Hyresnämnden gick på Hyresgästföreningens linje och slog fast att fastighetsägaren inte får höja hyran med tio procent i en fastighet på Kungsholmen.
Fastighetsägarna ville ha ett prejudikat. Är det OK att höja hyrorna mer i innerstan än i ytterområdena? Hyresgästföreningen tycker inte det. De slåss för att hyresutvecklingen ska vara jämn mellan innerstad och förort. Så blev också fallet efter den senaste förhandlingen. Då ville fastighetsägarna höja mer i innerstan och mindre i ytterområdena och förvånades över att Hyresgästföreningen föredrog en lika stor höjning överallt.
För den som bor i innerstan är förstås dagens utslag välkommet. De kan fortsätta att bo relativt billigt och låta ytterstadsbor ta lika stora höjningar i solidaritet. Detta är direkt oanständigt. Men det ligger helt i linje med hur Hyresgästföreningen resonerar. De anser inte att läget ska påverka hyran. De är därmed innerstadsbornas förespråkare och inget annat.
Utslaget kommer att överklagas, men skulle domen stå fast får det förmodligen den långsiktiga konsekvensen att viljan att bygga hyresrätter i Stockholm sjunker ytterligare. Varför bygga hyresrätter när läget inte påverkar hyran nämnvärt och det är svårt att få igen de satsade pengarna? Det är helt enkelt en dålig affär.
Följden blir färre hyresrätter och fler bostadsrätter. Detta i en stad som skriker efter det förstnämnda.
Frågan är väl vem som ska kunna bo i stan. Med så höga skillnader, så kommer många att få flytta. Några hyresrätter är man inte beredd att bygga i vilket fall som helst. Hela bostadsmarknaden är ju sjuk, när många måste lägga upp till 60 procent av sin inkomst för att bo. Speciellt som Stockholm är Sveriges singel-tätaste stad.
SvaraRaderaSJukt är att en tvåa på S:t Eriksgatan kan vara billigare än en likartad tvåa i Enskede. Hyressättningen måste tillåtas bli friare, det är en förutsättning för ett ökat byggande (förenklade byggregler är en annan).
SvaraRaderaGe gärna ref till ditt påstående, Hans.
SvaraRaderaPrata med vilken fastighetsägare som helst. Eller tänk logiskt. Om du investerar många miljoner i något och sedan inte får ta ut det pris du behöver för att tjäna på investeringen, skulle du vara sugen att investera en gång till då? Hyresregleringen är ett sätt att hålla nere hyrorna i attraktiva lägen utifrån tesen att Stockholm ska vara "blandat". Men det får effekten att det byggs mindre. Och det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att bo på Norrmalm.
SvaraRaderaLagstiftningen och regler runt själva byggandet är ett annat stort problem. I Sverige kan det ta mellan åtta och tio år från plan till färdig byggnad. I Tyskland kan det ta två.
Det är heller ingen mänsklig rättighet att den ekonomiska modell som ett samhälle använder primärt ska vara inriktat för att tjäna 5 procent av befolkningen.
SvaraRadera