torsdag 3 september 2009

Vad betyder en mätning?

Mona Sahlin lyfter i opinionen, basunerar morgon- och kvällspress. Eller hennes parti i alla fall. Förtroendet för Sahlin själv är kvar i botten.

Partisekreterare Baylan försöker slå klyschrekord när han hävdar att sossarna "har en politik för jobb och [Alliansen] har en politik för klyftor".

Oppositionen har nu ett försprång på 4,4 procentenheter. Men vi ska komma ihåg en sak: mätningen kommer från Demoskop och de var tillsammans med Skop det opinionsföretag som hade störst avvikelser i sina mätningar inför Europaparlamentsvalet. Vi bör därför invänta resultat från fler opinionsinstitut innan vi drar några som helst slutsatser av denna undersökning.

Intressant är att Sverigedemokraterna i ännu en mätning hamnar på över fyra procent. Jag tror inte att de kommer att komma in i riksdagen 2010, men de kan mycket väl hamna på över tre procent. Och om de nu skulle komma in, visst skulle det göra det parlamentariska läget (som gått från låst till igenmurat de senaste åren på grund av blockpolitikens cementering) betydligt mer intressant? Så mycket får man i alla fall ge dem ifall olyckan är framme...

6 kommentarer:

  1. Du tycker alltså att (c) och (fp) ska börja sammarbeta med sossarna igen? Har jag uppfattat dig rätt då?

    ;-D

    SvaraRadera
  2. berätta hur man skall samarbeta politiskt med ett "parti" utan politik?=)

    SvaraRadera
  3. Eller MP med Alliansen? Vem vet vad som kan hända om SD kommer in och alla etablerade partier får hicka? Eftersom jag varken gillar Alliansen eller oppositionen, skulle jag finna det lite underhållande och intressant.

    SvaraRadera
  4. Inför både EP-valet 2009 och riksdagsvalet 2006 var SD underskattade med ungefär 2/3 av det verkliga resultatet. Varför tror du att den trenden skulle ha brutits nu?

    Hans,
    Alliansen och oppositionen vägrar enas om en syn på hur SD skall hanteras om de kommer in. Hur ska de då kunna enas om en hantering av SD om de verkligen kommer in? Ingen vet riktigt vad som kommer hända, eftersom det ligger en tjock dimma av retorik över varje uttalande som har med saken att göra. En möjlighet är förstås, trots allt som sägs nu, att Alliansen i ett trängt läge kommer samarbeta med SD. Få har tänkt steget vidare, d.v.s på är att SD inte kommer ge något gratis. SD kommer kräva genomslag för delar av sin politik i utbyte mot stöd. Om inte, så har partiet inget emot nyval. (detta är ungefär vad partisekreterare Björn Söder sagt).

    SvaraRadera
  5. Skulle SD komma in som vågmästare innebär det per automatik att alliansen fortsätter att sitta i regeringsställning. Det svenska systemet är uppbyggt på att S är det största partet och föregående val har rubbat deras maktställning. De röd-gröna kommer att behöva stöd från SD för att byta ut regeringen - regeringen behöver ingen majoritet för att fortsätta styra.

    SvaraRadera
  6. Marik,

    Det är sant att i ett sådant läge måste SD och de rödgröna gå ihop för att fälla regeringen med ett misstroendevotum. Det kommer förmodligen inte ske.

    Nästa fråga är dock hur en alliansregering utan majoritet skall kunna styra Sverige, för det är bara en tidsfråga innan en fråga dyker upp där SD och de rödgröna har samma uppfattning. Alliansen får då inte igenom sin politik.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.