Tvärtemot den gängse uppfattningen minskar faktiskt fattigdomen i världen. Johan Norberg klargör återigen detta, denna gång på Brännpunkt. Sedan 1980-talets början har den extrema fattigdomen (normalt definierad som människor som lever på mindre än en US-dollar om dagen) minskat med en halv miljard människor. Vi ska komma ihåg att befolkningsökningen i världen har varit explosionsartad under denna tid, ändå blir vi allt friskare och lever allt längre. Detta visar på hur idiotisk föreställningen om en överbefolkad jord är.
Det finns områden dit globaliseringen inte har nått, som södra Afrika. Dessa områden har mycket riktigt blivit fattigare. Afrika behöver frihandel och en fungerande marknadsekonomi för att komma på fötter. Inte bistånd och klimatångest.
I Pakistan lever hälften av befolkningen under fattigdomsnivån!
SvaraRaderaDet är inte globaliseringen utan den tekniska och medicinska revolutionen som gjort landvinningar. Johan Norberg är en ful fisk som missbrukar siffror han kan finna här och där. Han tar medelvärden som intäkt för att det blivit så mycket bättre vilket man inte gör om man är seriös. Dessutom har han liten förståelse för att vissa siffror är så osäkra att de inte bör användas. Hans arbete för regeringen är ett vilseledande sammelsurium precis som hans artikel i SvD. Och han tycks ha mycket orent mjöl i påsen eftersom man inte kan kommentera på hans egen blogg.
Vad är det som är oklart i att 76000 personer om dagen har lyfts ur extrem fattigdom? Kan du på något sätt visa att så inte är fallet?
SvaraRaderaDen extrema fattigdomen i fragila stater ökade 1990 till 2004 och beräknas vara större år 2015 än vad den var 1990
SvaraRaderaKälla: Global monitoring report 2007, millenium development goals, confronting the challenges of gender equality and fragile states
Re:Eva
SvaraRaderaDen siffran visar väl inte alls att den extrema fattigdomen inte skulle minskat med 76000 om dagen, bara att det i vissa länder blivit sämre. Lite lustigt med tanke på att du i tidigare kommentar beskyllde Norberg för att selektivt välja siffror. Det är väl mycket bättre med en siffra för hela världens utveckling än fakta om länder som betäcknas som fragila, utan några som helst siffror om hur stor fattigdomsökningen är och hur stor befolkningen är i de länderna. Norberg skriver aldrig att det blir bättre överallt i hela världen, bara i genomsnitt.
Att du sedan menar att Norberg skulle ha mycket orent mjöl i påsen eftersom man inte kan kommentera på hans blogg blir väldigt komiskt iom att du beskyller honom för bristande seriositet i sina resonemang.