söndag 26 augusti 2012

Veckan som gick #41

# Löfven och företagen. Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven lät väldigt moderat i sitt tal i Vasaparken under söndagen (eller är det Moderaterna som låter socialdemokratiska? Jag har glömt vem som liknar vem mest). Som gammal metallare har Löfven koll på företagspolitiken. Den kommer att bli hans styrka i framtida debatter med statsministern. Satsningar på infrastrukturen i Stockholm var en av flera frågor som förenade S och M när respektive ledare höll sommartal. Med tanke på att S redan har accepterat Alliansens jobbskatteavdrag och att Löfven därtill vill underlätta för företag genom att låta staten betala den andra sjuklöneveckan (ett förslag som KD och C gillar), lär det bli ännu svårare att skilja blocken åt i valet 2014. Löfven är knappast den som entusiasmerar massorna, men för den som har ledsnat på Reinfeldt kommer han att framstå som ett tryggt val.

# TV-avgift blir TV-skatt. Den illa omtyckta TV-avgiften kan ha gjort sitt. Public service-kommittén föreslår att den ersätts med en skatt liknande begravningsavgiften. Den som inte gillar att betala för public service kommer således fortfarande att tvingas till detta. Men vi lär i alla fall slippa den hemska reklamfilmerna för Radiotjänst.

# Quickskandalen. Hannes Råstams bok om fallet Thomas Quick har fångat alla mediers intresse den gångna veckan. Och inte bara mediernas. Tidigare JK Göran Lambertz fann det nödvändigt att göra bort sig ännu en gång. Bästa sättet att göra det var att gå ut och hävda att det finns starka bevis som talar för att Sture Bergwall är skyldig till minst två av de åtta mord han dömts för. Att han som justitieråd i HD uttalar sig i ett pågående rättsfall (Bergwall har flera resningsansökningar inlämnade) är förstås galet. Att Lambertz dessutom gör det när han är så illa insatt i Quickutredningarna gör det hela genant. Han har nu valt att tillhöra det lilla bunkergäng som fortfarande är övertygade om Bergwalls skuld. Det är ett minst sagt märkligt val.

7 kommentarer:

  1. Där har du definitivt en poäng. TV-skatt gör att vi slipper de obehagliga reklamfilmerna för att betala tv-licensen. Bara det är värt en hel del. Otroligt obehagliga.

    Om sedan en tv-skatt är det bästa är jag inte helt säker på. Kanske. Ett alternativ som vore mer demokratiskt, det vore ju om alla fick betala för svt som man får med alla andra kanaler. Dvs välja in det frivilligt i ett paket.

    Men då tappar man lite av den samhällsuppgift och auktoritet kanske, som man vill upprätthålla.

    SvaraRadera
  2. Om internet likt parabolantennerna kommit på 80-talet, hade vi då haft en liknande debatt om statens "samhällsuppgift och auktoritet" över detta medium?

    Ett tänkvärt blogginlägg på temat:
    http://morgonsur.wordpress.com/2010/01/07/om-internet-kommit-i-borjan-av-80-talet/

    SvaraRadera
  3. Jack Kotschak och Britt Wadner.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Radio_Syd
    http://www.dn.se/kultur-noje/essa/radio-nord-och-kampen-mot-mediepiraterna

    SvaraRadera
  4. man bör öppna upp för att koncentrera medieägandet maximalt och därmed utbudet på ett sätt som möjligjör att privata intressen kan hjärntvätta folk på ett mer uppenbart och tydligt sätt än vad som sker idag.man bör avskaffa all public service eftersom detta skapar balans och det är det sista vi vi som söker kapitalets diktatur vill se.

    Italien Usa och Storbrittaninen är exempel på dom goda resultat man kan uppnå i striden om att överföra all faktisk makt till en extremt lite global klick som med sin djupa insikt kan leda oss andra idioter

    SvaraRadera
  5. @ Micke
    http://www.frihetsfronten.se/marknadskraften/artiklar/kortmon.shtml

    SvaraRadera

  6. Monopoltanken får många att frukta den oreglerade marknaden. Men resonemanget vilar på ofullständiga kunskaper om hur en fri marknad fungerar.

    --------------------------

    En totalt avreglerad marknad fungerar som nu med undantaget att man tar bort hindren för dom största ekonomiska koncentraten att köpa all faktisk makt.

    Det är inte så jävla svårt att fatta om man nu inte ser på marknaden som en altruistisk Gud.

    Gör man det så har man spegelvänt den kommunistiska utopin och tror på den därför att man spegelvänt den.


    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.