Det känns skönt att USA-valet är över. Rapporteringen har varit minst sagt intensiv. Det känns faktiskt också bra att det blev Barack Obama som vann. För några månader sedan trodde jag inte att han skulle lyckas. Men med pengar och ett enormt gräsrotsengagemang gick det vägen.
Jag var inte entusiastisk över någon av kandidaterna (ej heller i primärvalen), men det ska onekligen bli intressant att se vad Obama kan åstadkomma som president. Tala kan han ju, vilket segertalet var ytterligare ett bevis på. Det kändes nästan lite... religiöst. Nu återstår det att leva upp till de enorma förväntningar som både USA och resten av världen har på Obama.
Det återstår också att se hur protektionistisk han verkligen är. Helt klart är i alla fall att USA kommer att få lättare att samarbeta med andra länder i och med valet av Obama. Man kommer lättare kunna söka dialog, och kanske uppnå framgång genom dialog, i och med valet av Obama. Det sista världen behöver är mer av George W Bushs utrikespolitik.
Obama kommer att sättas på prov tämligen omgående. Med en ökande arbetslöshet och en galopperande lågkonjunktur prövas hans tal om förändring och ett nytt Amerika direkt när han tar över Vita huset. Bush lämnar efter sig ett Irakkrig och ett dåligt säkerhetsläge i Afghanistan till den demokratiske tronföljaren. Kraven på att Obama ska dra tillbaka trupperna från Irak kommer att vara högljudda. Det är som vanligt många löften som ska hållas av en tillträdande president.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Håll en saklig ton. Personangrepp och inlägg ej relevanta för ämnet godkänns ej.