torsdag 19 maj 2011

Färre räds klimatförändringar

Den värsta klimatfebern tycks ha lagt sig något. Medias intresse har svalnat. Klimatalarmisterna får inte riktigt samma utrymme att sprida domedagsprofetior längre. Detta har också en påverkan på människors attityder. Färre larmreportage i TV och tidningar gör att färre känner oro för jordens undergång eller storslagna naturkatastrofer till följd av ett varmare klimat.

Andelen svenskar som tror att klimatförändringar kommer att påverka oss i Sverige i framtiden har de senaste två åren sjunkit från 84 till 72 procent.

Jag hoppas att vi framöver slipper läsa om mellanstadiebarn som har ont i magen och känner oro över att världen ska drabbas av katastrofer på grund av koldioxidutsläpp. Jag minns väl hur vi i mellanstadiet fick lära oss att svenska skogar skulle dö ut (och att allt var Polens fel) och kan föreställa mig hur lärarna "informerar" eleverna om klimathotet i dagens skola...

4 kommentarer:

  1. Men nu är ju detta inte en fråga som avgörs genom allmän omröstning. Det är en fråga om vetenskap, och om de bästa vetenskapliga prognoserna säger att vi kommer att påverkas negativt av klimatförändringar så är det befogat att folk oroar sig. Men du verkar ha fastslagit för dig själv att klimatförändringarna inte är så farliga och att det därför skulle vara bra att folk inte oroar sig.
    Märkligt ad-populum-argument du använder.

    SvaraRadera
  2. Mellanstadiebarn som känner oro kommer bli fler om vi inte gör något, eftersom barnen är kloka nog att förstå att läget är allvarligt.
    Konstigt omvänt resonnemang du för.
    Skolorna har en skyldighet att upplysa barnen om att vi ska ta väl hand om vår jord, vilket vi för närvarande fullständigt glömt...

    SvaraRadera
  3. Nej det är klart att ingen blir hjälpt av att folk går och oroar sig. Det som behövs är ju naturligtvis att vi sätter igång att göra något åt klimatproblemet. Du kan väl inte på fullt allvar mena att hela problemet är påhittat?

    SvaraRadera
  4. Jag menar att vi omöjligt kan veta att människan har en avgörande påverkan på jordens klimat eftersom klimatförändringar alltid har förekommit och, historiskt, varit betydligt mer omfattande än vad de är nu. Att tro att människan kan kontrollera och styra något så komplicerat som planetens klimat är urbota korkat.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.