Google har fått mycket positiv uppmärksamhet efter utspelet att de överväger att lämna Kina på grund av ett omfattande intrångsförsök i mängder av G-mailkonton. Företaget tänker inte längre censurera sökresultat i sin sökmotor.
Många väljer att se detta som ett slag för yttrandefriheten. Men precis som redan har konstaterats filtreras fortfarande Google.cn. En snabb bildsökning på det som i svenska medier oftast tas som paradexempel för den kinesiska censuren, 天安门大屠杀 (massakern vid Himmelska fridens torg), ger ett sökresultat på 4 760 på Google.cn. Google.se ger ett resultat på 54 200. Därtill kommer relevansen i resultaten. Medan den kinesiska sökmotorn ger oss bilder från den japanska massakern i Nanjing, får vi relevanta bilder i Google.se. Så ropa inte för högt än.
Det kan tilläggas att om du nu vill söka bevisa hur "olämpligt" material filtreras bort från nätet i Kina, sök då inte bara på 天安门 (Himmelska fridens torg) ty det säger ingenting. Denna viktiga plats är för kineser så mycket mer än bara skådeplats för en händelse våren 1989 - medan massakern för västbor närmast definierar torget i fråga (som jämförelse skulle det kanske vara som att söka på Stockholm och förvänta sig att få se illustrationer av Stockholms blodbad...).
Att lämna Kina skulle visserligen vara en tydlig markering från Googles sida. Men det skulle knappast göra Internet friare för alla kineser. Kvar finns i stället Baidu, som går helt i regeringens ledband.
Hur västerländska företag än vänder sig, har de ändan bak.
Brukar inte kineser tala om "fjärde juni" snarare än "himmelska fridens torg"? Provade att söka på "六四"* och fick ungefär samma resultat som du på både google.com och google.cn...
SvaraRadera* 6月4日 funkade inte. Jag kan ingen kinesiska så jag antar att 六四 är ett uttryck och datumet dränks av andra händelser.
六四 är ett uttryck, ja, och syftar direkt på massakern. Som påtalats av andra är 天安门光创 eller bara 天安门 ett vidare begrepp än massakern som sådan. Ett roligt uttryck som används av en del för att diskutera det hela fritt på nätet är trettiofemte maj.
SvaraRadera广场 ska det vara ovan, inte 光创. Sorry.
SvaraRadera