torsdag 25 augusti 2016

När Sverige "tar ansvar" så att andra slipper


Stefan Löfven fick under torsdagen ånyo möjlighet att stråla sig i världspolitisk glans då vicepresident Joe Biden kom på blixtbesök.

Tongivande i samtalen lär ha varit säkerhetspolitik, men under presskonferensen kom även migrationen upp. Vicepresident Joe Biden är bara en i raden av utländska ledare att hylla Sveriges (före detta) asyl- och migrationspolitik.

Det är tydligen något berömvärt att sätta sina egna system i gungning för att maximera mottagandet av asylsökande och ekonomiska migranter. Talande nog har Bidens eget USA inte fört en sådan "beundransvärd" politik och verkar inte ha för avsikt att göra det framöver heller.

Löfven sög förstås girigt i sig berömmet. Men Sverige har som bekant närmast tvärvänt, något som Biden behagligt nog inte nämnde. Sverige beskrevs som ett land som tävlar "långt över sin viktklass" i betydelsen att vi dels tagit emot flest asylsökande per capita, dels pumpar in mycket bistånd.

Bättre än att mäta i antal huvuden och kronor och ören hade varit att mäta i resultat och effektivitet. Hur många människoliv räddas för varje spenderad krona? Här tävlar Sverige snarare i lätt fjädervikt.

Det var även intressant att höra hur kraftfullt Biden fördömde kuppförsöket i Turkiet och visade förståelse för de massarresteringar som genomförts sedan dess. Desto hårdare var tonen mot Ryssland och Nord Stream 2. Givetvis rekommenderade vicepresidenten amerikansk gas som alternativ.

Avslutningsvis kan noteras att Joe Biden citerade Mao Zedong under presskonferensen ("Kvinnor bär upp halva himlen"). Onekligen lite anmärkningsvärt för en amerikansk vicepresident. Men det verkar inte ha intresserat svenska medier.

7 kommentarer:

 1. Joe Biden har väl alltid ansetts vara en fjant så Löfven går säkert bra ihop med honom. Lika barn leka bäst som det heter...

  SvaraRadera
 2. Nu när Sverige slösat bort hela sina resurser på bidragsturister, så klarar vi inte ens uppbåda resurser för akut katastrof-hjälp till våra närmare nationer.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23404478.ab

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Pärlor för svin, kanhända. Eller parlör för svin kanske. Eller varför inte parlamentariskt svinn.

  Å statsministern sade
  till en vice president:
  "Vi är de goda godaste;
  det äro allmänt känt!"

  Å vice presidenten
  han svarte då som så:
  "Håll du gränsen öppen;
  för oss kan de ej nå."

  Å journalister sade
  om sådan fin visit:
  "Vi ger varann guldspade
  och skriver massa sk*t"

  Men folket satt fundersamt
  och grunnade ett slag:
  "Vem är det som betalar allt
  dag för dag för dag?"

  Till tonerna av 'Liten Karin',

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. SVT:s OpinionLive var nästan vackert i kväll.
  Man kan enkelt förstå varför somliga längtar tillbaka till tiden för åsiktskorridoren och värdegrunden.
  Dessutom är det rent roligt att höra när man "tar debatten".
  Man har vant sig lite för mycket vid att alla tycker lika.

  SvaraRadera
 5. Att rädda flest liv är det konsekvensialistiskt korrekta. Svenskar har dock en fäbless för (luthersk) dygdetik, där konsekvenserna är ganska ovidkommande.

  SvaraRadera
 6. det som slår mig mest är att fru batra-kinberg kunde ha stått som värd sedan knappt två år tillbaka, ja, hon kan faktiskt stå där om en vecka redan.
  det kommer hon inte göra, (m)kommer inte kunna hota löfven innan hon är borta som partiledare, tidigast 2022 m a o.
  steffes ego måste ju flyga till himlen varje gång han tänker på hur han fintade upp stockholms smartaste moderat på läktaren. i princip är han mannen som mosade de borgeliga för lång tid framöver.

  SvaraRadera
 7. Markus Birro är lite som The Terminator.Han är tillbaka!

  SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.