tisdag 15 oktober 2013

Drömmen om ett fritt internet


Vi befinner oss just nu i en kamp om internets framtid. Striden står mellan å ena sidan de som vill inskränka människors rätt att använda internet, som vill filtrera och censurera det efter egna moraliska måttstockar, som inte ser det som en grundläggande infrastruktur utan snarare ett tillhåll för kriminalitet och onödig förströelse och å andra sidan de som anser att det är en rättighet att få kommunicera fritt, att få surfa anonymt och att denna rättighet inte ska få inskränkas av politiker.

Utgången av denna kamp är ingalunda given. Innan Edward Snowden riskerade liv och lem för att avslöja hur demokratiskt valda ledare egentligen ser på informationsfrihet och personlig integritet var vi på väg att få ett internet där alla världens användare övervakades steg för steg utan att veta om det. Tack vare Snowden har vi nu vetskap och kan därmed dels förhålla oss till det, dels kämpa för att sätta stopp för denna förfärande utveckling.

Jag anser att internet ska vara fritt. Vanliga nätanvändare ska inte övervakas. Censur ska över huvud taget inte förekomma. Det betyder att jag anser att inte heller sidor som innehåller exempelvis barnporr automatiskt ska vara filtrerade. Däremot måste givetvis polis ha rätt och möjlighet att bekämpa brott som begås på nätet precis som överallt annars.

De som försvarar långtgående övervakning av alla internetanvändare brukar hävda att det handlar om en avvägning mellan säkerhet och frihet, mellan trygghet och personlig integritet. Detta är skitsnack. Mänskliga rättigheter kan aldrig vara förhandlingsbara. Rätten till ett privatliv, såväl i sitt hem som i sin mejlbox, är inte förhandlingsbar. Våra liv ska inte behöva levas i ett skyltfönster med snokande underrättelsemyndigheter på andra sidan glaset.

Vi har i dag ett övervakat internet, där allt vi gör ses och lagras utan krav på brottsmisstanke. Härom dagen blev vi varse att även våra kontaktlistor online samlas in (tack vare FRA får NSA tillgång till svenska kablar också). Sammantaget kan konstateras att det i dag inte finns ett privatliv på nätet - om man inte vidtar särskilda åtgärder (vilket man bör göra).

Om politikerna fått råda hade vi aldrig med säkerhet fått veta att det förhåller sig på det här sättet. De valde att runda den demokratiska processen och ljuga medborgarna rakt upp i ansiktet för att få övervakningssystemet på plats. Nu kommer de slåss med näbbar och klor för att bevara och på sikt expandera det.

Vi måste hädanefter utgå ifrån att allting presidenter, statsministrar och myndighetspersoner säger i dessa frågor är lögn eller i bästa fall halvsanningar. Någon trovärdighet finns inte längre. Det har blivit dags att bli cynisk.

Ett fritt internet. Givet hur utbyggd övervakningen är låter det som en naiv dröm. Men det är definitivt en dröm som är värd att kämpa för.

6 kommentarer:

  1. Klart att vi ska ha ett fritt Internet. Fritt för muslimska terrorister att utan övervakning få planera kommande terrordåd.
    Libertarianerna är i sanning generösa mot islam.

    SvaraRadera
  2. @ Anonym

    Ja vi skyddar Västerlandets demokratiska rättsprinciper genom att göra avsteg från dem och införa censur och övervakning?

    SvaraRadera
  3. Ja vi skyddar västs liberaldemokratiska principer genom att låta muslimer planera fler 9/11. Madrid och London ifred på ett internet utan övervakning.
    Sedan överlåter vi till dig att förklara libertarianismens frihetspatos till dom anhöriga för ovanstående terrordåd och dom, som brev på åosten, kommet.
    Du liksom resten av libertarianerna finns, tack och lov, inte på riktigt i dom organ som försöker förhindra nya muslimska terrordåd.

    SvaraRadera
  4. @ Anonym

    Hur många terrorplanerande muslimer har ditt älskade NSA och FRA stoppat hittills?

    SvaraRadera
  5. Ett högrelevant vetenskapligt arbete är Robert Higgs Crisis and Leviathan:

    "What made Crisis and Leviathan a milestone was the rigor with which it elaborated upon the logic of James Madison's 1794 warning against "the old trick of turning every contingency into a resource for accumulating force in government." Other political economists had studied the growth of state power during times of war, depression, and general upheaval before, but none had done so as thoughtfully and thoroughly as Higgs. He took special care in describing the "ratchet effect" — once a crisis has passed state power usually recedes again, but it rarely returns to its original levels; thus each emergency leaves the scope of government at least a little wider than before."

    Boken kan laddas ned i sin helhet här:

    http://www.libertarianismo.org/livros/rhcal.pdf

    SvaraRadera
  6. De skapade ju 9/11 själva - riktade vår uppmärksamhet mot någon annan - skapade rädsla i oss - och nu för vår säkerhet hålls vi med järnhand i ett övervakat och begränsat internet.
    Känner du dig säkrare? Jag gör inte det iaf. Jag känner mig väldigt inträngd, och har inga positiva åsikter om våra system längre. Mycket mycket mycket babbel och ingen medmänsklighet..
    Jag har blivit för anarki, tyvärr också för möjligheten att utföra onda handlingar å ena sidan, men å den ljusa sidan för att vi som människor hjälper varandra istället för att en ogreppbar 'regering' "hjälper" oss. Nej tack.
    Varför skulle någon vilja skada mig? Och varför skulle jag vilja skada någon? Om någon skulle vilja skada mig utan mening så skulle du väl hjälpa mig? Jag skulle hjälpa dig, oavsett etnisk bakgrund, kultur, kön osv.
    Problemet kommer när tvång och hot kommer in i bilden. När någon försöker tvinga sina ideal på någon annan. När vi blir tvingade till något vi inte står för.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.