söndag 9 augusti 2009

Ett sundhetstecken

Allt fler lämnar riksdagen, skriver SvD. En statsvetare tycker att det är ett misslyckande. Personligen tycker jag tvärtom att det kan vara ett sundhetstecken.

De namn som lyfts fram är de mest kända och det hjälper inte direkt argumentationen att det skulle vara ett demokratiskt misslyckande att fler hoppar av riksdagen "i förtid": Alf Svensson (politiker sedan krita-perioden, invald i Europaparlamentet), Marita Ulvskog (invald i Europaparlamentet efter tid som partisekreterare för S), Cecilia Wikström (invald i Europaparlamentet), Pär Nuder (hoppade av efter att ha blivit ratad av Mona Sahlin) och Lars Leijonborg (lämnar riksdagen efter 40 år i partipolitiken). Det är inte direkt några gröngölingar vi pratar om. Riksdagens ska inte vara ett livslångt uppdrag utan ett kortare förtroendeuppdrag.

Jag har tidigare föreslagit en omvalsbegränsning för riksdagspolitiker. Två mandatperioder (alltså åtta år) är en rimlig avvägning. Därefter bör personen söka sig en annan sysselsättning i minst fyra år. Därtill bör personvalet stärkas så att det ytterst är väljarna och inte partierna som väljer riksdagsledamöterna.

Riksdagsarbetet får inte bli en livslång sysselsättning för människor som inte har levt någon annanstans än i politikens värld. Dessvärre är utvecklingen den rakt motsatta. Samhället i dag kräver proffspolitiker och det blir man bara med många år i racet.

5 kommentarer:

  1. Problemet är väl inte att de lämnar riksdagen utan att de gör det under mandatperioden. Om man kandiderar till en riksdagsplats så måste man vara beredd att faktiskt ta ansvar under hela mandatperioden och inte bara sticka iväg och göra något annat efter ett eller två år för att det känns "mer stimulerande". Det är ett bedrägeri mot väljarna.

    SvaraRadera
  2. Sant. Men problemet med livslånga karriärer bakom riksdagens förnämliga dörrar kvarstår.

    SvaraRadera
  3. "Därtill bör personvalet stärkas så att det ytterst är väljarna och inte partierna som väljer riksdagsledamöterna."

    Personvalet skapar enbart trovärdighetsproblem och minskar intresset för valet.

    När personvalet införas så fick vi en helt ny typ av politiker. De politiker som säger det folk vill höra - för då får man personkryss.

    Det Sverige behöver är istället politiker som säger det folk behöver höra - inte det folk vill höra.

    SvaraRadera
  4. Lars: 100% rätt. De är bedragare som borde straffas på ngt sätt, inte belönas med riksdagspension.
    Hans: Rätt också. 2 perioder. Max
    Fanta

    SvaraRadera
  5. Det är troligt att de inte kan vara helt öppna med motiven. Tydligen är det inte så attraktivt. Riksdagen är larvigt överdimensionerad, man borde banta den till hälften och höja lönerna för att locka till sig duktigt folk.

    SvaraRadera

Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.