Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
fredag 3 januari 2014
Bland mambos och kulbos
Allt fler unga bor kvar hemma hos sina föräldrar allt längre. Det är i dag inte ovanligt med 25-åringar som ännu inte flyttat ut. En av fyra i gruppen 20-27 år bor fortfarande med mamma och pappa enligt Hyresgästföreningen.
Vad beror detta på? Bostadsbrist, säger Hyresgästföreningen. Detta tycks styrkt av att drygt hälften av landets 290 kommuner säger sig ha brist på bostäder för unga. Bostäder för unga? Är det en egen lägenhet som alla dessa "mambos" går och väntar på är det inte så förvånande att så många inte kommer vidare.
Visst råder det brist på studentlägenheter. Men vem har sagt att man måste få en egen lägenhet direkt när man lämnar hemmet man vuxit upp i. Ty att lämna det är en del i att bli vuxen och självständig.
Det finns skäl att misstänka att ovanstående statistiska uppgifter inte bara handlar om bostadsbrist utan i hög grad om ungas inställning och förväntningar. Många unga i dag har helt andra krav än vad tidigare generationer hade. De vill ha en egen lägenhet. De tar inte vilken skit som helst. Och de önskar helst att någon annan fixar den åt dem.
Hur ska man göra för att uppnå detta? Man bor hemma tills man har tillräckligt lång kötid för att få den där lägenheten man verkligen vill ha. Eller så ber man föräldrarna om insatsen till en bostadsrätt. Men om man vill flytta hemifrån till varje pris finns det ofta alternativ i form av inneboenderum. Många hyr särskilt ut till studenter och unga. Min gissning är dock att det inte är tillräckligt bra för vissa.
Eller så får man helt enkelt göra som Håkan Juholt och bli "kulbo".
Jag ser inte själva problemet i att bo hemma till man är 25-28 år. Det är en vanlig ålder i Europa. T.ex. Italien lämnar ungdomar sitt hem vid 30 sträcket. Jag tror hetsen att flytta hemifrån vid 20 års sträcket beror på bristande kontakt med föräldrarna. Sverige är nyttotänkande och individualistiskt, då brister också familjebanden i viss mån.
SvaraRadera"Svenska ungdomar flyttar hemifrån vid 21 års ålder, enligt Statistiska centralbyrån. Situationen har inte förändrats de senaste decennierna och kvinnorna flyttar ut tidigare än männen.
EU:s statistikmyndighet Eurostat har undersökt hur gamla medlemsländernas ungdomar är när de flyttar hemifrån. Äldst är ungdomarna i Slovakien och Slovenien tätt följda av italienarna.
I Slovakien är männen i genomsnitt 31,5 år och kvinnorna drygt 30 år när de lämnar föräldrahemmet.
Precis som i Sverige flyttar kvinnorna hemifrån tidigare än männen. I en fjärdedel av EU:s 27 medlemsländer är männen i snitt 30 år eller äldre när de lämnar föräldrahemmet.
Anledningarna till ungdomarnas sena flytt är många. Främst är det ekonomiska skäl, men även bristen på billiga bostäder och bekvämlighet spelar roll. I Bulgarien, Cypern och Danmark uppger var fjärde ungdom bekvämlighet som främsta skäl till varför de fortfarande bor hemma, enligt Eurostat."
http://www.hemhyra.se/riks/svenskarna-ar-europas-flyttfaglar - nov 2011
Jag har för övrigt haft vänner som fått den där skiten du pratar om. Den vännen (som är cirka 25 år) fick i två månader när hans lägenhets kontrakt upphörde bo med två asylsökande och en 20 åring, där det läckte vatten från taket. Det är en sådan situation man måste acceptera för att ha eget boende som ung? Jag har själv som student fått bo i en lägenhet som saknade duglig värme, cirka 15 grader i rummet vid minusgrader utomhus (6 månader innan jag fick en duglig bostad med ordentlig värme tog det pga studentlägenhetsbostadsbrist). Det är en sådan situation dagens ungdom i Sverige måste acceptera, annars är man bortskämd?
"Jag tror hetsen att flytta hemifrån vid 20 års sträcket beror på bristande kontakt med föräldrarna. Sverige är nyttotänkande och individualistiskt, då brister också familjebanden i viss mån."
SvaraRaderaSverige är mer individualistiskt än många sydeuropeiska och asiatiska länder, absolut. Men att det generellt skulle ha med "bristande kontakt med föräldrarna" att göra är nonsens.
"I Slovakien är männen i genomsnitt 31,5 år och kvinnorna drygt 30 år när de lämnar föräldrahemmet."
Det du pratar om har mer med kulturella aspekter än bostadsmarknad att göra. I Kina är det inte ovanligt att man bor flera generationer under samma tak. Det betyder inte att detta är eftersträvansvärt i Sverige. I Kina ligger också ansvaret att ta hand om åldrande föräldrar på barnen, inte samhället.
Jag flyttade direkt efter gymnasiet till ett inneboenderum i Uppsala. Jag ser inte att det skulle vara svårare för dagens unga att hitta ett sådant. Personligen hade jag blivit tokig om jag inte flyttat hemifrån vid 19 års ålder. Då är man ju vuxen och ska kunna stå på egna ben. Inte leva på mammas hemlagade mat.
Ja, man kanske får räkna med lite enklare standard innan man får den där egna lägenheten som alla drömmer om.
"Ja, man kanske får räkna med lite enklare standard innan man får den där egna lägenheten som alla drömmer om."
SvaraRaderaI viss mån är det sant. Tycker väl ändå att det inte ska vara svårt att ordna studentbostäder åt ungdomar. Det handlar väl om en 17 kvadratmeter utan dusch och wc? Inte direkt lyxkåkar som behövs. Tror heller inte att studenter absolut måste ha drömboendet för den delen heller, om inte dagens studenter verkligen tror att de ska få "Pimp my apartment" som första lya. Sedan varför ska ungdomen nödvändigtvis behöva bo i studentlägenheter som är väldigt ruttna? Är det något slags hämnd av gamla konservativa tänkare som ser ungdomen som ett hot, vilka först måste skolas hårt innan de kan få en fräsch lägenhet som även utvändigt ser prydlig ut?
"Jag flyttade direkt efter gymnasiet till ett inneboenderum i Uppsala. Jag ser inte att det skulle vara svårare för dagens unga att hitta ett sådant. Personligen hade jag blivit tokig om jag inte flyttat hemifrån vid 19 års ålder. Då är man ju vuxen och ska kunna stå på egna ben. Inte leva på mammas hemlagade mat."
Somliga vill flytta vid 19 års ålder och klara allting själv, jag respekterar det. Men du vet heller inte hur det är att bo hemma till kanske 25-27 års ålder, den erfarenheten har du nämligen inte. Du kan enkom hävda det du själv gjort, vilket är att du flyttade från föräldrahemmet vid 19 års ålder. Och det tar du som allmän regel vara den bästa.
Ungdomar blir stressade och får ofta besvär av stressen. Varför tror du det står så ofta om ungdomar som klagar över att de har ont i magen? Månne kan den orsaken vara stressrelaterad? Jag har själv gjort erfarenheten av att flytta som 19 åring, och det var lärorikt, men det var också fruktansvärt stressigt. Det är heller inte bra om man är för lat, men ett anspråk på att bo hemma till 25-27 är bra i många hänseenden. Vilket många i Sverige verkar förkasta, är uppfattningen jag fått.