedierna att brottsligheten var värre förr. Det var tydligen många fler oprovocerade dubbelmord på IKEA förr i världen innan 7klövern började inflyttningspolitiken. Hoppas att alla anhöriga till dessa och andra offer för mångkulturen finner tröst i det...

  /Bengt

  SvaraRadera
 12. Såg också det.Fylleslagsmålen förr var tydligen av en sådan dignitet att handgranatskastning, Kalashnikovs och Ikea-mord är en walk in the park.
  Vi måste tro på dom inkallade experterna.Dom gör bara sin expert-plikt.

  SvaraRadera
 13. Och Ikea tar bort knivarna från hyllorna så att ingen cuttar svenskar.
  Och SL sätter inte upp reklamen eftersom protesterande vänsterextremister kan ramla ner och slå sig när dom vandaliserar.
  Och polisen står vakt utanför asyl-boendena medans det skjuts i Göteborg och gissningsvis Malmö (innan dygnet är slut).
  Och försvaret genus-certifierar kurdiska gerillakämpar från PKK.
  Och Löfven och Wallström säljer in feminismen och den svenska invandringsmodellen till övriga EU-stater.
  Och det finns visst dom som inte tycker Sverige är väldsbäst?!

  SvaraRadera
 14. 317 fall av dödligt våld förekom 2014. Hur man vill tolka detta får man själv avgöra. Men mycket mörkläggs i detta land. Staten kan mycket väl mörklägga mordstatistik. Alla kommer nog ihåg Sandvikenrapporten. Detta är kategorierna (http://www.bra.se/download/18.779f51ff14b839896441d7e/1427874983113/2015_D%C3%B6dligt_v%C3%A5ld_2014.pdf):

  "Av de 317anmälda brott avseende fullbordade mord, dråp, barnadråp och misshandel
  med dödlig utgång som anmäldes 2014, avsåg 87 anmälningar konstaterade fall av dödligt våld. För 21 anmälda brott var det vid tidpunkten för studien oklart om det rörde sig om dödligt våld eller inte, och 17 anmälda brott avsåg brott som uppgavs ha begåtts utomlands. Resterande anmälda brott (194brott,eller 61%)avsåg andra händelser än dödligt våld. Dessa händelserkan delas in i tre grupper:

  försök, förberedelse eller stämpling till mord

  dubbelregistreringar

  övriga fall"

  Magne

  SvaraRadera
 15. Nätet är fullt med rykten om att ett av offren i Västerås ska ha halshuggits.
  Om det är sant så var befinner vi oss då?
  Det skulle betyda att journalisterna ljuger för sina läsare.
  Att polisen ljuger för sina medborgare.
  Att politikerna ljuger för sina väljare.
  Det skulle betyda att orsaken till lögnerna är att man måste ljuga för den goda sakens skull.Att man inte drar sig för att på alla nivåer och delar av samhället anser att ingen lögn är för stor i sammanhanget.Att ändamålet helgar medlen.
  Det skulle också betyda att om sanningen kommer fram och det gör den så lär staten behöva visa sig från sin mest repressiva sida eftersom kontraktet är brutet och all trovärdighet borta.Det skulle betyda att demokratin är ersatt med något annat och spelreglerna inte längre behöver följas.Av någon.
  Det skulle betyda att andra lösningar måste hittas om man vill ha förändring.

  SvaraRadera
 16. Det här har inget med etnicitet eller kultur att göra. Dåden måste helt enkelt förklaras med att gärningsmännen är MÄN. Män utövar patriarkaliskt förtryck, köper sex, misshandlar kvinnor, sitter i bolagsstyrelser, tvättar SUVen på tomten och knivmördar på IKEA. Det är sånt män gör. Om ni inte tror mig, fråga Rättvisa Gudrun!

  SvaraRadera
 17. Vore kanske på tiden i så fall att kvinnor tilläts invandra,få asyl eller vara ensamkommande flyktingbarn?
  I feministiska Sverige gäller motsatsen och det är ju att chansa friskt visar det sig?

  SvaraRadera
 18. Snaphanen har hittat information från morden på Ikea i Västerås (http://snaphanen.dk/2015/08/10/dobbeltmord-paa-ikea-i-vasteraas/):

  "Muligt motiv:

  Mamma Carola följer med lillebror Victor som nyligen flyttat till Västerås för att handla lite till hans lägenhet. Det hamnar i dispyt med två eritianer om något. En tillrättavisning kan ha utdelats av mamman. Vid köksavdelningen åker förskärarna fram och eritrianerna ska hämnas för en kvinna kan ju inte tillrättavisa en svart man. Tjoff, tjoff. Lillebror försöker avvärja men blir också attakerad. Den äldre eritrianen försöker också avvärja men får då ett hugg i halsen. Gärningsmannen springer ut till busskuren där han blir hämtad av polis."

  Denna svenska mördades av eritreanen: http://norran.se/nyheter/vard-omsorg/viktiga-vardtips-i-sommar-409168.

  Det kan alltså ha varit ett mindre gräl som utlöste knivmorden. Detta blir nog vanligare när parallellsamhällena blir fler och fler i Sverige. Man måste skydda sig själv och sina nära och kära mot en korrupt stat, som försöker byta ut folket för att minimera folkets inflytande. De vill ha ett röstboskap som nästintill är hjärndöda.

  Magne

  SvaraRadera
 19. Västerås-polisen borde stärka upp kollegorna i Göteborg!Där skjuts det friskt vidare och ingen polis verkar specialbevaka.Mörkrets krafter tillåts härja friskt utan att det gör så mycket?

  SvaraRadera
 20. Har aldrig varit någon vän av medborgargarden men som Mange skriver börjar det bli hög tid att se till att man kan försvara sig när staten är ointresserad att ta det ansvaret.Staten abdikerar för att hålla lögnen uppe och då måste medborgarna själva ta det ansvaret.

  SvaraRadera
 21. 100-tals poliser hade tydligen vält in och sen sprungit runt som yra höns. Det är nåt som inte stämmer.

  SvaraRadera
 22. Men det är väldigt viktigt att peka ut om en vit man spottar på en tiggare eller att de som utförde gruppvåldtäkten på en finlandsfärja var svenskar.
  En person hävdade att man blev svensk genom att åka från Sverige. Han fick frågan om han skulle bli fransman om han åkte båt från Marseille till Korsika. Som vanligt lät han bli att svara när han insåg att hans argument inte höll.

  SvaraRadera
 23. Det där med att det var 100 fullbordade mord per år i genomsnitt under 1990-talet är ju fullständigt förvridet. Då registrerade mord oftare, där dubbelregistreringar, självmord och naturlig dödsorsak och utländska ärenden förekom oftare som mord. Från år 2002 har polisen blivit mycket noggrannare att avgöra brottsorsaken som mord och inte registrera en dödsorsak felaktigt som mord.

  Se tabellen "Anmälda brott från och med 1950" (http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/anmalda-brott.html), där jag räknat ut följande:

  Totalt antal anmälda brott med dödlig utgång 2000-2009 = 2134, genomsnitt per år = 213,4,

  Totalt antal anmälda fall med dödlig utgång 1990-1999 = 1676, genomsnitt per år = 167,6

  213,4 / 167,6 = 1,273, alltså 27,3 % fler anmälda brott med dödlig utgång.

  Hur Brå mäter statistik gällande mord (http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/mord-och-drap.html):

  "Statistiken visar även fall som inte har konstaterats som mord

  Statistiken över anmälda brott visar samtliga anmälda händelser med dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha förekommit. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld, till exempel självmord, olycka eller naturlig död. Det händer även att flera polisanmälningar upprättas för ett och samma fall av misstänkt dödligt våld, vilket innebär att statistiken innehåller dubbletter. Vidare händer det att försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp felaktigt registreras som fullbordade mord eller dråp."

  Notera: "[...] dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha förekommit. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld, till exempel självmord, olycka eller naturlig död." Dessa dödsorsaker var vanligare under perioden 1990-1999 att hanmna i "mordfacket". Därmed var antalet mord högre då än det var under perioden 2000-2009.

  Magne

  SvaraRadera
 24. "En person hävdade att man blev svensk genom att åka från Sverige."

  Ligger nåt i det.

  För vissa personer är det exempelvis väldigt viktigt att Zlatan är svensk, men när en som är född och har bott och arbetat här hela livet kallar sig själv svensk, ja då är det för samma personer plötsligt gränsande till rasistiskt.

  SvaraRadera
 25. Är det där med halshuggning bara en skröna?Finns det någon form av bevis eller är det nåt sånt som åker runt på Twitter/facebook tills folk tröttnar?

  SvaraRadera
 26. Ett påhitt, som det verkar. Någon som har feltolkat en bild och haft lite väl livlig fantasi.

  SvaraRadera
 27. Senaste nytt: GM från Eritrea hade fått avvisningsbeslutet tidigare samma dag. AB skriver (http://www.expressen.se/nyheter/ikea-varuhus-i-vasteras-avsparrat/):

  "35-åringen skulle avvisas

  Den huvudmisstänka 35-åringen skulle avvisas med omedelbar verkan från Sverige, uppger Aftonbladet.

  Enligt tidningen var han på ett möte om avvisningsärendet - bara timmar innan morden på Ikea.

  – Personen var på vårt kontor i Västerås och var där i kontakt med personal från Migrationsverket, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till Aftonbladet.

  Han uppger att man under mötet behandlade 35-åringens utlämningsärende, men säger till tidnigen att han inte i detalj kan gå in på vad mötet handlade om med hänvisning till sekretess.

  Enligt handlingar från Migrationsverket som Aftonbladet tagit del av hade 35-åringen fått sin ansökan om uppehållstillstånd avvisad den 16 juli.

  "Omedelbar avvisning till Italien" uppger myndigheten att det tagits beslut om under dagen.
  Attacken inträffade på varuhusets nedre plan.

  – Det finns ett beslut om att han skulle återsändas till Italien där han har ett uppehållstillstånd, säger Fredrik Bengtsson till Aftonbladet."

  SvaraRadera
 28. En bidragande orsak till rykten och skvaller är naturligtvis både medias och polisens ovilja att presentera annat är en "friserad" bild med tillhörande utläggningar om "mörka krafter".
  Polisen borde helt enkelt inte läsa sagan om ringen på jobbet.Media måste inse att monopolet är brutet så de kan lika gärna hålla sig till sanningen istället för narrativet.
  Kanske skulle de kunna behålla läsarna då också?

  SvaraRadera
 29. Vapenlagarna måste ses över och ändras så att laglydiga medborgare lättare kan få licens att äga (inte "hyrlåna" av staten som det är nu) och bära handeldvapen för självförsvar. Bara en sådan enkel sak som tårgas eller elpistol hade kunnat ge den här tragedin ett helt annat slut. Det är lagligt i Tyskland (tårgas) och i Tjeckien kan man köpa och bära handeldvapen.

  //Mogura

  SvaraRadera
 30. Svenskarna skulle i sammanhanget vara de enda som bryr sig om en sån bisak som licens..

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.