söndag 18 mars 2012

You say it best when you say nothing at all

Under Håkan Juholts ledning krympte Socialdemokraterna från låga till rent pinsamma siffror. I förtroendemätningar fick S-ledaren ständigt storstryk av Reinfeldt, vilket ständigt lade sordin på ett positivt utspel eller en bra debattinsats. Juholts egna klavertramp bidrog starkt till att så få hade förtroende för honom. Nu, med en ny S-ledning, återvänder dock väljarna till partiet.

I Sifos nya mätning får den rödgröna oppositionen (märk väl utan Sverigedemokraterna) 50,1 procent av väljarnas röster. Alliansen rasar till 43. Moderaterna är nu nere under 29 procent medan Socialdemokraterna nosar på 34. Det ser fortsatt mörkt ut på Centerns och Kristdemokraternas avbytarbänk (4,9 respektive 3,5 procent), även om de enda förändringarna som är statistiskt säkerställda är Moderaternas tillbakagång och sossarnas växande stöd. Vi ska komma ihåg vilka bottennivåer som sossarna kommer från, men upphämtningen är psykologiskt viktig för ett parti som kissat i motvind i flera år.

Stefan Löfven har bara suttit på posten i veckor men matchas redan bra mot statsministern i förtroendemätningar. Det skulle kunna indikera att väljarna vill ha något nytt. Men frågan är vad väljarna utgår från när de säger sig ha förtroende för Löfven. Vissa känner visserligen igen honom från tiden som Metallordförande, men som S-ledare har han ännu inte sagt eller gjort något som kan peka på vart han vill ta partiet.

Vägen till framgång tycks vara att säga och göra så lite som möjligt. Det kommer dock att fungera dåligt i en kommande valrörelse. Då måste Löfven faktiskt bli konkret och peka på vad han vill med sitt parti och med Sverige. Kvarstår det höga förtroendet då kan Reinfeldt börja svettas på riktigt.

2 kommentarer:

  1. Än så länge handlar det nog om att Löfvén inger förtroende. Han har erfarenhet från sin tid i IF Metal och media har beskrivit honom som kunnig och seriös. Sen har det givetvis gjort sitt till att han sitter still i båten och inte gör så många grodor som Juholt. Juholt körde med halvsanningar redan under sitt installationstal, och även då S gick bra i opinion så hade Juholt aldrig särskilt höga förtroendesiffror. Löfvén står sig redan bättre mot Reinfeldt i sådana mätningar än Juholt nånsin gjorde.

    Så hitills verkar det handla om att Löfvén och hans nya ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson gett ett kompetent intryck, i synnerhet jämfört med Juholt och Waidelich. Det väcker förhoppningar hos väljarna. Sedan om dessa förhoppningar faktiskt leder till någon konkret politik som dessa väljare gillar återstår att se.

    SvaraRadera
  2. Robert Andersson19 mars 2012 kl. 21:57

    Det är nog inte avgjort huruvuda man kommer kunna tala om en RödGrön opposition ännu, eller ens RödRöd. Socialdemokraterna kan mycket väl tänkas ge mp och v åskådarplats. Egentligen är det lite skrämmande att två partier tar hand om mer än 60 procent av rösterna.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.