lördag 6 juli 2013

Snart dags att göra slut med USA


Ett fåtal regeringschefer i EU har reagerat kraftigt på uppgifterna att amerikanska myndigheter spanat på och avlyssnat europeiska politiker och regeringar. I Sverige har utrikesminister Carl Bildt på sitt sedvanliga manér viftat undan uppgifterna medan statsministern inte velat säga någonting.

Nu ska EU-kommissionären Cecilia Malmström förhandla för EU:s räkning i syfte att få USA att stoppa övervakningen av EU:s medlemsländer. Det känns väl sådär lagom trovärdigt.

DN beskriver det inplanerade mötet som ett "dramatisk konfrontation". Men det finns inget dramatiskt i detta. Det är tabloidspråk. Uppenbart är att EU inte uppskattar att dess närmaste allierade behandlar unionens medlemmar som fiender eller undersåtar. Men det finns inget tryck för att allvarligt försämra relationerna med USA. Det planerade frihandelsavtalet lär inte påverkas.

Det EU kan göra är att stoppa överföringen av bankinformation samt flygpassagerardata, två strån i den amerikanska höstacken av uppgifter som utgör grunden i antiterrorverksamheten. Det är alltså detta Cecilia Malmström kommer att hota med i förhoppningen att USA ber om ursäkt och ändrar sig.

"Vi måste bli säkra på att dataskyddet och den personliga integriteten för EU-medborgarna är säkrade", säger Malmström. Problemet är att det aldrig någonsin kan finnas en säkerhet kring detta. USA har nyss drabbats av den största läckan i sin historia. Det är förstås pinsamt och avslöjande eftersom vi nu vet att den amerikanska administrationen tycker att det är helt i sin ordning att behandla även sina närmsta allierade som undersåtar.

Men från och med nu vet varken du, jag eller Cecilia Malmström exakt vad som händer hos NSA och andra amerikanska myndigheter. Här och nu har vi åter bara amerikanska försäkringar att gå på - vilka tidigare inte visat sig vara vatten värda. Ändå är det just dessa försäkringar som ska få Malmström att vara "säker" på att USA har slutat med övervakningen när hon lämnar mötet.

EU och omvärlden måste börja se nyktert på vad USA är för slags stat. För den amerikanska administrationen finns inga allierade, bara undersåtar och knähundar. USA är berett att vidta vilka åtgärder som helst för att skydda sin nationella säkerhet, må det vara mot fantasifulla eller reella hot. Innan vi betraktar USA utifrån denna realitet kommer vi fortsätta att se ut som nollor.

Kanske börjar det bli dags att tänka över relationerna med det stora landet i väst. Det är definitivt dags att söka nya allierade. Europa borde till att börja med sätta ned foten och låta USA veta att det inträffade allvarligt har skadat relationerna, att det kommer att ta tid att bygga upp dem igen och att det är USA:s ansvar för att så sker.

Därefter borde EU söka närma sig Kina, Indien och Latinamerika. Förmodligen är chansen att finna ömsesidig respekt större där.

Tips:
Lyssna gärna på när studenter grillar NSA vid en rekryteringsträff. Om alla vore så här kritiska och ifrågasättande skulle vi inte ha något övervakningssamhälle.

Uppdatering: Enligt The Guardian kommer Sverige och Storbritannien när EU och USA möts på måndag blockera samtal som berör amerikanskt spioneri mot europeiska institutioner och länder. Samtalen ska således enbart handla om integritetsskydd och insamlandet av data från en rad stora IT-bolag. Cecilia Malmström kan andas ut.

6 kommentarer:

  1. Ja USA har tyvärr flippat ut sedan 9/11 och jag skulle knappast beskriva landet som en rättsstat längre. Och nu vet NSA att jag tycker det också, vilket är lika så bra :)

    Däremot ska man nog inte göra sig några illusioner om att länder som Kina skulle vara så värst mycket bättre. Om dom behandlar EU mer som en jämbördig part så är det just därför, och inte för att dom är mer "goda".

    SvaraRadera
  2. Och de europeiska regeringarna härunder den svenska, spanar på och avlyssnar sina egna befolkningar. Vilket är värst?

    SvaraRadera
  3. Har USA någon slags hållhake på Bildt? Kanske har USA någon hemlig inspelning av Bildt som han inte vill att allmanheten ska få kännedom om. Eller så kanske han är rädd för att en sådan kanske existerar. Kanske har Bildt någon gång tidigare varit mer tjänstvillig gentemot USA än vad som passar sig i hans position. I spionsammanhang gäller ju att om man har sagt A så måste man säga B. Eller har Bildt blivit så förtrollad av Hilary att varje tanke på att göra något som USA inte gett honom tillåtelse till i förväg är utesluten.

    SvaraRadera
  4. Att föregå med gott exempel vore ett bra sätt att svara. Gärna kombinerat med ett informationsutbytesstopp. Och varför inte utvisa lite diplomater.

    Bra mycket bättre än att låta européer lida genom att säga nej till handelsavtal.
    /B

    SvaraRadera
  5. Nu vet vi medborgare hur vi ska hålla saker hemliga. Slink förbi nätet. Skicka vanliga brev. Träffas på mörka ställen. Och så vidare.

    SvaraRadera
  6. Frågan är hur detta kommer sluta.

    Tror ändå att USA har större sannolikhet att sluta väl än Europa. Dels är det ekonomiskt kraftigare (skuldproblemet är politiskt, industrierna är det inget fel på), dels sätter konstitutionen köppar i hjulet för många dumheter. EU:s ledare har inte alls några sådana hållhakar.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.