Frihetliga perspektiv på aktuella händelser med fokus på rättssäkerhet, kroppslig autonomi - och lite Kina (从个人视角解读法治,时事,自由主义与中国事件)
söndag 5 juni 2016
Reinfeldt har roligt
Det finns ett före och efter 2010 när det gäller Fredrik Reinfeldt och hans eftermäle. Jag gillade Reinfeldt mest för att ha lyckades bryta det socialdemokratiska maktmonopolet och att han faktiskt, till skillnad från Bo Lundgren, genomförde en mer liberal skattepolitik och inte bara pratade om den i opposition.
Min bild av Reinfeldt har emellertid förändrats avsevärt under de senaste fem åren, och här tror jag att jag är långt ifrån ensam. Många lät sig duperas av hans politiska segrar och sosseriets nederlag.
Under sin första regeringsperiod satte Reinfeldt igång ett viktigt och kontroversiellt reformarbete. Han sänkte skatter genom riktade jobbskatteavdrag. Det innebär flera tusen kronor mer i plånboken varje månad för en normalinkomstfamilj. Han utmanade de stora fackförbunden om finansieringen av a-kassan, vilket var både modigt och välkommet och orsakade gigantiska protester. Apoteksmonopolet avreglerades och regeringen tog striden mot förtidspensioneringarna. Det hände kort sagt en hel del bra saker under Reinfeldts första fyra år som statsminister.
Men reformarbetet avstannade betänkligt efter 2010. Det var inte bara som om idéerna tog slut, Reinfeldt lyckades aldrig motivera sina skattesänkningar på ett ideologiskt plan. Därför blev det egentligen aldrig en ideologisk skattestrid med Socialdemokraterna. Därtill växte tilltron till bidragsjobb.
Hela argumentationen handlade om arbetslinjen, att det var gynnsamt för samhällsekonomin med lite lägre inkomstskatter och bättre om folk jobbade på bidragsanställning än inte alls. Under samma tid urlakades Moderaternas eget politiska idéarbete fullständigt. Det blev farligt att ha visioner. Det blev reaktionärt att vara ideologisk.
Sedan Reinfeldts avgång har Moderaterna i stort lämnat hans politik i skräpkorgen. Migrationspolitiken är utbytt, partiet visar en ökad insikt i vilka långtgående konsekvenser som integrationsproblemen får, det arbetsmarknadspolitiska fiaskot som allt från FAS 3 till jobblotsar innebar har fått M att tänka om lite grand. Bland annat. Men jag saknar fortfarande ett ideologiskt försvar för lägre skatter och mer frihet.
Nu vill Reinfeldt tydligen fungera som ett slags arbetsmarknadspolitisk rådgivare på europeisk nivå genom ett initiativ via tankesmedjan Ceps i Bryssel. Tanken är att Reinfeldt ska lära övriga Europa hur fler kan komma i arbete.
"Det har varit väldigt roligt att skriva, tycka och tänka om det som jag ändå tycker är väldigt roligt: hur ska vi förbättra för människor?" säger Reinfeldt enligt Göteborgs-Posten.
Dessa ytliga ord yttrade av den person som under sin statsministertid såg både arbetslösheten och utanförskapet i kriminellt belastade förorter att öka. Som fortsatte att montera ned det svenska försvaret. Och som visade fullkomlig brist på insikt och verklighetskontakt i migrationsfrågan.
"Förbättra för människor", var det. Men för vilka?
Jag var skeptisk till Reinfeldt ända från början, tyckte att han tidigt visade tendens till vänsterliberalism, en strömning bort från "höger" till något som var "vänster".
SvaraRaderaDagens moderater är vänster och bildar en sorts svag "kanslihushöger" som lika gärna kunde vara medlemmar i (s).
Maktskiftet var nog i sista sekunden för att få bort Bodström, Borgström (och andra maktgalningar, de flesta gör nu skada i EU istället) och inte minst stoppa div hejdlös S-korruption och eskalerande skumrask-aktiviteter inkl. Egyptenresor, Estonia, borttagna loggar, gömda raderade Tsunamiband...
SvaraRadera.. som fö vid maktskiftet återigen hittades, men som Reinfeldt snabbt hemligstämplade. (Dessvärre visade sig Reinfeldt dela Bodströms fetischism för massövervakning)
Ja det är väl klart att arbetslösheten och utsattheten i kriminella områden ökar om man tar bort skatter osv. vilket används till att betala för polis, domstol och annan viktig infrastruktur. Du kan inte både vara glad att skatter försvinner och förvånad att kriminaliteten breder ut sig. Man kan inte ha kakan och äta den
SvaraRaderaOm Reinfeldt tänkt sig att övertala övriga Europa att följa i Sveriges fotspår behöver han skaffa sig en privat armé.Riktigt så dumma är faktiskt inte övriga Europa.Inte ens den feministiska regeringen får motsträviga bonn-lurkar att lyssna på något öra har det ju visat sig.Ändå vet ovan nämnda, som vanligt, alltid svenskt bäst.Vi vet vad som är bra för alla andra om dom nu bara ville göra som vi säger åt dem.
SvaraRaderaOm Reinfeldt funderar på en privat armé så är IS de enda som kan komma på fråga.
Särskilt många andra intresserade av att lyda under den förre store ledaren finns inte vare sig här hemma eller ute i det övriga Europa.Reinfeldt borde ha ägnat det en tanke , eller två, innan han brände ljuset i bägge ändarna.Förr, eller senare, ska även en Reinfeldt hem.
Risken är är överhängande att Sverige inte är sig likt och någon definitivt tröttnat.
Din fråga om vilka som det skulle förbättras för, på det har Reinfeldt själv svarat, de som kommer nu mitt i livet till Sverige de äger landet.De som inte äger landet skall öppna sina hjärtan.
SvaraRaderaMin bild av Reinfeldt är att han är en helt ansvarslös person. Det visade han på valnatten genom att bara kasta in handduken och säga att han avgick på stört. Om han hade varit en statsman hade han väntat med det beskedet.
SvaraRaderaRedan 2006 visade han dock sitt rätta jag när han i Södertälje talade om att det svenska bara var barbari och att allt gott i Sverige har kommit utifrån. I vilket annat land skulle regeringschefen kunna stå och tala illa om sitt land på det sättet?
Jag genomskådade Reinfeldt från det han tillträdde som partiledare. Han luktade flumliberal vänstertomte lång väg. Jag hade tidigare alltid röstat M, men fr.o.m. Reinfeldt röstade jag inte alls. Ja, precis som det skrivs i den första kommentaren, kunde nuvarande M lika gärna vara medlemmar i S. Frihet och så låga skatter som möjligt borde inte ens behöva motiveras, de har ett inneboende egenvärde.
SvaraRaderaSen förstår jag inte vad Reinfeldt har att lära resten av Europa beträffande att få arbetslösa i arbete? Övriga Europa har inte lika generösa bidragssystem som Sverige. Vad ska han säga? Att de inte ska göra som han? Reinfeldt måste lida av extrem megalomani i sista stadiet, som tror han har något att lära ut till andra länder. Grrrr, jag blir arg bara jag ser en bild på Reinfeldt.
Hej.
SvaraRaderaLandsförrädaren skall väl lära ut hur man via invandring kan krossa den rikedom ett folk genom generationer har skapat genom att sträva efter fred, samförstånd och förnuftsbaserad pragmatism. Vad annat har landsförrädaren Reinfeldt att lära ut?
Varje yxhugg, varje spadtag, varje mödosamt lagd sten på sten har han raserat och gjort meningslös i sitt förakt för Sverige och svenskarna. Det är inte bara vår framtid som folk och stat han satt på spel, utan också vår historia.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Reinfeldt vill att vi skall jobba till 75. Kanske vår förre statsminister kan tala om för oss vilka arbetsgivare som anställer arbetslösa akademiker som passerat 63. Det vore kanske bättre om vår förre statsminister uppmanade svenska arbetsgivare att anställa folk som passerat 63.
SvaraRaderaHar inte Moderaterna själva sagt att De vill bli mer som Tory i England? D.v.s. mycket prat och lite "action". Litar inte alls på dem, tyvärr.
SvaraRaderaDet visar sig att allt fler väljare tröttnat på blockpolitiken,(DÖ), och allianser.
SvaraRaderaAtt då som våra borgerliga politiker mässa vidare om en Allians som alla ser inte finns är det fulländade receptet på hur man avskaffar sig själv.Det är också en del av arvet efter Reinfeldt.
Vad jag har hört så va det Borg som orkestrerade de första fyra åren... Vid valet 2010 så skar det sig lite mellan Borg och Reinfeldt och Borg fick mindre att säga till om. Kan vara en förklaring på varför det blev lägre takt på reformerna och mindre vettig politik överlag.
SvaraRaderaHan är en förrädare och han är dessutom stolt över det. Han hånar dem han har svikit, på betryggande avstånd förstås, avnjutandes och i väntan på ännu fetare belöningar från "The Overlords". Måtte han och alla som honom liksom de som befaller över dem gå ett synnerligen grymt öde till mötes!
SvaraRaderaJag har tydligen varit mer kritisk mot Reinfeldt än jag minns. En titt bakåt i tiden till 2008:
SvaraRaderahttp://motpol.blogspot.sg/2008/06/kasta-ut-reinfeldt.html