söndag 8 augusti 2010

Moderat dominans


Moderaterna är större än Socialdemokraterna i även den senaste opinionsmätningen. Detta är ingen vallokalsundersökning, inget valresultat. Men att mätning efter mätning visar att Moderaterna kan hamna runt 30 procent borde skrämma Socialdemokraterna en aning. Partiet kammade inte ens hem 35 procent i valet 2006 och riskerar nu att göra ett ännu sämre val med Mona Sahlin som partiledare. Det är nästan som om hela rörelsen väntar på hennes fall för att kunna ladda om inför valet 2014. Kanske har även sossarna själva vett att inse att Mona Sahlin som statsminister är en särdeles dålig idé.

Som det ser ut riskerar vi att få en regering som fullständigt domineras av Moderaterna. Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna krälar alla kring 5 procent. Ett sådant valresultat skulle betyda ännu fler moderata ministerposter. Förr om åren hade det varit en önskesituation, i dag är det snarare tvärtom. En valspurt bland småpartierna kan förhoppningsvis jämna ut mandatfördelningen något.

Sedan har vi den osäkra komponenten Sverigedemokraterna, som jag fortfarande har väldigt svårt att föreställa mig ta plats i den lagstiftande församlingen. I rent underhållningssyfte vore det spännande om de faktiskt lyckades komma in i riksdagen.

Det kommer att bli ett jämnt val. Allt vi egentligen vet är att det kommer att bli underhållande att se förloraren och outhärdligt att se vinnaren. Oavsett valutgång.

2 kommentarer:

  1. Ja, det man måste komma ihåg är att det är Moderaternas drift in mot mitten som möjliggjort för dom att växa sig stora. De flesta väljarna är lite lagom sådär i svensk anda och finns att hämta där; M hade aldrig kunnat bli såhär stora under Gösta Boman. Tillxäxten har främst skett, vad jag kan se, på övriga borgliga partiers bekostnad. Alltså ungefär på samma sätt som MP:s tillväxt främst skett på sossarnas bekostnad; mellan blocken har det alltid varit relativt jämnt.

    Det verkar vara så att är ett parti för långt till höger eller vänster så blir man inte så stort. Jämnförelsen med Centern är slående. På 70-talet, när man mer levde upp till sitt namn, så blev C största parti under Fälldin. Idag när de är det kanske mest ekonomiskt högerinriktade (riksdags)partiet är de små. Vänsterpartiet är ett ba exempel på samma fenomen på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  2. "I rent underhållningssyfte vore det spännande om de faktiskt lyckades komma in i riksdagen."

    Precis. Annars får vi aldrig veta hur dom "etablerade" partierna tänkt lösa det prekära läget och den ovissheten vill då inte jag leva med i minst 4 år till.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.