torsdag 16 februari 2017

Motpol tackar för sig

Så länge jag kan minnas har jag skrivit.

Det har varit ett behov sedan mellanstadiet. På högstadiet köpte mina föräldrar en elektrisk skrivmaskin till mig, vilket var vågat eftersom mitt rum låg vägg i vägg med deras och skrivmaskinens knattrande knappast kan ha underlättat nattsömnen. Men de ville väl uppmuntra mitt skrivande (det var dock innan de visste att jag i nionde klass skulle skriva ett arbete om Adolf Hitler på 150 sidor).

Som politiskt uppvaknad dränkte jag sedan lokaltidningen med insändare och långa drapor som kunde täcka närmare en hel sida. Sedan fick vi internet och lokaltidningens läsare kunde skonas när skrivandet flyttade ut på nätet och så småningom in i en blogg.

I nästan ett decennium har jag bloggat dagligen med runt 500 bloggposter om året. Jag närmar mig 5 000 publicerade bloggposter, därtill har jag skrivit över 2 000 inlägg på den mindre välbesökta spel- och filmbloggen.

Bloggen har fyllt en viktig roll för mig personligen, inte minst som ett tillhåll för att ventilera men också ta del av många intressanta diskussioner i kommentarsfälten. Vad den har betytt för er läsare vet jag inte - förhoppningsvis har den åtminstone inspirerat till diskussion. Bloggen har lockat fler och nya läsare de senaste åren med enskilda bloggposter som fått över 35 000 visningar.

Tiderna förändras och livet likaså. Nya förutsättningar gör att det inte kommer finnas plats för bloggandet med samma intensitet som tidigare. Efter över nio år här på Motpol känner jag att det är ett bra tillfälle att sätta punkt.

Men.

Samtidigt som jag avslutar denna lilla epok trycker jag på omstart. Mitt bloggande återuppstår på en ny plats, i en ny och modernare plattform. Fortfarande lika partipolitiskt obunden som tidigare och fortfarande med mina egna tankar och ord.

Tanken är att fortsätta skriva, men inte i samma höga tempo som hittills. Min ambition är att blogga några gånger varje vecka.

Jag hoppas att du vill vara med även fortsättningsvis. Kommentarsfältet väntar. Ölen står på kylning. Nu kör vi andra halvlek.

Hjärtligt välkommen till Fristad!

Not: Motpol kommer att ligga kvar, så det går utmärkt att kommentera gamla bloggposter. Men hela biblioteket med bloggposter och kommentarer från 2007 och framåt har migrerats till Fristad. Endast de senaste dagarnas bloggposter saknar kommentarer eftersom blogginnehållet migrerades förra veckan.

18 kommentarer:

 1. Du kommer att vara saknad och jag har uppskattat ditt skrivande.
  MVH// Christian

  SvaraRadera
 2. Hej Hans,

  Tack för ditt engagemang, goda ton, kloka bloggartiklar, och att hålla möjligheten att kommentera öppen för alla!

  Din blogg har kanske inte varit en direkt nyhetssajt, men den har varit i särklass en av de bästa för att diskutera aktuella politiska ämnen.
  Och en viktig sådan i arbetet att försöka hjälpa det svenska skeppet att komma på rätt köl igen.
  Men ditt bidrag är lika viktigt som tidigare, så vi tackar för att du fortsätter med den nya bloggen!

  Mvh
  Magnus Sjöström

  SvaraRadera
 3. Du skrämde oss med att Du försvinner!
  Men Du återuppstår ju på Fristad med tillhörande kommentatorsfält.
  Det tackar vi för!
  Bo Adolfsson, Mölndal

  SvaraRadera
 4. Ja, nu skrämde du mig verkligen! Jag trodde först att du hade fått nog av opinionsbildning och att det kanske hade sammanhang med någon större förändring för, exempelvis ett nytt engagemang av något slag eller en utlandsflytt. Desto gladare blev jag när jag förstod att du kommer att fortsätta!

  Jag minns inte när jag började läsa din blogg, men det är minst tre år sedan. Och jag minns att när jag upptäckte din blogg var jag sysselsatt i flera dagar med att läsa bakåt i tiden bland gamla inlägg. Motpol har betytt mycket för mig! Politiska bloggar såsom din är mycket viktiga i en tid där politisk diskussion och analys i media blivit alltmer likriktad, ytlig, partisk och distraherande. Jag är imponerad över hur du har levererat ett nytt inlägg nästan varje dag och alltid med samma nyktra distans och måttfullhet – även när temat har varit hårresande allvarligt. Jag är också mycket glad över din generositet gällande kommentarsfältet.

  Det gläder mig att du fortsätter blogga, även om det inte blir lika ofta. Fristad är ett bra namn på nya bloggen. Det speglar både din samhällskritik och din debattpolicy!

  Anders Eriksson

  SvaraRadera
 5. Tack Hans för allt ditt skrivande och alla dina tankar som får en att tänka ett varv till.
  Är inte själv jätteaktiv i diskussionerna men har läst varje gång bloggen uppdaterats med stor uppskattning.
  Kul att du inte lägger ner utan börjar på ny kula, det ska jag absolut följa.

  Tack och Bock från södraste Skåne!

  Mvh.
  Melmac

  SvaraRadera
 6. Din blogg tillhör de absolut bästa liksom kommentarerna. Varje gång du har postat något och jag skrivit en kommentar har jag gått in med spänd förväntan för att se om Magne, Rikard lärare eller utlandssvensk också har kommenterat. Jag hoppas att de följer med till Fristad.

  SvaraRadera
 7. Som trogen följare blev jag först bestört över att du ska sluta skriva. Snälla, gör inte det! Hoppas du inte tappar sugen nu när du byter sajt, vi räknar med dig! Kloka, sakliga och analyserande röster behövs i det politiska kaos som snart kommer vara över oss. (Ja, det kommer bli värre),

  SvaraRadera
 8. Starkt jobbat Hans! Tack för alla läsvärda texter!

  SvaraRadera
 9. "för att se om Magne, Rikard lärare eller utlandssvensk också har kommenterat."
  Oj! ..."fd" lärare skall det visst vara har, jag sett på sista tiden :-)

  Själv har jag hittat hit för drygt ett halvår sedan, och läser gärna flera gånger om dagen.
  Man blir ju bortskämd som sagt och blir ibland besviken när man inte ser någon uppdatering... :-)

  I allmänhet så tycker jag att i nyhetsflödet på nätet så är det på sätt och vis kommentarsfälten som är det mest intressanta.
  Speciellt var det så tidigare när en del av MSM fortfarande erbjöd denna möjlighet.
  Men med dåliga fakta eller rent av förvröngda fakta hos dem så framgick det så väl när insatta i ämnena kommenterade och bjöd på mothugg!
  Det satte ju MSM i dålig dager varför de sedemera slutade med kommentarsfält (någon kunde ju gud bevars avslöja deras ofta förvrängda fakta...).
  På Motpol bjöd Hans på möjligheten att kommentera på bästa sätt.
  Även om åsikter går isär så verkade de flesta som kommenterade här på ett föredömligt sätt hålla en debatt igång, utan att "trolla".
  För som jag förstått det så har Hans inte behövt blockera allt för många kommentatorer.- Stämmer det Hans?


  Mvh
  Magnus Sjöström

  SvaraRadera
 10. Vad är det med er etablerade bloggare som får er att byta namn och plattform och börja om på nytt? Du är ju inte den förste.

  Fredrik Antonssons Tokmoderaten blev Sjätte mannen blev I otakt.

  Johan Westerholms Mitt i steget blev Ledarsidorna.

  Niklas Doughertys Blogge Bloggelito Regeringsblogg blev Tianmi blev dougherty.se.

  Finns säkert fler exempel.

  Är det någon psykologisk grej för att behålla motivationen? Genuint nyfiken.

  SvaraRadera
 11. Jag har följt den här fina bloggen under alla nio år. En oas i samtiden, med en intellektuellt hederlig skribent. Sluta inte skriva helt bara, det vore synd. Lycka till Hans!

  SvaraRadera
 12. Tack och på återseende!

  SvaraRadera
 13. Är det någon psykologisk grej för att behålla motivationen? Genuint nyfiken.

  Jag kan inte tala för någon annan. För vissa kanske det kan vara ett sätt att byta inriktning. För min egen del har det varit en önskan under några års tid nu att komma bort från Blogger och, faktiskt, att byta namn på bloggen. Så, därför.

  SvaraRadera
 14. Hej.

  Fäller en tår, men lär fortsätta läsa dig på Fristad - och på iOtakt om du fortsätter skriva där.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 15. Kommer med glädje att fortsätta läsa din nya blogg. Vill även passa på att tacka alla som skriver. Alltid lika god stämning. Lycka till med den nya bloggen. .

  SvaraRadera
 16. Fd moderat:

  Det var vänliga ord. Jag läser alltid dina kommentarer när du postar dem här på bloggen, och kommer fortsätta göra det på Fristad.

  SvaraRadera
 17. Minns inte när jag först hittade hit till den här välbehövliga Motpolen, men längesedan var det iaf. Det finns väl bara en sak att säga: Well done sir. Mange tak. Samt lycka till med Fristad! Kommer att läsa där också.

  SvaraRadera
 18. här kommer en till som hittat hit som ligger här och smyg läser ja vi alla måste vara rädda om hans li egnel värkar vara fantastiskt duktig finns inte så många som han som lyckas med att få allt att låta bra man blir lätt intreserad och nyfiken och kan inte låta bli att gå in här har nog fastnat tror jag .dänna förbannade alliansen o dom rödgröna jag avskyr dom som pesten vill återvända till det gamla partistyret enparti styre.du hans vi har haft domstolar som alliansen har plockat bort och jag vet varför dom tog bort dom för hade dom funnits kvar så hade alliansen o dom rödgröna blivit ganska så stekta domstolarna är författningsdomstolen o befattningsdomstolen o känstemannaansvaret sedan fans andra domstolar mins inte riktigt vad dom hette dom här stolarna har i uppgift att skydda folket och landet dom är inte styrda av regeringen dom ska skydda oss ifrån makten och hålla koll på alla statliga bemyndigande personer även rikstad och regering jag vill ha dom till baka varenda en.jag ska följa dej på fristad storbusen

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.