söndag 8 april 2012

Antiterrorkampen urgröper rättssamhället

Att vi har fått en ny värld efter terrorattackerna den 11 september 2001, och efterföljande attacker i London och Madrid, är tydligt. Alla som står upp för rättsstatens principer är på defensiven. Det är de reaktionära krafterna som har medvind.

USA går före. De åtgärder som vidtas på andra sidan Atlanten har emellertid smitteffekt även på oss i Europa. EU tenderar att följa i Amerikas fotspår och Sverige vill alltid vara bäst i klassen i unionen. Därför är det av yttersta vikt att vi följer vilka lagförslag som läggs och drivs igenom i USA - förr eller senare kommer även vi ställas inför dem.

I Danmark har det inrättats hemliga domstolar i terrormål, ett flagrant avsteg från en av rättssamhällets grundpelare. I USA håller gränsen mellan polis och militär alltmer på att suddas ut i takt med att militären ges utökade befogenheter. Det är en livsfarlig utveckling.

Jag är uppriktigt oroad. Detta är en utveckling som urgröper rättssamhället och hotar själva demokratin. Och det som oroar mig mest oroad är allmänhetens svala intresse för dessa frågor. Utan ett folkligt motstånd finns det egentligen inga gränser för vilka galenskaper som politiker både i Sverige och andra länder kan driva igenom. Allt som behövs i Sverige är ju som bekant ett direktiv från EU.

4 kommentarer:

  1. När jag läser den danska debatten som i högsta grad berör även oss i den östra delen av Öresundsregionen och samma lokala stadsområde, tycks anhängarna försvara detta med att det "bara" rör sig om tillstånd till telefonavlyssning och att det räddat livet på flera människor. Och man menar att säkerhetspolisens arbete ju ändå är hemligt i de flesta länder.
    Men nu är det ju inte säkerhetspolisen det är fråga om men hemliga domstolar, och ett avsteg från demokratiska rättsprinciper. Frågan är vilka kriterier man skall uppfylla för att vara misstänkt "terrorist" som tycks hålla på att bli vår tids moderna häxor?
    I USA listar redan det halvstatliga Southern Poverty Law Center libertarianer bland hatgrupper och potentiella terrorister bara för att de är anti-government.
    http://reason.com/blog/2010/03/03/fearmongering-at-the-splc?nomobile=1
    En parallell har vi redan i Sverige i form av Centrum för Danmarksstudier som letar efter extremisthot bakom snart sagt varje buske.

    SvaraRadera
  2. USA listar redan det halvstatliga Southern Poverty Law Center libertarianer bland hatgrupper och potentiella terrorister bara för att de är anti-government.
    -------------------------------

    Kan ju ha att göra med hur dom uttrycker sin retoriskt om staten vilket dom ofta gör på ett synnerligen extremt sätt om det vägs mot politiska riktningar som faller in i den allmänna fåran.

    SvaraRadera
  3. @ Micke
    Som domaren Andrew Napolitano? :-)
    http://reason.com/blog/2010/04/26/is-judge-napolitano-a-hater

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.