fredag 22 februari 2013

Hongkong: en stad som imponerar


Efter flertalet besök i både Beijing och Guangzhou trodde jag att jag fått nog av megastäder. Mina förhoppningar på Hongkong var därför begränsade. Men ack vad jag misstog mig. Hongkong imponerade med sin närvaro.

Avenue of the stars är mest intressant för asiater. 
Få andra lär känna till de filmstjärnor som har sina handavtryck här.

Hongkong är en av världens mest tätbefolkade platser. Sju miljoner människor trängs på en liten yta. Hotellrummen är små, likaså folks lägenheter. Och det märks i arkitekturen - här finns varken Beijings breda avenyer eller eländeslånga tunnelbanelinjer. Hongkong är kompakt och högt. Staden får därmed en helt annan prägel än andra kinesiska storstäder.

Här saknas visserligen historiska sevärdheter som Förbjudna staden och Himmelens tempel (Beijing måste man alltså bara besöka ändå). Men Hongkong har en intressant prägel eftersom staden ligger vid havet och är omgiven av berg. Och tunnelbanan är som väntat föredömlig.

Victoria Peak är definitivt värd ett besök - även om det denna gång var dimmigt.

Den 23 m höga buddhan (Tiāntán dàfú, 天壇大佛) ligger på
500 meters höjd på ön Lantau och nås bäst med cable car. 

Hongkong ligger väldigt nära den kinesiska gränsen vid Shenzhen och är bara en timmes båtresa (eller en helikopterflygning, för den som föredrar det) från Macau. Det är därmed en utmärkt plats att flyga till  även för den som har ärenden i södra Kina. Prisnivån är högre än i exempelvis Guangzhou, men Hongkong är inte dyrt för en västerlänning.

Andra måsteplatser är den lilla marknadsgatan Temple Street, som fylls av prylar kvällstid. Inte för prylarnas skull utan snarare för stämningen och maten. Här äter slashasar bredvid välklädda och matbord och stånd trängs om det ringa utrymmet. 

Kinesisk mat - du är redan saknad.

8 kommentarer:

  1. Som kinaentusiast hade det varit intressant att höra dina synpunkter på vad som hänt i Hongkong sedan Milton Friedmans legendariska skildring i teveserien Free To Choose.
    http://thepiratebay.se/torrent/3369921/Milton_Friedman_-_Free_To_Choose__all_15_episodes_1980_-_1990

    SvaraRadera
  2. Sedan dess har Kina blivit en kapitalistisk fascistisk diktatur och här förklarar Skitman varför det inte är bra för MKineser att fritt driva sin sak gentemot kommunistpratiets...flåt ägarna av Kina.


    http://www.youtube.com/watch?v=2rnXGnXxE5k

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var mycket bättre under Mao som visste hur man handskas med kapitalistklassen.

      I övrigt gällde frågan Hongkong och dess laissez faireekonomi som Friedman skildrade.

      Radera


  3. Ja det var mycket bättre under Mao som visste hur man handskas med kapitalistklassen.
    -------------------------------

    Ja tillslut insåg kommunistpartiet med personlig assistans av Friedman att det rimliagste var om dom själva beslagtog alla tillgångar och det är det som sektliberaler kallar för exakt vad det är....laissez faire.


    I övrigt gällde frågan Hongkong och dess laissez faireekonomi som Friedman skildrade.
    ------------------
    Jo det är ju allmänt känt att han ansåg att existensen av fria fackföreningar var rimlig i Honkong under kinesiskt styre men ingen annanstans.

    Men du kanske har missat att Hong Kong inte är en brittiskt koloni?

    Din världsbild kommer till dig via gamla skitvideos med profeten från 70 talet?




    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej kommunisterna beslagtog tillgångarna när de mördade 70 miljoner och det är vad mickestalinister kallar för vad det är... Socialism.

      Radera
  4. NU var det inte det vi pratade om utan att samma kommunister som du pratar om idag peronligen äger Kina och fick lektioner i hur dom skulle stjäla och förvalta det dom stulit av Milton Friedman men det är ju bara Lördag och vi får väl vänta tills på Tisdag eftermiddag innan du är tillräckligt klar i skallen för att greppa vad som står i inläggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det var exakt det vi pratade om: socialisternas agenda har retoriken om fattiga arbetare till trots bara varit att skaffa mer och mer makt åt sig själva och deras vänner. Och Friedman som älskade centralbanker, uppfann källskatten, förordade skolkuponger etc var mer utilitarist än liberal. Men Micke som har mental vighet som en tvålkopp, greppar väl inte det heller...

      Radera
  5. Jo jag har greppat att din extremism vida överskrider Friedmans och att du till skillnad från honom gärna ser ett våldsamt förlopp på den revolution som ska ge din husse all makt och dig en plats som vaktmästare i hissen på hans kontor.

    Därför är det svårt att förstå varför du länkar till Friedmans funderingar om hur kapitalet bäst ska kontrollerar arbetstagarna och inte till någon nazisite där din syn tydligare framhävs?

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.