I ett brev som skickades ut denna vecka hotar Google att radera alla bloggar som har vuxeninnehåll och gör reklam för annat "vuxet" material. Var gränsen går är oklart. Men alla sådana bloggar ska enligt mejlet raderas redan på onsdag, vilket är med löjligt kort varsel.
Detta har med all rätta orsakat stor ilska bland många Blogger-användare. Till The Guardian säger dock Google att de inte avser att radera sajter enbart för att de innehåller pornografiskt material. Det tycks snarare handla om sidor som tjänar pengar på att länka eller göra reklam för andra vuxensidor. Google vill förmodligen få del av intäkterna eller strypa möjligheten att tjäna pengar med hjälp av porrsidor på sin blogg.
Det denna historia påminner oss om är faran med att knyta många av sina tjänster till ett enda företag är att det närhelst det önskar kan förändra sin policy utan att vi användare kan göra någonting åt det. Och ju mer beroende vi blir av våra sociala tjänster, desto svårare blir det att byta ut dem. Dessutom finns inte alltid något seriöst alternativ.
Google är i dag en gigant. De äger Blogger och har därmed full kontroll över en stor del av världens bloggar. De äger Android och har därmed kontroll över innehållet i ungefär hälften av världens alla smarttelefoner. Varje bloggpost jag skriver synkroniseras med mitt Googlekonto i min smarttelefon. Lägg därtill Googles egen eposttjänst Gmail (som jag dock inte använder aktivt). Anledningen till att folk stannar kvar är smidigheten i tjänsterna.
I denna Prismålder är allt detta både irriterande och oroväckande, och jag börjar känna mig alltmer obekväm med att blogga via Blogger. Frågan är bara vart jag ska ta vägen.
Yoko Matsugane.
Här har du nog hoppat i galen tunna liksom Stossel när han menade Google är ett större hot än den orwellianska övervakningsstaten.
SvaraRaderahttp://reason.com/archives/2013/06/12/why-libertarians-have-better-things-to-w
Om Google censurerar porr för att tjäna en amerikansk puritansk familjepolicy, låter jag bli att använda dem. FRA behöver inte mitt samtycke.
Jag har mången gång bloggat om övervakningsstaten och ser givetvis skillnaden mellan statliga övervakningsprogram och multinationella företags sätt att bete sig mot oss användare/kunder/konsumenter. Men försök att ignorera Google helt och hållet - samtidigt som du undviker Apple, Microsoft, Yahoo och Facebook. Det är lättare sagt än gjort.
SvaraRaderaVarför måste jag samtidigt undvika alla dem?
RaderaOm det är statlig övervakning du vill undvika, måste du undvika alla dem.
SvaraRadera