Jag har nu gjort det jag inte gjorde 2009 - röstat i Europaparlamentsvalet.
Efter fem år har Piratpartiet visat att det behövs i parlamentet, och att det går att göra skillnad. Inte alltid, men ibland. Att det går att stoppa dåliga förslag. Inte alltid, men ibland.
Piratpartiet är från svenskt håll den enda sanna oppositionen i Europaparlamentet i frågor som rör personlig integritet och friheten på internet. Moderaterna och Socialdemokraterna struntar i dessa frågor. Kristdemokraterna förstår dem nog inte ens. Folkpartiet vill fortsätta att ohejdat bygga ut EU-staten och därmed öka överstatligheten. Häromkvällen svor FP:s toppkandidat Marit Paulsen trohet till euron också.
Sverigedemokraterna är EU-kritiskt, men det är oklart i vilken grupp de kommer att hamna. Och framför allt om deras kandidater har kapacitet att navigera genom det besynnerliga EU-maskineriet. Det har Christian Engström och Amelia Andersdotter bemästrat.
EU är inte lätt för gemene man att förstå sig på. Det är snårigt, byråkratiskt, komplicerat och inte sällan obegripligt. Det är därför inte så konstigt att valdeltagandet är lägre än i riksdagsvalet. Jag förstår dem som väljer att inte rösta alls, i synnerhet som en protest mot EU. Men jag tycker att vi nu kan säga att det spelar roll vilka som sitter i parlamentet.
Många väljer att rösta på samma parti som i valet till riksdagen, men det är värt att stanna upp och titta på kandidaterna och vad de vill. Ty valet till EU-parlamentet är i mycket större utsträckning ett personval än våra svenska val.
Här kan du läsa mer om vad Christian Engström och Amelia Andersdotter gjort under sina fem år i EU-parlamentet. Och här kan du läsa Sveriges Radios intervju med Christian Engström.
Välkommen ombord!
SvaraRaderaTappade nästan hakan i golvet när jag läste detta:
SvaraRadera"Sverigedemokraterna är EU-kritiskt, men det är oklart i vilken grupp de kommer att hamna. Och framför allt om deras kandidater har kapacitet att navigera genom det besynnerliga EU-maskineriet. "
Definiera EU-kritisk. Är PP nationaletatiska isolationister och stockholmskramare?
Är ditt enda problem med nationella socialister att det är osäkert om de kan få maktinflytande?
Libertarianer gör detta oavsett om det är Bryssel eller Mälardalen:
https://www.facebook.com/events/136190289889480/136202206554955
https://www.flashback.org/t2373512
Detta skrevs mest i förebyggande syfte eftersom jag annars hade fått frågan i kommentarsfältet.
SvaraRaderaSD är motståndare till EU och vill i första steget minska överstatligheten, i det andra att Sverige går ur EU. Det är alltså ett alternativ för en EU-kritisk väljare. Men inte för mig.
Insåg nyligen att PP ingår i gröna gruppen och röstar med dem. (Så lite koll har jag.) Det går ju fetbort!
SvaraRaderaJeppen: Man måste spela spelet i EP om man ska kunna få något som helst inflytande. Man måste tillhöra en grupp. Man måste kompromissa med vissa frågor för att vinna segrar i andra. Så fungerar det.
SvaraRaderaSjälvklart, men det går fetbort att stödja gröna, även indirekt. Får blogga om det ikväll.
SvaraRaderaDe Gröna är långtifrån perfekt. Men vilken grupp skulle annars vara aktuell? Den liberala med federalister som FP? Eller EPP med stockkonservativa knökar?
SvaraRaderaDuger den liberala gruppen för C (och F! enligt wikipedia, märkligt!?) så borde den duga för PP. Och hellre federalism än grön kommunism. Det här var säkert skitsmart taktiskt av PP och kanske är EU-skepticism viktigare för dem än frihet i andra avseenden, men det är inte min prioritering.
SvaraRaderaEU-federalism vore demokratins död.
SvaraRaderaEller inte. Men de gröna översteprästernas styre vore döden för demokratin OCH ekonomin (och troligen också för miljön).
SvaraRaderajeppen och Hans:
SvaraRaderaMånga antidemokrater är det i EU. Ni har båda rätt.
Stöd de riktiga demokraterna i Sverige istället. Ner med EU, återupprätta nationalstaten och flytta tillbaka makten till Sverige för frihetens skull!
Mindre makt åt EU, mer makt åt svenskarna!