fredag 5 mars 2010

Ordförande Ohlys moral

Vänsterledaren Lars Ohlys båda barn har valt att gå i friskolor trots att pappa Lars vill förbjuda dessa. Trots att Ohly menar att "privata skolor har färre och sämre utbildade lärare" och således är direkt sämre än de kommunala motsvarigheterna. Är det dubbelmoral?

Först måste vi slå fast att barn har rätt att själva välja skola. Valet till gymnasiet bör rimligen fattas av ungdomarna själva och inte av deras föräldrar. Således är det inte mycket Lars Ohly kan göra åt sina barns skolval - om han är en tolerant förälder. Men blir det ändå inte lite genant att ens egna barn har så dåligt omdöme att de väljer skolor med "färre och sämre utbildade lärare" när de hade kunnat få något så mycket bättre i de kommunala skolorna? I Sverige har vi en tradition att inte diskutera vad politikers barn gör, vilket jag tycker är rimligt och bra. Men när politiker vill tvinga vanliga medborgare till något och sedan inte följer sin egen tro, finns det skäl att vara kritisk.

Politikers dubbelmoral är gränslös, den sträcker sig över alla parti- och blockgränser. Särskilt mycket dubbelmoral verkar emellertid finnas i vänsterlägret. Eftersom de är så måna om att förbjuda, regler och bestämma över oss, är det lätt att själv gå i fällan. Både Göran Persson och Lars Ohly har länge argumenterat mot privat sjukvård. Inför valet 2006 varnade Persson för en sjukvård som styrs av "börsens hajar". Själv såg han förstås till att få sin höft opererad på privata Sophiahemmet. Också Ohly gick nyligen samma väg. Han blev remitterad dit, jovisst, men i slutändan är det just kombinationen Ohly+privat sjukvård som människor minns.

Det är uppenbarligen inte alltid lätt att vara socialistiskt renlärig år 2010...

3 kommentarer:

  1. Han kunde ju gått till Sophia men gick inte Göran Persson till SöS med höften, vilket är värre eftersom han knuffade någon annan längre bak i kön?

    SvaraRadera
  2. Det är ett dilemma. Redan ordförande Palme skickade ju sina söner på skola utomlands, medan han hemma slogs för en skola som var kommunal och lika för alla.

    SvaraRadera
  3. Det är INTE ett dilemma. Nu för tiden i Sverige väljer ungdomar själva gymnasium.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.