onsdag 21 december 2016

Nu måste datalagringen upphöra


Det är två år sedan EU-domstolen dödförklarade datalagringsdirektivet. Många EU-länder upphörde då genast med masslagring av alla mobil- och datoranvändares trafik- och positioneringsuppgifter. Men inte Sverige.

Det direktiv som Sverige ansågs tvunget att införa var märkligt nog fortfarande lika aktuellt efter att det hade fallit i domstol. Regeringens hastigt tillsatta utredning, ledd av övervakningsvännen Sten Heckscher, visade nämligen att just den svenska datalagringen var tillräckligt snäll och inte berördes av EU-domstolens utslag. Det var en minst sagt tveksam tolkning.

Nu har EU-domstolen satt ned foten specifikt mot Sverige, vilket rimligen måste betyda att masslagringen upphör även här. Att inrikesminister Anders Ygeman är "oroad" är ett gott tecken - det kan innebära att regeringen börjar begripa vartåt det barkar.

Ygeman använder det väl inövade argumentet att masslagringen av allas datauppgifter behövs för att bekämpa grov brottslighet. Men som många visat gång på gång är detta helt enkelt inte sant. Rick Falkvinge skrev om detta för ett drygt år sedan:
Siffror från Tyskland, där [datalagringen] infördes och därefter slogs ned som helt inkompatibel med grundläggande mänskliga rättigheter, visar att den medförde en extra brottsuppklaringsgrad på 0,0006 procent.
Det som EU-domstolen slår ned på är generell datalagring av all information hela tiden, utan brottsmisstanke. Det är just detta som alla integritetsvänner har kritiserat i många år. Övervakning ska vara riktad mot personer som misstänks för kriminell verksamhet, inte alla som råkar äga en mobiltelefon eller dator. Massövervakning är bekväm för staten, men den är inte ett dugg effektiv i brottsbekämpningssyfte.

Låt oss hoppas att den svenska datalagringen nu sjunger på sista versen. Allt annat vore inte bara oanständigt. Det vore olagligt. Och då får vi faktiskt gå ut på gatorna och demonstrera igen.

Läs även:
Henrik Alexandersson 

8 kommentarer:

  1. Jag håller fullständigt med dig Hans.

    Fast då blir det jobbigare för Research-gruppen m.fl. att hämta in information... ;-)

    Mvh
    Magnus Sjöström

    SvaraRadera
  2. Fast nu blir väl datalagringen frivillig för annars får inte operatörerna tillstånd bara?

    SvaraRadera
  3. Datalagringsdirektivet kom ju från EU från första början. Varför stoppades det inte innan det implementerades?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Direktivet var om jag minns rätt ett svenskt initiativ av justitieminister Bodström.

      Radera
  4. Glöm inte att detta är växelverkan, där det är högerpopulisternas fel att regeringen har valt att öka sin massövervakning!
    Tur att EU finns som kan dra regeringen i örat.

    Mvh
    Magnus Sjöström

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Paradoxen är så övertydlig att den framstår som en komplott istället:

    Å ena sidan har vi datalagringsdirektivet i strid med EU:s beslut, där vi går längre än vad EU medger.

    Å andra sidan är vi sämst i EU på att övervaka, spåra och lagföra kriminella muslimer och terrorister samt deras kopplingar och finansiärer inom svenska riksdagspartier.

    Det räcker med väldigt lite folie för att vika en hatt av detta. Ungefär så mycket som fanns i ett paket Wrigley's Tugg-gummi.

    För den som vill ha mer folie - begrunda mängden duvslag, och fundera över om det vore möjligt att kommunicera via brevduva, eller rent av upprätta ett litet pan-europeiskt nätverk av dessa.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  6. Hur man tycker allt samtidigt eller att vara miljöpartist.

    Max Andersson (MP) EU-parlamentariker tycker att Sverige måste riva upp lagen.Med Sverige menar hen nog regeringen eller någon annan..
    Maria Ferm (MP) migrationspolitisk talesperson tycker att Sverige måste riva upp lagen.Med Sverige menar hen nog regeringen eller någon annan..

    http://www.svd.se/sverige-maste-riva-upp-lagen-om-datalagring/i/senaste/om/debatt

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/maria-ferm-mp-skriver-upprop-mot-den-egna-politiken/

    SvaraRadera
  7. Lägg ner skiten. Staten ska inte spionera på vanligt folk.

    Där kan man tala om kränkning! "Du får inte säga det och det för då kan nån bli lessen, men vi måste lagra allt du gör på internet."

    Vilken förbannad fräckhet.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.