En ny undersökning visar att unga visar upp sig i sexuella poser på nätet, berättar bland andra DN. Problemet, som vi ska se nedan, är att det inte är sant.
Som vanligt ska vi vara väldigt försiktiga med att öppna munnen när medierna kastar ett ben som det står "forskningen säger" och "en undersökning visar" på. Ofta är tolkningarna som görs helt felaktiga. Detta är ännu ett sådant exempel.
Vi kan börja med undersökningen som sådan. Den är gjord på nätet av Ungdomsbarometern på uppdrag av försäkringsbolaget If. Nätenkäter är problematiska och svåra att få vetenskapligt acceptabla. If hävdar förstås att undersökningen presenterat ett "allvarligt resultat". Det är skitsnack.
Om vi tittar på själva resultaten av undersökningen framkommer att den andel som i medierna beskrivs som gruppen "unga", det vill säga de flesta ungdomar, är mellan 13 och 23 procent. Andelen ja-svar varierar beroende på kön och åldersgrupp. I gruppen kvinnor 20-24 år svarar 23 procent att de någon gång exponerat sig själva på nätet. Totalt har 1009 personer i åldrarna 15-24 år deltagit i studien, vilket gör att 23 procent i en av åldersgrupperna är ett väldigt litet antal. Hur tillförlitliga dessa svar är vet vi heller inte.
Dessutom är detta vuxna, röstberättigade personer som både får gå på krogen, handla på Systembolaget och spela in porrfilm. Om de vill. Det har varken If eller någon annan med att göra. Sexuellt självbestämmande personer har all rätt att näcka framför webbkameran om de vill. Och om det är några som känner till de eventuella riskerna med detta är det väl just den undersökta gruppen, som vuxit upp med datorer och Internet.
Om det var ett nytt larm om ungdomars syndiga leverne och/eller sexuella utsatthet If ville ha är undersökningens resultat inget mindre än ett fiasko. Det hindrade förstås inte svagsinta medier från att blåsa upp detta bortom alla proportioner. Som om inte ungdomar i dag redan hade nog av samhällets pekpinnar.
Det finns inga gränser för hur rätt det är att sälja allt inklusive sin egen själ till Molok.
SvaraRaderaSluta spamma, Micke. Vem har snackat om att sälja något här?
SvaraRaderaDessutom trixas det med siffrorna. Man kan se att exempelvis 7 har känt sig tvingade. Det beskrivs i texten som 7 procent när det i själva verket är 7/1009 dvs 0,7 procent. Det drabbar bara de barn som verkligen är utsatta när man ropar varg såhär.
SvaraRadera